ΑΡΧΙΚΗ

ΟΜΑΔΑ ΕΛΙΤ / ΕΒΓΚΕΝΙ ΚΟΡΟΤΙΣΚΙΝ

ΕΒΓΚΕΝΙ ΚΟΡΟΤΙΣΚΙΝ

Ο Εβγκένι Κοροτίσκιν (30 Απριλίου 1983) είναι ένας Ρώσος κολυμβητής, ο οποίος στο αγώνισμα της πεταλούδας διεκδικεί σταθερά κορυφαίες διακρίσεις στις αποστάσεις των 50 και 100 μ.

Γιος δύο κολυμβητών, ο Εβγκένι προοριζόταν για καριέρα στους αγώνες κολύμβησης και ξεκίνησε μαθήματα στη Μόσχα στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Η πρώτη φορά που ανέβηκε στο βάθρο σε διεθνή διοργάνωση ήταν το 2001, ως μέλος της εθνικής ομάδας της Ρωσίας στη σκυταλοδρομία 4x100 μ. ελεύθερης κολύμβησης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων στη Μάλτα. Ένα χρόνο μετά, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που διεξήχθη στη Ριέσα της Γερμανίας, έφτασε μέχρι τον τελικό στα 100 μ. πεταλούδα όπου και τερμάτισε 5ος.

Ο Εβγκένι άρχισε να εμφανίζεται σε βάθρα κορυφαίων διοργανώσεων το 2003, όταν κέρδισε αργυρό μετάλλιο στα 50 μ. πεταλούδα, καθώς και δύο χάλκινα μετάλλια στα 100 μ. πεταλούδα, στους αγώνες που διεξήχθησαν στα πλαίσια του τουρνουά «Μάρε Νόστρουμ» στη Βαρκελώνη, το Μόντε Κάρλο και τις Κάννες. Τον επόμενο μήνα, έκανε άλμα προς την κορυφή του διεθνούς στερεώματος με ένα χάλκινο μετάλλιο στα 50 μ. πεταλούδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης, ενώ έφτασε και στον τελικό στα 100 μ. πεταλούδα, όπου και τερμάτισε 8ος. Ο Εβγκένι κολύμπησε επίσης ως μέλος της εθνικής ομάδας της Ρωσίας στους προκριματικούς της σκυταλοδρομίας 4x100 μ. μικτής ομαδικής, με την ομάδα της Ρωσίας να φτάνει στον τελικό όπου κατάφερε να κερδίσει το αργυρό μετάλλιο.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, ο Εβγκένι αναρριχήθηκε στην κορυφή της κατάταξης των Ρώσων δρομέων που αγωνίζονται στην πεταλούδα, κερδίζοντας διαρκώς μετάλλια τόσο στο τουρνουά αγώνων «Μάρε Νόστρουμ» όσο και στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FINA, ενώ επίσης έφτασε στον τελικό στο Ευρωπαϊκό και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων (το 2004 και το 2006 αντίστοιχα), αλλά και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μεγάλων Αποστάσεων του 2005. Τέλος, κατέκτησε τέσσερα αργυρά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων του 2005 (100 μ. πεταλούδα) και του 2007 (50 και 100 μ. πεταλούδα, σκυταλοδρομία 4x50 μ. μικτής ομαδικής).

Το 2008 σηματοδότησε την επιστροφή του στο βάθρο, σε ορισμένες από τις κορυφαίες παγκόσμιες διοργανώσεις. Ξεκίνησε το Μάρτιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Αϊντχόφεν όπου κέρδισε τους πρώτους Ευρωπαϊκούς του τίτλους στα 100 μ. πεταλούδα και στη σκυταλοδρομία 4x100 μ. μικτής ομαδικής. Το ατομικό του χρυσό μετάλλιο το κατέκτησε ισοφαρίζοντας το ρεκόρ αγώνων (51,89), ενώ παράλληλα η ομάδα της σκυταλοδρομίας της οποίας ήταν μέλος σημείωσε νέο Ευρωπαϊκό ρεκόρ με επίδοση 3:34,25. Τρεις εβδομάδες αργότερα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έλαβε χώρα στο Μάντσεστερ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 50 μ. πεταλούδα, ενώ στη συνέχεια αγωνίστηκε στο σκέλος της πεταλούδας, ως μέλος της εθνικής ομάδας της Ρωσίας η οποία τερμάτισε 1η, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ στη σκυταλοδρομία 4x100 μ. μικτής ομαδικής, με επίδοση 3:24,29. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, απέτυχε να προχωρήσει πέρα από τους προκριματικούς στα 100 μ. πεταλούδα, ωστόσο ήταν μέλος της εθνικής ομάδας της Ρωσίας η οποία σημείωσε ευρωπαϊκό ρεκόρ με επίδοση 3:31,92 στον τελικό της σκυταλοδρομίας 4x100 μ. μικτής ομαδικής και τερμάτισε στην 4η θέση. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε στη Ριέκα στο τέλος της χρονιάς κέρδισε ένα χάλκινο μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 4x50 μ. μικτής ομαδικής και τερμάτισε στην 4η θέση τόσο στα 50 μ. όσο και στα 100 μ. πεταλούδα.

Ο Εβγκένι είχε ένα απογοητευτικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2009 στη Ρώμη, αποτυγχάνοντας να φτάσει στον τελικό τόσο στα 50 μ. όσο και στα 100 μ. πεταλούδα, παρά το γεγονός ότι σημείωσε νέα εθνικά ρεκόρ Ρωσίας και στα δύο αγωνίσματα. Ήταν επίσης μέλος της εθνικής ομάδας της Ρωσίας στη σκυταλοδρομία 4x100 μ. μικτής ομαδικής, η οποία σημείωσε νέο ρεκόρ Ρωσίας στον προκριματικό της γύρο. Ωστόσο, επανόρθωσε και με το παραπάνω στη συνέχεια για τις κακές του επιδόσεις. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, είδε το όνομά του να συμπεριλαμβάνεται στους πίνακες με τα παγκόσμια ρεκόρ όχι λιγότερο από πέντε φορές. Το Νοέμβριο στη Μόσχα και στο Βερολίνο, στους αγώνες που έγιναν στα πλαίσια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FINA-Arena σημείωσε νέα παγκόσμια ρεκόρ στα 100 μ. πεταλούδα (Μικρών Αποστάσεων) με επιδόσεις 48,99 και 48,48 αντίστοιχα. Στη συνέχεια, το Δεκέμβριο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων της Κωνσταντινούπολης αυτός και οι συμπατριώτες του κατέρριψαν το ρεκόρ στη σκυταλοδρομία 4x50 μ. μικτής ομαδικής δύο φορές την ίδια μέρα με επιδόσεις 1:32,08 και 1:31,80. Στην Κωνσταντινούπολη κατέρριψε επίσης το ρεκόρ πρωταθλήματος στα 100 μ. πεταλούδα με επίδοση 48,93 και κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στα 50 μ. πεταλούδα. Δέκα μέρες αργότερα, στο Κύπελλο Κολύμβησης «Βλάντιμιρ Σαλνίκοφ» που έγινε στη Μόσχα, η εθνική ομάδα της Ρωσίας στη σκυταλοδρομία 4x100 μ. μικτής ομαδικής κατάφερε να καταρρίψει για άλλη μια φορά το παγκόσμιο ρεκόρ με επίδοση 3:19,16.

Το 2010 βρήκε τον Εβγκένι να υπερασπίζεται με επιτυχία τον τίτλο του στα 100 μ. πεταλούδα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, σημειώνοντας αυτή τη φορά νέο ρεκόρ πρωταθλήματος με επίδοση 51,73. Κέρδισε επίσης ένα αργυρό μετάλλιο με την εθνική ομάδα της Ρωσίας στη σκυταλοδρομία 4x100 μ. μικτής ομαδικής, καθώς και ένα χάλκινο στα 50 μ. πεταλούδα. Ωστόσο, κράτησε την κορυφαία επίδοση της χρονιάς για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων στο Ντουμπάι, όπου κέρδισε τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο σε ατομικό επίπεδο, στα 100 μ. πεταλούδα, με επίδοση 50,23.

Ο Εβγκένι βελτίωσε τις επιδόσεις που είχε στα προηγούμενα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, με την επίδοση που σημείωσε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σανγκάης το 2011, φτάνοντας στον τελικό στα 100 μ. πεταλούδα και τερματίζοντας στην 6η θέση, προτού κερδίσει χρυσά μετάλλια στο ίδιο αγώνισμα στους αγώνες που έγιναν στη Μόσχα και στο Βερολίνο στα πλαίσια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FINA-Arena που έγινε τον Οκτώβριο, αλλά και στο Ολλανδικό Όπεν που έγινε το Δεκέμβριο. Ολοκλήρωσε τη χρονιά με δύο αργυρά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έλαβε χώρα στο Στσέσιν, στα 100 μ. πεταλούδα, καθώς και στη σκυταλοδρομία 4x50 μ. μικτής ομαδικής.

Το 2012, το Λονδίνο αποδείχθηκε για τρίτη φορά τυχερό, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου κατέκτησε μετά από μια συγκλονιστική κούρσα αργυρό μετάλλιο, το οποίο μοιράστηκε με τον Τσαντ Λε Κλος, σημειώνοντας ακριβώς την ίδια επίδοση (51,44) στον τελικό στα 100 μ. πεταλούδα. Το Νοέμβριο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε στο Σαρτρ κέρδισε το χρυσό στα 100 μ. πεταλούδα, καθώς και ένα αργυρό μετάλλιο με την εθνική ομάδα της Ρωσίας στη σκυταλοδρομία 4x50 μ. μικτής ομαδικής.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Με δύο γονείς κολυμβητές, ειδικούς στην πεταλούδα – ένας εκ των οποίων, η μητέρα του, η Λιουντμίλα αγωνίστηκε σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και είναι μία από τις προπονήτριες της εθνικής ομάδας της Ρωσίας – δεν προξενεί έκπληξη το ότι το μέλλον του Εβγκένι δεν εντοπίζεται απλά στην κολύμβηση, αλλά ειδικότερα στο αγώνισμα της πεταλούδας. Και έτσι έγινε, με τη Λιουντμίλα να γίνεται η πρώτη του προπονήτρια, μετά την πρώτη του επαφή με την πισίνα, στην ηλικία των τεσσάρων ετών.

Το να μεγαλώνει κανείς κατά τη δεκαετία του ̍90 στη Ρωσία ήταν δύσκολο, η οικονομική κατάσταση ήταν δεινή και η οικογένεια του Εβγκένι αγωνιζόταν σκληρά για να τα βγάλει πέρα. Κάποια στιγμή, πουλούσαν βιβλία, κόμικς και χειροποίητα παιχνίδια στο Μετρό της Μόσχας για να κερδίσουν τα προς το ζην, αγοράζοντας τα προϊόντα σε καταστήματα λιανικής και τοποθετώντας σήμανση με στόχο να τα πουλήσουν. Αυτό σημάδεψε τον Εβγκένι και όπως λέει «ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα της ζωής μου».

Παρά την έφεση της οικογένειας στην κολύμβηση, στα 13 του χρόνια ο Εβγκένι μοίραζε το χρόνο του μεταξύ της πισίνας και του καράτε. Ωστόσο, δεν ήταν πάντα εύκολο και μια μέρα αναγκάστηκε τελικά να επιλέξει το ένα από τα δύο. Σε εκείνη την περίσταση, είχε αγώνες και στα δύο και αμέσως μετά τον αγώνα καράτε έτρεξε στην πισίνα φορώντας κιμονό, αλλά είχε καθυστερήσει και βρήκε όλους τους αντιπάλους του έτοιμους για την έναρξη του αγώνα, στη γραμμή εκκίνησης, στην άλλη πλευρά της πισίνας. Αφού ζήτησε να τον περιμένουν, έτρεξε προς τη γραμμή εκκίνησης, αλλά κατά τη διαδρομή γλίστρησε και χτύπησε στο πίσω μέρος του κεφαλιού, φορώντας ακόμη το λευκό του κιμονό. Παρότι είδε αστεράκια και το κεφάλι του κουδούνιζε, έβγαλε το κιμονό και πήρε θέση στη γραμμή εκκίνησης τη στιγμή που ο αφέτης έδινε την εντολή για την έναρξη του αγώνα. Μετά τον αγώνα, συνειδητοποίησε τελικά ότι θα έπρεπε να διαλέξει μεταξύ του ενός ή του άλλου.

Ο Εβγκένι έμαθε ένα άλλο σπουδαίο μάθημα ζωής από τη μητέρα του, η οποία ως κολυμβήτρια αγώνων απειλείτο με αποβολή από την ομάδα της, εάν δεν υιοθετούσε μια θεραπευτική αγωγή με αναβολικά. «Καλύτερα να γεννήσω ένα υγιές παιδί που να μπορεί να κερδίσει αυτόν τον τίτλο», σκέφτηκε εκείνη και δεν έκανε χρήση καμίας θεραπευτικής αγωγής με αναβολικά, κατά τη διάρκεια της καριέρας της. Αργότερα, είπε στον Εβγκένι ότι το όνειρό της έγινε πραγματικότητα, όταν εκείνος κέρδισε τον πρώτο Ευρωπαϊκό του τίτλο.

Γέννημα-θρέμμα Μοσχοβίτης, ο Εβγκένι τελείωσε όλο το σχολείο στη γενέτειρά του, μελέτησε Γερμανικά στο Λύκειο, ενώ στη συνέχεια σπούδασε Φυσική Αγωγή, Άθληση και Τουριστικά στο τοπικό Κρατικό Πανεπιστήμιο και Μάνατζμεντ στην Ακαδημία Εργασίας και Κοινωνικών Σχέσεων. Αλλά το 2008 έφυγε από την ιδιαίτερη πατρίδα του για να προωθήσει την κολυμβητική του καριέρα, στο πλευρό του Αντρέα Ντι Νίνο και του συλλόγου ADN Swim Project στην Ιταλία. Πιστώνει το Ολυμπιακό του μετάλλιο σε αυτήν του την κίνηση και συγκεκριμένα στον Ντι Νίνο, ο οποίος κρατά το ενδιαφέρον για τις προπονήσεις αμείωτο σε όλη τη διάρκεια των 4 ετών πριν από κάθε Ολυμπιάδα. Για τον προπονητή του δηλώνει: «Είναι κακός οδηγός, αλλά είναι πολύ καλός προπονητής και αθλητικός μάνατζερ. Τον εμπιστεύομαι 100%.».

Πέρα από το Ολυμπιακό του μετάλλιο, το αποκορύφωμα της καριέρας του ήταν το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ με την εθνική ομάδα της Ρωσίας στη σκυταλοδρομία 4x100 μ. μικτής ομαδικής στο Μάντσεστερ, το 2008. Οι σκέψεις του για το θρίαμβο ήταν συνήθως φιλοσοφικές. «Συνειδητοποίησα ότι οι ζωές μας είναι πολύ σύντομες και κατάλαβα ότι δεν μπορείς να επιτύχεις τους στόχους σου με μια προσπάθεια μόνο 75-80%. Είτε αποδίδεις στο 100% ή δεν θα έπρεπε να αγωνίζεσαι καθόλου». Ο Εβγκένι ανακάλυψε ότι το να γίνει ένας ανταγωνιστικός αθλητής παγκόσμιας κλάσης έκανε τη ζωή του «πιο γρήγορη» και ότι του ζητούν να δώσει συμβουλές, καθώς και τη γνώμη του, πολύ περισσότερο απ’ ότι προηγουμένως.

Εάν δεν ήταν κολυμβητής, ο Εβγκένι σκέφτεται ότι θα ήταν κοσμοναύτης, διότι «Αγαπώ την ησυχία», λέει με ένα συγκρατημένο χαμόγελο. Η κολύμβηση, ωστόσο, έχει γίνει τόσο σημαντικό μέρος της ζωής του που θα ήθελε να ανοίξει μια σχολή κολύμβησης όταν θα αποσυρθεί οριστικά από την ενεργό αγωνιστική δράση.

Μακριά από την πισίνα, δεν μπορεί να ζήσει χωρίς γλυκά (καραμέλες) και λατρεύει τα ακραία αθλήματα – ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο και σνόουμπορντ – και θα ήθελε επίσης να κάνει λίγο ελεύθερο σκι ή σνόουμπορντ σε παρθένο χιόνι. Θα ήθελε επίσης να μάθει να πιλοτάρει ένα αεροπλάνο ή ένα ελικόπτερο και - με τη γλώσσα στο μάγουλο - να κάνει ταχυδακτυλουργίες και να «καθαρίσω το δωμάτιό μου».

Όσον αφορά τη μουσική, του αρέσει το ροκ, η ραπ και «να τραγουδώ στην μπανιέρα», ενώ ξεχωρίζει τους Nickelback ως ένα από τα αγαπημένα του συγκροτήματα. Όσον αφορά τον κινηματογράφο, του αρέσουν περισσότερο οι κωμωδίες και οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας, ενώ ξεχωρίζει σαν δύο από τους πιο αγαπημένους του ηθοποιούς το Νίκολας Κέιτζ και την Τζέσικα Άλμπα. Όσον αφορά το διάβασμα, του αρέσουν τα βιβλία τρόμου και ειδικότερα αυτά που έχει γράψει ο Στίβεν Κινγκ. Τέλος, το αγαπημένο του φαγητό είναι κοτόπουλο με τηγανητές πατάτες.

Περιπέτεια, φιλοσοφία, παιδεία και μια πανταχού παρούσα αίσθηση του χιούμορ. Κανείς δεν θα μπορούσε να κατηγορήσει ποτέ τον Εβγκένι ότι είναι μονοδιάστατος άνθρωπος.

Όνομα / Επώνυμο: Εβγκένι Κοροτίσκιν

Χώρα: Ρωσία
Τόπος/ημερομηνία γέννησης: 30 Απριλίου 1983 / Μόσχα, Ρωσία

Ηλικία: 29
Ύψος: 186 εκατ.
Βάρος: 85 κιλά
Ομάδα: A.D.N. Swim project
Αγώνισμα: Πεταλούδα
Προπονητής: Αντρέα Ντι Νίνο
Τόπος προπόνησης: Ιταλία
Χόμπι: Διαφορετικά είδη ακραίων αθλημάτων και ειδικότερα το σνόουμπορντ.

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ

2012
Ολυμπιακοί Αγώνες - Λονδίνο
Αργυρό στα 100 μ. πεταλούδα

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (25 μ.) - Σαρτρ
Χρυσό στα 100 μ. πεταλούδα
Αργυρό στη σκυταλοδρομία 4x50 μ. μικτής ομαδικής

2011
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (25 μ.) - Στσέσιν
Χάλκινο στα 100 μ. πεταλούδα
Χάλκινο στη σκυταλοδρομία 4x50 μ. μικτής ομαδικής

2010
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (25 μ.) - Ντουμπάι
Χρυσό στα 100 μ. πεταλούδα
Αργυρό στη σκυταλοδρομία 4x100 μ. μικτής ομαδικής

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - Βουδαπέστη
Χρυσό στα 100 μ. πεταλούδα
Αργυρό στη σκυταλοδρομία 4x100 μ. μικτής ατομικής
Χάλκινο στα 50 μ. πεταλούδα

2009
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (25 μ.) - Κωνσταντινούπολη
Χρυσό στα 100 μ. πεταλούδα
Χρυσό στη σκυταλοδρομία 4x50 μ. μικτής ομαδικής
Χάλκινο στα 50 μ. πεταλούδα

2008
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (25 μ.) - Μάντσεστερ
Χρυσό στη σκυταλοδρομία 4x100 μ. μικτής ομαδικής
Χάλκινο στα 50 μ. πεταλούδα

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - Αϊντχόφεν
Χρυσό στα 100 μ. πεταλούδα
Χρυσό στη σκυταλοδρομία 4x100 μ. μικτής ομαδικής

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (25 μ.) - Φιούμε
Αργυρό στη σκυταλοδρομία 4x50 μ. μικτής ομαδικής

2007
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (25 μ.) - Ντέμπρετσεν
Αργυρό στα 50 μ. πεταλούδα
Αργυρό στα 100 μ. πεταλούδα
Αργυρό στη σκυταλοδρομία 4x50 μ. μικτής ομαδικής

2005
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Μόντρεαλ
Αργυρό στα 4x100 μ. μικτής ομαδικής

ΑΤΟΜΙΚΑ ΡΕΚΟΡ
Κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ (25 μ.) στη σκυταλοδρομία 4x100 μ. μικτής ομαδικής (3:19,16)
Κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ (25 μ.) στη σκυταλοδρομία 4x50 μ. μικτής ομαδικής (1:31,80)
Κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ (25 μ.) στα 100 μ. πεταλούδα (48,48)