ΑΡΧΙΚΗ

ΟΜΑΔΑ ΕΛΙΤ / ΕΜΙΛΙ ΣΙΜΠΟΜ

ΕΜΙΛΙ ΣΙΜΠΟΜ

Η Έμιλι Σίμπομ (5 Ιουνίου 1992) είναι μια Αυστραλέζα κολυμβήτρια που αγωνίζεται στο ύπτιο, το ελεύθερο, την πεταλούδα και στη μικτή ατομική, η οποία εκτοξεύθηκε στο διεθνές προσκήνιο της κολύμβησης με δυνατότητες να γίνει μια από τις κορυφαίες πολύπλευρες κολυμβήτριες του κόσμου.

Η Έμιλι πρωτοεμφανίστηκε ως όνομα πολλά υποσχόμενο για το μέλλον, στην ηλικία των 14 ετών, κερδίζοντας τέσσερα χρυσά (στα 100 μ. και τα 200 μ. ύπτιο, στα 200 μ. ελεύθερο και στα 200 μ. μικτής ατομικής) και δύο αργυρά μετάλλια (στα 50 μ. και τα 100 μ. ελεύθερο) στο Πρωτάθλημα Αυστραλιανής Εποχής του 2006 στο Σύδνεϋ. Την επόμενη χρονιά, ακόμη σε ηλικία 14 ετών, τερμάτισε στην 1η θέση, ισοβαθμώντας με μια αντίπαλό της, στα 100 μ. ύπτιο στο Πρωτάθλημα Αυστραλίας του 2007 και επίσης κατέλαβε την 3η θέση στα 50 μ. ύπτιο. Οι επιδόσεις της αυτές της επέτρεψαν να προκριθεί να λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της FINA που διεξαγόταν την ίδια χρονιά στη Μελβούρνη, όπου τερμάτισε 4η στα 100 μ. ύπτιο (αφού κατέγραψε την ταχύτερη επίδοση στους προκριματικούς) και έγινε η νεότερη σε ηλικία Αυστραλέζα που κέρδισε έναν τίτλο παγκόσμιου πρωταθλήματος ως μέλος της Αυστραλέζικης ομάδας που στο αγώνισμα 4x100 μ. μικτής ομαδικής κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ.

Πάντως, όσον αφορά στις πιο καθοριστικές στιγμές της ζωής της, ο Μάρτιος του 2008 αποδείχθηκε ένας μήνας επιτευγμάτων, καθώς η Έμιλι κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Πρώτα, κατέρριψε τα ρεκόρ Αγώνων Κοινοπολιτείας και Αυστραλίας στα 50 μ. ύπτιο με επίδοση 28,10 δευτ. (μόλις ένα εκατοστό του δευτερολέπτου παραπάνω από το χρόνο της Λι Γιανγκ που κατείχε εκείνη την περίοδο το παγκόσμιο ρεκόρ) και δύο εβδομάδες αργότερα στο πρωτάθλημα Αυστραλίας συνέτριψε το πρόσφατο παγκόσμιο ρεκόρ, με μια επίδοση 27,95 δευτ. (την επόμενη μέρα είδε το νέο της παγκόσμιο ρεκόρ να καταρρίπτεται). Στην ίδια διοργάνωση, στα 100 μ. ύπτιο έγινε η πρώτη Αυστραλέζα που έσπασε το φράγμα του ενός λεπτού, καταγράφοντας χρόνους 59,78 δευτ. και 59,59 δευτ. στον ημιτελικό και στον τελικό αντίστοιχα. Στην πορεία, κέρδισε τη συμμετοχή της ως το νεότερο σε ηλικία μέλος της Αυστραλέζικης ομάδας κολύμβησης που θα έπαιρνε μέρος στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Πέντε μήνες αργότερα, στην ηλικία των 16 ετών, στο Πεκίνο, ήταν μέλος της Αυστραλέζικης ομάδας που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο, καταρρίπτοντας παράλληλα το παγκόσμιο ρεκόρ στα 4x100 μ. μικτής ομαδικής (3:52.69).

Το 2009, έχοντας κερδίσει στα 100 μ. ύπτιο και έχοντας τερματίσει 2η στα 50 μ. ύπτιο στο Πρωτάθλημα Αυστραλίας, η Έμιλι έλαβε μέρος στη συνέχεια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης, όπου κέρδισε ένα χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. ύπτιο, καθώς και ένα αργυρό μετάλλιο στα 4x100 μ. μικτής ομαδικής. Σχεδόν μία εβδομάδα μετά, κατέρριψε με επίδοση 58,45 δευτ. το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μ. μικτής ατομικής, στο Αυστραλέζικο Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων του 2009.

Το 2010 ήταν για την Έμιλι μια ακόμη πιο εντυπωσιακή χρονιά σε σύγκριση με το 2008 και το 2009. Στο Πανειρηνικό Πρωτάθλημα που έγινε στο Ιρβάιν της Καλιφόρνια κέρδισε χρυσά μετάλλια στα 100 μ. ύπτιο (κάνοντας ρεκόρ πρωταθλήματος με χρόνο 59,45 δευτ. και κερδίζοντας στην πορεία την Ολυμπιονίκη Νάταλι Κόφλιν) και στα 200 μ. μικτής ατομικής (κερδίζοντας την παγκόσμια πρωταθλήτρια και κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ Αριάνα Κούκορς), καθώς και αργυρά μετάλλια στα 50 μ. πεταλούδα, στα 4x100 μ. ελεύθερο ομαδικό, στα 4x100 μ. μικτή ομαδική και στα 100 μ. ελεύθερο (στην πρώτη της προσπάθεια στο αγώνισμα σε διεθνές επίπεδο). Αργότερα, την ίδια χρονιά, έφυγε από τους Αγώνες Κοινοπολιτείας που έγιναν στο Δελχί, έχοντας κατακτήσει 8 μετάλλια σε 8 αγωνίσματα: χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. ύπτιο, στα 4x100 μ. ελεύθερο και στα 4x100 μ. μικτή, αργυρό μετάλλιο στα 100 μ. ελεύθερο και στα 200 μ. μικτής ατομικής και τέλος χάλκινο μετάλλιο στα 50 μ. πεταλούδα, στα 50 μ. ύπτιο και στα 200 μ. ύπτιο.

Η προετοιμασία της Έμιλι για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2011 στη Σανγκάη παρεμποδίστηκαν από τη μάχη της με τη γρίπη των χοίρων, λόγω της οποίας εισήχθη στο νοσοκομείο και έγινε αιτία να καταρρεύσει στο Πρωτάθλημα Αυστραλίας, ενώ υπέφερε επίσης και από αμυγδαλίτιδα όταν ήταν σχεδόν έτοιμη να επιστρέψει στις πισίνες. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει διάφορα αγωνίσματα που την ενδιέφεραν, ωστόσο κατάφερε να προκριθεί στο αγαπημένο της, τα 100 μ. ύπτιο.

Στην Έμιλι απονεμήθηκε το 2009 το Μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας. Έγινε η νεαρότερη σε ηλικία αθλήτρια που έλαβε ποτέ αυτό το τιμητικό μετάλλιο, ενώ επίσης επελέγη από την τηλεοπτική σειρά του BBC με τίτλο «Παγκόσμια Ολυμπιακά Όνειρα» (World Olympic Dreams), η οποία παρακολουθούσε τις προετοιμασίες διαφόρων αθλητών εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η Έμιλυ Σίμπομ είναι μια αξιοσημείωτη αθλήτρια και αυτό δεν οφείλεται μόνο στις επιδόσεις της στην κολύμβηση. Είναι γεμάτη ζωντάνια, έχει ένα μεταδοτικό γέλιο, έχει πολύχρωμα νύχια και φακούς επαφής και είναι μια νεαρή κοπέλα που αγαπά τη διασκέδαση. Ο συνδυασμός όλων αυτών συνθέτει μια αθλήτρια που δεν περνά απαρατήρητη. Με πίστη στις δυνατότητές της, χωρίς όμως να γίνεται αυθάδης, είναι μεν ανταγωνιστική αλλά πάντα έτοιμη να συγχαρεί τις αντιπάλους της όταν δεν κερδίζει. Με όλα τα παραπάνω αλλά κυρίως με το ταλέντο της στην πισίνα – για να μην αναφέρουμε και τις εκπληκτικές επιδόσεις που ήδη έχει σημειώσει – έχει τις δυνατότητες να αναδειχθεί στην επόμενη κορυφαία αθλήτρια στη γυναικεία κολύμβηση της Αυστραλίας.

Αυτό είναι ένα παρατσούκλι με το οποίο νιώθει άνετα, αλλά με δεδομένο ότι είναι ακόμη μια ζωηρή νεαρή, ίσως απλά να ζει και να αγαπά ό,τι της φέρνει η ζωή, οπότε το συγκεκριμένο παρατσούκλι δεν έχει ακόμη ταιριάξει απόλυτα. Από την πλευρά τους, οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της – οι γονείς της – ακόμη θα πρέπει να τσιμπιούνται να δουν αν ονειρεύονται, όταν την βλέπουν να συμμετέχει στις κορυφαίες διοργανώσεις του κόσμου. Αποτελούν την πιο σημαντική επιρροή στη ζωή της και το λόγο για τον οποίο η ίδια πιστεύει ότι αποδίδει τόσο καλά, τόσο νωρίς στην καριέρα της. Μπορεί να έχει κληρονομήσει κάτι από τις δυνατότητές της στον αθλητισμό από τον πατέρα της Τζον, αλλά ο πρώην ποδοσφαιριστής (με κανόνες Αυστραλίας) ομολογεί ότι δεν θα μπορούσε να κολυμπήσει ακόμη κι αν η ζωή του εξαρτιόταν από αυτό. Η μαμά της, η Κάρεν είναι πρώην μέλος της αντιπροσωπευτικής ομάδας δικτυόσφαιρας της χώρας της και καθηγήτρια της κολύμβησης, ως εκ τούτου ίσως να είναι αυτή η πλευρά της γενετικής της κληρονομιάς απ’ όπου προέρχεται η αγάπη της Έμιλυ για την κολύμβηση. Όντως, είναι και η ίδια πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια κολύμβησης στον ελεύθερό της χρόνο, οπότε σε ένα βαθμό αυτή η μητρική επιρροή σίγουρα έχει αποφέρει καρπούς. Όσον αφορά την ανταγωνιστικότητά της, σίγουρα βοηθά το ότι έχει δύο μεγαλύτερους αδελφούς, με δεδομένο ότι ανταγωνιζόταν με αυτούς για όλα καθώς μεγάλωνε.

Αλλά θα ήταν λάθος να σκεφτεί κάποιος ότι μια παιδική ηλικία με δύο αδελφούς θα υπέτασσε τη θηλυκή της πλευρά. Δηλώνει ότι είναι «100% κορίτσι» και ξυπνά πολύ νωρίς για να μπορεί πριν την προπόνηση να μακιγιαριστεί και να βάψει τα νύχια της πολύχρωμα. Με φιλοδοξίες να γίνει μακιγιέρ ή σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων, κάνει μαθήματα για να πιστοποιηθεί έτσι ώστε να μπορεί να ασχοληθεί με κάτι διαφορετικό από την κολύμβηση, κάποια στιγμή στο μέλλον. Οι θηλυκές της τάσεις, ωστόσο, της έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο παρελθόν, όταν τα ψεύτικα νύχια της έκαναν τρύπες στο μαγιό της, την εποχή που τα ολόσωμα μαγιό υψηλής τεχνολογίας ήταν ακόμη «νόμιμα». Σε μια περίπτωση, έπρεπε να κολυμπήσει σε ένα σημαντικό αγώνα με μια ανοικτή τρύπα στο μαγιό της, με το σχισμένο κομμάτι να τη χτυπάει στο σώμα.

Το γεμάτο ζωντάνια νεανικό της πνεύμα πάντως δεν λειτούργησε πάντα προς όφελός της. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, την παραμονή του τελικού της στη μικτή ομαδική, έφυγε από το Ολυμπιακό χωριό για να πάει να αγοράσει ένα ποδήλατο και να επιστρέψει με αυτό. Όταν το έμαθαν αυτό οι προπονητές της εξοργίστηκαν και απείλησαν να την αφήσουν εκτός του τελικού που θα γινόταν την επόμενη μέρα. Ωστόσο, ο θυμός τους υποχώρησε και κατάφερε να πάρει μέρος στον τελικό όπου και έκανε τον καλύτερό της αγώνα στους Ολυμπιακούς, ίσως ως αποτέλεσμα ενός μίγματος νεανικής ενοχής, φόβου και ανακούφισης.

Ο προπονητής της Ματ Μπράουν πιστεύει ότι όσο είναι ακόμα δυνατή, χρειάζεται κι άλλη δουλειά για να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της. Αυτή η δήλωση σημαίνει προβλήματα για όλες τις τωρινές αλλά και μελλοντικές αντιπάλους της, για τις οποίες το μεταδοτικό της γέλιο στην πισίνα μπορεί να είναι προάγγελος του να τη δουν να ανεβαίνει στο μεγαλύτερο διεθνές βάθρο από όλα, αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο.

Όνομα / Επώνυμο: Έμιλι Τζέιν Σίμπομ
Υποκοριστικό: C-Bomb
Χώρα: Αυστραλία
Ημερομηνία γέννησης / Τόπος γέννησης: 5 Ιουνίου 1992 - Αδελαΐδα, Αυστραλία

Ηλικία: 19
Ύψος: 180 εκατοστά

Βάρος: 63 κιλά
Ομάδα / Σύλλογος: Brothers SC Inc
Αγώνισμα: Ύπτιο
Προπονητής: Μάθιου Μπράουν
Τόπος προπόνησης: Μπρίζμπεϊν, Κουίνσλαντ

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ - ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

2010
Αγώνες Κοινοπολιτείας - Δελχί
Χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. ύπτιο
Χρυσό μετάλλιο στα 4x100 μ. ελεύθερο
Χρυσό μετάλλιο στα 4x100 μ. μικτής ομαδικής
Αργυρό μετάλλιο στα 100 μ. ελεύθερο
Αργυρό μετάλλιο στα 200 μ. μικτής ατομικής
Χάλκινο μετάλλιο στα 50 μ., 200 μ. ύπτιο
Χάλκινο μετάλλιο στα 50 μ. πεταλούδα

Πανειρηνικοί Αγώνες - Ιρβάιν
Χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. ύπτιο
Χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. μικτής ατομικής
Αργυρό μετάλλιο στα 50 μ. πεταλούδα
Αργυρό μετάλλιο στα 100 μ. ελεύθερο
Αργυρό μετάλλιο στα 4x100 μ. ελεύθερο ομαδικό
Αργυρό μετάλλιο στα 4x100 μ. μικτής ομαδικής

2009
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Ρώμη
Αργυρό μετάλλιο στα 4x100 μ. μικτής ομαδικής
Χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. ύπτιο

2008
Ολυμπιακοί Αγώνες - Πεκίνο
Χρυσό μετάλλιο στα 4x100 μ. μικτής ομαδικής