ΑΡΧΙΚΗ

ΟΜΑΔΑ ΕΛΙΤ / ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΑΟΥΡΕΡ

ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΑΟΥΡΕΡ

Η Άνγκελα Μάουρερ (27 Ιουλίου 1975) είναι μια Γερμανίδα κολυμβήτρια ανοικτής θαλάσσης η οποία για περισσότερα από 15 χρόνια αποτέλεσε σταθερά μία από τις κορυφαίες διεκδικήτριες μεταλλίων στις μεγαλύτερες διεθνείς διοργανώσεις στα αγωνίσματα των 5, 10 και 25 χιλιομέτρων.

Σήμερα έχοντας μπει για τα καλά στη δεύτερη δεκαετία συμμετοχής σε αγώνες στα κορυφαία διεθνή επίπεδα του αγωνίσματός της, η Άνγκελα εξακολουθεί να κερδίζει μετάλλια. Η πρώτη σημαντική της επιτυχία ήρθε το 1996 όταν κέρδισε το πρώτο της Γερμανικό πρωτάθλημα 5 χλμ., ξεκινώντας μια τριετή κυριαρχία σε εθνικούς τίτλους στην απόσταση αυτή, τους οποίους ακολούθησαν τέσσερις συνεχόμενες νίκες στα 25 χλμ. (1999 – 2002).

Εκτός των συνόρων της πατρίδας της, της Γερμανίας, η Άνγκελα άρχισε να γίνεται γνωστή στην Ευρώπη στα 22 της χρόνια, όταν τερμάτισε έκτη στο αγώνισμα των 5 χλμ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1997. Ένα χρόνο αργότερα, κέρδισε αγώνες στην Τσεχική Δημοκρατία (15 χλμ.) και στη Σαρδηνία (14 χλμ.) και τερμάτισε έβδομη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Περθ. Η πρώτη της εμφάνιση σε βάθρο σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση έγινε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1999 που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη, όπου κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στην απόσταση των 25 χλμ.

Στην πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας, η Άνγκελα συνέχισε να πετυχαίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε διεθνείς διοργανώσεις, σε μια σταθερή βάση. Το 2000, κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στο αγώνισμα των 25 χλμ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτής Θαλάσσης που έγινε στη Χονολουλού και τερμάτισε συνολικά 3η στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ανοικτής Θαλάσσης, κερδίζοντας το αγώνισμα στην Αργεντινή. Ακολούθησε το 2001 το πρώτο της μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα, ένα χάλκινο μετάλλιο στα 25 χλμ. στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας. Το 2002 κέρδισε αργυρά μετάλλια στα 10 χλμ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου και στα 25 χλμ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Σαρμ ελ-Σέιχ στην Αίγυπτο, όπου επίσης κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στο αγώνισμα των 10 χλμ. Περισσότερα μετάλλια ήρθαν το 2003 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης, με ένα αργυρό στα 10 χλμ. και ένα χάλκινο στα 25 χλμ.

Ένα κενό εμφανίζεται στο βιογραφικό της Άνγκελα για τα έτη 2004 και 2005, όταν και ήταν περισσότερο προσηλωμένη στη γέννηση του γιου της Μαξίμ, αλλά αν μη τι άλλο επέστρεψε στις αγωνιστικές υποχρεώσεις μετά το διάλειμμα μητρότητας πιο δυνατή από ποτέ. Το 2006 ήταν μια σημαντική χρονιά. Πρώτα κέρδισε χρυσά μετάλλια τόσο στο αγώνισμα των 10 χλμ., όσο και σε αυτό των 25 χλμ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης και μετά από λιγότερο από ένα μήνα κατέκτησε τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο της στα 25 χλμ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοικτής Θαλάσσης της Νάπολης. Ακολούθησαν 2 χρόνια που έφτασε πολύ κοντά σε μετάλλια αλλά δεν τα κατέκτησε, τερματίζοντας στην 4η θέση τόσο στα 10 χλμ. όσο και στα 25 χλμ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2007 στη Μελβούρνη, καθώς επίσης και στο εναρκτήριο αγώνισμα μαραθωνίου 10 χλμ. ανοικτής θαλάσσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο. Ωστόσο, σαν ένα είδος παρηγοριάς, ήταν νικήτρια στη συνολική κατάταξη και τα 2 χρόνια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Μαραθωνίου Ανοικτής Θαλάσσης 10 χλμ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κολύμβησης (FINA).

Η Άνγκελα επέστρεψε στις κατακτήσεις μεταλλίων το 2009, όταν κέρδισε το δεύτερο τίτλο στα 25 χλμ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης, παρότι ήταν ο πρώτος της αγώνας σε αυτήν την απόσταση σε διάστημα 3 ετών. Επιπλέον, τερμάτισε 2η στη συνολική βαθμολογία στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαραθωνίου 10 χλμ. της FINA και ανακηρύχθηκε Κολυμβήτρια της Χρονιάς από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κολύμβησης. Το 2010 ήταν μια ακόμη επιτυχημένη χρονιά, με κατάκτηση αργυρού και χάλκινου μεταλλίου στα 25 χλμ. και στα 10 χλμ. αντιστοίχως, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης – χάνοντας για μόλις 0,1 δευτ. το χρυσό στα 25 χλμ., ένας αξιοσημείωτος τερματισμός με τις 2 πρώτες πάρα πολύ κοντά, μετά από σχεδόν έξι ώρες κολύμβησης – καθώς επίσης και μια ακόμη 2η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαραθωνίου 10 χλμ. της FINA.

Το 2011 ξεκίνησε καλά και στα μέσα της χρονιάς, λίγο πριν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σανγκάης, όπου θα υπερασπιστεί τον τίτλο της στα 25 χλμ., κατετάγη 2η στη σειρά αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ανοικτής Θαλάσσης της FINA. Ατενίζοντας το μέλλον, έχοντας κερδίσει σχεδόν κάθε βραβείο που σχετίζεται με το αγώνισμά της, η Μάουρερ θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στο μοναδικό βραβείο που λείπει από τη συλλογή της προτού αποσυρθεί από μια καριέρα όπου διέπρεψε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς θα προσπαθήσει να κατακτήσει ένα Ολυμπιακό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Τον Ιούλιο του 2011, μόλις τέσσερις μέρες μετά το τελικό αγώνισμα ανοικτής θαλάσσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σανγκάης, η Άνγκελα Μάουρερ γιόρτασε τα 36α γενέθλιά της. Δύο χρόνια πριν, όταν κέρδισε τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο της στην κολύμβηση 25 χιλιομέτρων, ήταν η μόνη μητέρα που έπαιρνε μέρος στον αγώνα και η δεύτερη μεγαλύτερη σε ηλικία στο αγώνισμα (για σχεδόν έξι μήνες). Με μια καριέρα που πλησιάζει τα 20 χρόνια, έχει κολυμπήσει απόσταση ίση με μιάμιση φορά το γύρο του κόσμου και όταν προστεθεί συνολικά η απόσταση που καλύπτει στις προπονήσεις ισοδυναμεί με κολύμβηση χωρίς σταματημό για δυόμισι μήνες το χρόνο. Δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια κολυμβήτρια-φαινόμενο.

Όταν κέρδισε τον τίτλο στα 25 χιλιόμετρα στη Ρώμη, κολυμπούσε σχεδόν έξι ώρες χωρίς διακοπή, έχοντας αντέξει την απώλεια των προστατευτικών γυαλιών κολύμβησης στον πρώτο γύρο ως αποτέλεσμα μιας κλωτσιάς μιας αντιπάλου της, ενώ συγχρόνως έπρεπε να παλέψει με τα κύματα του ωκεανού τα οποία μεγάλωναν περισσότερο όσο προχωρούσε η κούρσα. Δήλωσε ότι ήταν τα πιο δύσκολα 25 χιλιόμετρα που είχε κολυμπήσει ποτέ.

Για κατώτερους θνητούς από εκείνη, οι φυσικές απαιτήσεις μιας τέτοιας δοκιμασίας ξεπερνούν κάθε φαντασία, αλλά οι συνθήκες αυτές δεν είναι ασυνήθιστες για εκείνη. Η Άνγκελα έχει κολυμπήσει σε νερό τόσο καφέ που ήταν αδιαφανές, με ξύλινες σανίδες – γεμάτες με σκουριασμένα καρφιά – και νεκρούς αρουραίους να αποτελούν πρόσθετα εμπόδια.

Σε κρύο νερό (με θερμοκρασία κάτω των 20°C), οι κολυμβητές μπορεί να κάψουν έως και 1.500 θερμίδες την ώρα, περισσότερες από τους δρομείς του μαραθωνίου (οι οποίοι γενικά θεωρούνται ως οι αθλητές αντοχής με τη μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων). Στη λήξη του αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2011 που έγινε στη Σετούμπαλ της Πορτογαλίας – σε έναν αγώνα όπου η θερμοκρασία του νερού ήταν 17°C και υπήρχαν ισχυρά ρεύματα και κρύος άνεμος – η Μάουρερ για περισσότερα από 20 λεπτά μετά τη νίκη της στον αγώνα δεν μπορούσε ακόμη να περπατήσει κανονικά και χρειάστηκε να μεταφερθεί με φορείο ώστε να λάβει θεραπευτική αγωγή ενάντια στις επιπτώσεις του κρύου. Το ζεστό νερό (θερμοκρασίας άνω των 30°C) παρουσιάζει τις αντίθετες προκλήσεις, όπως αποδείχθηκε από τον τραγικό θάνατο του Αμερικανού κολυμβητή Φραν Κρίπεν, τον Οκτώβριο του 2010.

Και εκτός των άλλων, υπάρχει και ο ανταγωνισμός μεταξύ των κολυμβητριών – οι αγώνες ανοικτής θαλάσσης γυναικών είναι γνωστοί για τις φοβερές απαιτήσεις σε φυσική κατάσταση, πολύ περισσότερο από ότι οι αντίστοιχοι αγώνες των αντρών. Κριτές με κίτρινες και κόκκινες σημαίες ποινής μπορεί να ελέγχουν την επιφάνεια του νερού, την ώρα του αγώνα, αλλά υπάρχουν αντίστοιχα πολλές (αν όχι περισσότερες) παρεμβάσεις κάτω από την επιφάνεια του νερού και έχουν ακουστεί περιπτώσεις ακόμη και σπασμένων πλευρών, αν και δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Η Άνγκελα ανήκει στον αστερισμό του Λέοντα και αναφέρεται στον εαυτό της ως «μια γάτα που γουργουρίζει»… μέχρι να μπει στο νερό, όπου εκείνη και οι αντίπαλές της μεταμορφώνονται σε «ύαινες» και «Ερινύες». Δύσκολο να το φανταστεί κανείς αυτό βλέποντας τα απαλά, ζεστά χαρακτηριστικά της και το ελκυστικό της χαμόγελο.

Αντίθετα με πολλές ανταγωνίστριές της, η Άνγκελα επιλέγει να μην προπονείται στην πισίνα – «μετρώντας πλακάκια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει για τις πισίνες – και προτιμά το περιβάλλον στο οποίο διεξάγεται ο αγώνας: σε ποτάμια, λίμνες, κανάλια και στον ωκεανό. Επιπλέον, επιλέγει πιο φυσικά τοπία, τα οποία επίσης απολαμβάνει. Επιπλέον, οι πολλές ώρες προπόνησης της προσφέρουν τη δυνατότητα να βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το σώμα της, αναμφισβήτητα περισσότερο από ότι σε οποιοδήποτε άλλο άθλημα, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει τίποτα που να αποσπά την προσοχή της, καθώς είναι μόνο εκείνη και το νερό. Για κάποια που είχε εγγενή φόβο για το νερό, έχει κάνει μεγάλη πρόοδο και ενώ έχει ξεπεράσει τον πρωτογενή της φόβο για αυτό, δεν έχασε ποτέ το σεβασμό της για αυτό.

Πέρα από την κολυμβητική της καριέρα, εκπαιδεύεται για να γίνει αστυνομική επιθεωρήτρια και συγχρόνως ανατρέφει το γιο της που απέκτησε με το σύζυγο και προπονητή της Νικολάι Εβσέεφ το 2005. Είναι φανερό ότι η λαμπερή καριέρα της πλησιάζει στο τέλος της, έχει όμως ακόμη να ξεκαθαρίσει έναν ανοικτό λογαριασμό – ένα Ολυμπιακό μετάλλιο. Στο Πεκίνο έχασε το χάλκινο μετάλλιο για λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο και έτσι έχει εστιάσει έντονα το ενδιαφέρον της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο. Με δεδομένα τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και το αγωνιστικό της πνεύμα, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι έχει πολλές πιθανότητες για διάκριση σε αυτήν την κορυφαία αθλητική διοργάνωση.

Όνομα / Επώνυμο: Άνγκελα Μάουρερ
Χώρα: Γερμανία
Ημερομηνία γέννησης / Τόπος γέννησης: 27 Ιουλίου 1975

Ηλικία: 36
Ύψος: 172 εκατοστά
Βάρος: 59 κιλά

Ομάδα / Σύλλογος: SSV Undine 08 e.V. (Μάιντζ)
Αγώνισμα: Κολύμβηση ανοικτής θαλάσσης 10 χλμ. και 25 χλμ.
Προπονητής: Νικολάι Εβσέεφ
Τόπος προπόνησης: Γερμανία

Ιστότοπος: www.angelamaurer.de

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ - ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

2011
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Σανγκάη
Αργυρό μετάλλιο στα 25 χλμ.

2010
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - Βουδαπέστη
Αργυρό μετάλλιο στα 25 χλμ.
Χάλκινο μετάλλιο στα 10 χλμ.

2009
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Ρώμη
Χρυσό μετάλλιο στα 25 χλμ.

2006
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοικτής Θαλάσσης - Νάπολη
Χρυσό μετάλλιο στα 25 χλμ.

2004
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - Μαδρίτη
Χάλκινο μετάλλιο στα 10 χλμ.

2003
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Βαρκελώνη
Αργυρό μετάλλιο στα 10 χλμ.
Χάλκινο μετάλλιο στα 25 χλμ.