ΑΡΧΙΚΗ

ΟΜΑΔΑ ΕΛΙΤ / ΓΙΟΥΛΙΑ ΕΦΙΜΟΒΑ

ΓΙΟΥΛΙΑ ΕΦΙΜΟΒΑ

Η Γιούλια Εφίμοβα (3 Απριλίου 1992) είναι μια Ρωσίδα κολυμβήτρια ειδικευμένη στο πρόσθιο, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στο διεθνές στερέωμα όταν ήταν ακόμη έφηβη το 2007 και σήμερα συναγωνίζεται με τους κορυφαίους κολυμβητές όλων των αποστάσεων του αγωνίσματος (50 μ., 100 μ., 200 μ.).

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων του 2007, το οποίο έλαβε χώρα στην Αντβέρπ σηματοδότησε την πρώτη εμφάνιση της Εφίμοβα σε ένα διεθνές βάθρο, κατακτώντας χρυσά μετάλλια στα 50 μ. και στα 200 μ. πρόσθιο και αργυρό μετάλλιο στα 100 μ. Έξι μήνες αργότερα έκανε αισθητή την παρουσία της σε ένα τουρνουά ενηλίκων, σαρώνοντας τα τρία αγωνίσματα πρόσθιου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης Μικρών Αποστάσεων στο Ντέμπρετσεν, ενώ συγχρόνως όρισε νέα ευρωπαϊκά ρεκόρ τουρνουά μικρών αποστάσεων, στα 100 μ. και στα 200 μ., καθώς και ένα ρεκόρ πρωταθλήματος στα 50 μ. Ήταν ακόμη μόλις 15 ετών.

Η εντυπωσιακή της φόρμα συνεχίστηκε το 2008, όταν κέρδισε τον πρώτο σημαντικό τίτλο σε τουρνουά μεγάλων αποστάσεων ενηλίκων, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. πρόσθιο με επίδοση ρεκόρ πρωταθλήματος, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε στο Αϊντχόφεν, όπου επίσης πήρε το αργυρό μετάλλιο στα 50 μ. Τρεις εβδομάδες αργότερα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης Μικρών Αποστάσεων που έγινε στο Μάντσεστερ κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στα 200 μ. πρόσθιο, τερμάτισε 5η στα 100 μ. και παρότι τερμάτισε 2η στα 50 μ. αποκλείστηκε στη συνέχεια λόγω μιας άκυρης εκκίνησης. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου έμεινε για λιγότερο από 1/10 του δευτερολέπτου εκτός μεταλλίων στα 100 μ. πρόσθιο και τερμάτισε 5η στο αγώνισμα των 200 μ.

Το 2009 εκτόξευσε την Εφίμοβα στην κορυφή του αθλήματος καθώς πήρε το χρυσό μετάλλιο στα 50 μ. πρόσθιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης – καταρρίπτοντας στην προσπάθειά της το παγκόσμιο ρεκόρ (30,09 δευτ.) – και τερμάτισε δεύτερη στα 100 μ., πίσω από τη Ρεμπέκα Σόνι. Το 2010 πρόσθεσε στη συλλογή της άλλα δύο χρυσά μετάλλια, στα 50 μ. και στα 100 μ. στο τουρνουά της Βουδαπέστης, καταρρίπτοντας το ρεκόρ πρωταθλήματος και στα δύο αγωνίσματα. Στα Παγκόσμια Κύπελλα Κολύμβησης FINA/Arena, κατέκτησε την πρώτη θέση στα 50 μ. και στα 100 μ. στο Βερολίνο, όπου επίσης κατέλαβε τη 2η θέση στα 200 μ. πρόσθιο και κέρδισε χρυσά μετάλλια στα 50 μ. και στα 100 μ. στη Μόσχα. Στα τέλη του έτους, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης Μικρών Αποστάσεων που διεξήχθη στο Ντουμπάι, έχασε για λίγο τα μετάλλια στα 50 μ. και στα 200 μ. πρόσθιο και τερμάτισε στην απογοητευτική 7η θέση στα 100 μ.

Το 2011 έφερε περισσότερες δυνατές επιδόσεις, με χρόνους εντός των 5 κορυφαίων επιδόσεων στον κόσμο και στα τρία αγωνίσματά της, συμπεριλαμβανομένης της 2ης καλύτερης επίδοσης στον κόσμο στα 200 μ. πρόσθιο. Στη Σανγκάη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κέρδισε δύο αργυρά μετάλλια στα 50 μ. και στα 200 μ. πρόσθιο.

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου να έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στον ορίζοντα, οι προετοιμασίες της Γιούλια είναι σε καλό δρόμο για να τη βοηθήσουν να πραγματοποιήσει ένα παιδικό όνειρο: την κατάκτηση ενός Ολυμπιακού μεταλλίου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Όταν η Γιούλια Εφίμοβα ήταν μόλις ενός έτους, ο πατέρας της ο Άντερυ πήρε τη δύσκολη – αλλά εκ των υστέρων αποδείχθηκε σοφή – απόφαση να εγκαταλείψει τις ρίζες του, φεύγοντας από το σπίτι τους στο Γκρόζνι της Τσετσενίας σε αναζήτηση ενός πιο ασφαλούς περιβάλλοντος για την καλύτερη ανατροφή της μικρής του κόρης. Στην πόλη Βολγκοντόνσκ, στην περιοχή του Ροστόφ Ομπλάστ, οι γονείς της Γιούλια ήταν ελεύθεροι από τις πιέσεις που ασκούσε ο πόλεμος της Τσετσενίας έτσι ώστε να μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους να αποφασίσει εάν θέλει να επιδιώξει την κομψότητα της ενόργανης γυμναστικής και των ακροβατικών, τα οποία προτιμούσε η μαμά της Γιούλια ή την κολύμβηση, την οποία προτιμούσε ο Άντερυ. Όπως αποδείχθηκε, ο πατέρας της επέμενε πολύ να γίνει κολυμβήτρια και τελικά ανέλαβε και το ρόλο του πρώτου προπονητή της Γιούλια. Ωστόσο, τα περιοδικά της ξεσπάσματα και η αντίστασή της στις ήπιες μεθόδους του πατέρα της τους προέτρεψε να συμφωνήσουν να αναλάβει να την προπονεί ένα μη συγγενικό πρόσωπο και έτσι η 13χρονη Γιούλια μετακόμισε στο Ταγκανρόγκ για να προπονείται υπό την καθοδήγηση της Ιρίνα Βιατσάνινα. Η νέα της προπονήτρια αποδείχθηκε πολύ πιο αυστηρή από τον πατέρα της, ελέγχοντας το διαιτολόγιό της, απαγορεύοντάς της καλλυντικά και παίρνοντας μια δύσκολη αλλά συγχρόνως καθοριστική απόφαση: να καταφέρει τη Γιούλια να αφοσιωθεί στο πρόσθιο.

Σαν το γιο της Ιρίνα, Αρκάντι (Πρωταθλητής Ευρώπης στο ύπτιο και Ολυμπιονίκης), τον οποίο επίσης προπονεί, η Γιούλια είναι Κριός και χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της φωτιάς. Η Ιρίνα λέει το εξής για τέτοια «φλογερά» παιδιά: «Καταλαβαίνουν τι θέλουν στη ζωή. Δεν έχουν χρόνο για ντισκοτέκ και για βόλτες». Ως αποτέλεσμα της εσωτερικής τους ώθησης και της συγκέντρωσής τους, η σχέση της Γιούλια με τις αθλητικές της υποχρεώσεις είναι ένας «σύνδεσμος», στον οποίο η προπονήτρια καθοδηγεί και η κολυμβήτρια συνεισφέρει τη δική της πειθαρχία και δημιουργικότητα στην προπόνησή της. Υπάρχει επομένως χώρος για δοκιμές και λιγότερη αυστηρότητα στη διαδικασία ανάπτυξης. Δεν προκαλεί έκπληξη ότι η Γιούλια επέδειξε τόσο μεγάλη ωριμότητα για το νεαρό της ηλικίας της και κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι ήταν ακόμη μόλις 17 ετών όταν έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 50 μ. πρόσθιο στη Ρώμη.

Ο θρίαμβός της στη Ρώμη ήταν στην πραγματικότητα η τρίτη φορά που έσπαγε το παγκόσμιο ρεκόρ. Όρισε νέους χρόνους ρεκόρ 30,23 και 30,05 στη Μόσχα στις 28 Απριλίου του 2009, οι οποίοι όμως αποκλείστηκαν αναδρομικά από τη Διεθνή Ομοσπονδία Κολύμβησης (FINA) μετά την απόφαση της 19ης Μαΐου με το αιτιολογικό ότι φορούσε «παράνομο» μαγιό. Η αντίδραση της Γιούλια ήταν εξαιρετικά ώριμη: «Δεν πειράζει, θα αποδείξω ότι είμαι η καλύτερη». Τρεις μήνες αργότερα, έκανε ακριβώς αυτό, σε ένα από τα μεγαλύτερα κολυμβητικά κέντρα.

Τον Ιούνιο του 2011, η Γιούλια πήρε την τολμηρή απόφαση να μετακομίσει στις Η.Π.Α. για να αναλάβει τις προπονήσεις της ο μαέστρος του πρόσθιου, Ντέιβ Σάλο, στον Κολυμβητικό Σύλλογο «Τρόγιαν» στη Νότια Καλιφόρνια. Τώρα προπονείται τακτικά με τη συναγωνίστριά της Ρεμπέκα Σόνι (χρυσή Ολυμπιονίκης στα 200 μ. πρόσθιο, παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 100 μ. πρόσθιο) και την Τζέσικα Χάρντι (κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 50 μ. και τα 100 μ. πρόσθιο), καθώς επίσης και με ορισμένους από τους κορυφαίους κολυμβητές του κόσμου στα αγωνίσματά τους, συμπεριλαμβανομένων των Κοζούκε Κιταχίμα, του Έρικ Σαντό και Εντ Μόουζες. Το να βρίσκεται καθημερινά στην πισίνα και να προπονείται μαζί με αθλητές τέτοιας παγκόσμιας κλάσης μόνο θετικά μπορεί να επιδράσει πάνω της και με την καθοδήγηση του Ντέιβ Σάλο, είναι εξαιρετικά πιθανό τα αποτελέσματά της στην πισίνα να αρχίσουν να αντανακλούν τις αποδοτικές της προπονήσεις. Πράγματι, σε ένα από τα πρώτα της τουρνουά κολύμβησης στις Η.Π.Α., κατέγραψε το δεύτερο ταχύτερο χρόνο έως εκείνη τη στιγμή για το 2011, στα 200 μ. πρόσθιο.

Παρότι η μετακόμισή της ήταν γεμάτη από άγχος και αβεβαιότητα, η Γιούλια εγκαταστάθηκε καλά στο Λος Άντζελες και απολαμβάνει το χαλαρωτικό, υποστηρικτικό περιβάλλον, για να μην αναφέρουμε και τη συνεχή ηλιοφάνεια. Αισθάνεται ότι η μετακίνησή της είχε σαν αποτέλεσμα να είναι πιο ήρεμη και πιο ευτυχισμένη. Πρόκειται για μια αλλαγή που ένας από τους προπονητές της Εθνικής ομάδας της Ρωσίας πρόσεξε από την πρώτη στιγμή όταν πήγε μαζί με τις συμπαίκτριές της για την προετοιμασία της Εθνικής ομάδας κολύμβησης για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σανγκάης. Ήταν τα μάτια της που έλαμπαν από ευτυχία που τον προέτρεψαν να δηλώσει ότι: «Εάν μια αθλήτρια ξεκινά με τέτοια διάθεση, είναι ικανή να κάνει τα πάντα».

Η Ιρίνα Βιατσάνινα έχει παρόμοιες ιδέες σχετικά με το τι χρειάζεται για να γίνει κανείς Ολυμπιονίκης. «Εάν διαθέτεις χαρακτήρα, είναι πιθανό να κερδίσεις, ακόμη κι αν κανείς δεν το περιμένει από σένα. Ο Ολυμπιακός χαρακτήρας είναι ο χαρακτήρας του νικητή: ο/η αθλητής/τρια δεν είναι ικανοποιημένος/η από τις επιδόσεις που έχει ήδη επιτύχει και επιθυμεί να εκπλήξει τους πάντες, ακόμη και τον εαυτό του/της».

Με δεδομένη την ωριμότητα της Γιούλια, τη δύναμη του χαρακτήρα της και τη χαρωπή εφηβική της συμπεριφορά – για να μην αναφέρουμε και το ταλέντο και την αποφασιστικότητά της – φαίνεται ότι ίσως είναι έτοιμη να εκπλήξει τον εαυτό της στο Λονδίνο, σε ένα χρόνο από τώρα.

Όνομα / Επώνυμο: Γιούλια Εφίμοβα
Χώρα: Ρωσία
Ημερομηνία γέννησης / Τόπος γέννησης: 3 Απριλίου 1992, Γκρόζνι
Ηλικία: 19
Ύψος: 173 εκατοστά
Βάρος: -

Ομάδα / Σύλλογος: Κολυμβητικός Σύλλογος του Βολγκοντόνσκ
Αγώνισμα: Πρόσθιο
Προπονητής: Ντέιβ Σάλο
Τόπος προπόνησης: Λος Άντζελες / Ρωσία

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ - ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

2011
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Σανγκάη
Αργυρό μετάλλιο στα 50 μ. πρόσθιο
Αργυρό μετάλλιο στα 200 μ. πρόσθιο

2010
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - Βουδαπέστη
Χρυσό μετάλλιο στα 50 μ. πρόσθιο
Χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. πρόσθιο

2009
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Ρώμη
Χρυσό μετάλλιο στα 50 μ. πρόσθιο
Αργυρό μετάλλιο στα 100 μ. πρόσθιο

2008
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Μικρών Αποστάσεων) - Μάντσεστερ
Χάλκινο μετάλλιο στα 200 μ. πρόσθιο

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - Αϊντχόφεν
Χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. πρόσθιο
Αργυρό μετάλλιο στα 50 μ. πρόσθιο
Αργυρό μετάλλιο στα 4x100 μ. μικτής ομαδικής

2007
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Μικρών Αποστάσεων) - Ντέμπρετσεν
Χρυσό μετάλλιο στα 50 μ. πρόσθιο
Χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. πρόσθιο
Αργυρό μετάλλιο στα 100 μ. πρόσθιο