ΑΡΧΙΚΗ

ΟΜΑΔΑ ΕΛΙΤ / ΖΕΡΕΜΙ ΣΤΡΑΒΙΟΥΣ

ΖΕΡΕΜΙ ΣΤΡΑΒΙΟΥΣ

Ο Ζερεμί Στραβιούς (14 Ιουλίου 1988) είναι ένας Γάλλος κολυμβητής του ύπτιου και της ελεύθερης κολύμβησης, του οποίου η ικανότητα μέσα στο νερό του έφερε επιτυχίες στα 100 και τα 200 μ., καθώς και στις σκυταλοδρομίες μικτής ομαδικής και ελεύθερης κολύμβησης, αγωνιζόμενος με την εθνική του ομάδα.

Ο Ζερεμί ξεκίνησε να συλλέγει τίτλους στη χώρα του το 2005, όταν κέρδισε τόσο στα 50 μ. όσο και στα 100 μ. ύπτιο στο Γαλλικό Πρωτάθλημα Εφήβων. Κατάφερε να επαναλάβει το επίτευγμα αυτό τον επόμενο χρόνο, προτού ολοκληρώσει τα εφηβικά του χρόνια με τριπλή νίκη (στα 50 μ., τα 100 και τα 200 μ.).

Το 2009 ο Ζερεμί κέρδισε τον πρώτο του εθνικό τίτλο στην κατηγορία των ανδρών, κάνοντας τους πάντες να καθίσουν να τον παρακολουθήσουν καθώς κατάφερε να κερδίσει στα 100 μ. ύπτιο και συνέτριψε το νέο ρεκόρ που είχε καταγραφεί στον ημιτελικό. Λίγους μήνες αργότερα, ανέβηκε για πρώτη φορά σε διεθνές βάθρο, στην κατηγορία των ενηλίκων στην Πεσκάρα, στους Μεσογειακούς Αγώνες, όπου κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στα 50 μ. ύπτιο και ήταν μέλος της γαλλικής ομάδας σκυταλοδρομίας 4x200 μ. ελεύθερης κολύμβησης, η οποία τερμάτισε στη 2η θέση. Στο πρώτο του Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Ρώμη, έφτασε μέχρι τον ημιτελικό στα 100 μ. ύπτιο και ήταν μέλος της γαλλικής εθνικής ομάδας της σκυταλοδρομίας 4x100 μ. μικτής ομαδικής που τερμάτισε 5η, μόλις ένα δευτερόλεπτο εκτός μεταλλίων. Ολοκλήρωσε τη χρονιά κερδίζοντας τον πρώτο του διεθνή τίτλο, στη σκυταλοδρομία 4x50 μ. ελεύθερης κολύμβησης, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη.

Το 2010 έφερε στο Ζερεμί το πρώτο του Ευρωπαϊκό μετάλλιο σε τουρνουά μεγάλων αποστάσεων, καθώς κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 100 μ. ύπτιο, ενώ στη συνέχεια κολύμπησε στο τελευταίο σκέλος της κούρσας στη σκυταλοδρομία 4x200 μ. ελεύθερης κολύμβησης της εθνικής ομάδας της Γαλλίας, καταφέρνοντας να υπερκαλύψει τη διαφορά χρόνου των 1,9 δευτερολέπτων, κάνοντας το ταχύτερο σκέλος του αγώνα και χαρίζοντας τελικά με την προσπάθειά του ένα χάλκινο μετάλλιο στην πατρίδα του. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της χρονιάς στο Ντουμπάι κέρδισε ένα ακόμη χάλκινο στα 4x200 μ. ελεύθερο, ενώ έφτασε έως τους τελικούς τόσο στα 50 μ. όσο και στα 100 μ. ύπτιο.

Με το ενδιαφέρον στραμμένο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σανγκάης, το 2011 κάθε άλλο παρά απογοητευτικό ήταν για εκείνον, καθώς ο Ζερεμί έφτασε στο αποκορύφωμα της μέχρι στιγμής καριέρας του, κατακτώντας τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο (μολονότι τον μοιράστηκε). Έχοντας σημειώσει τη 2η ταχύτερη επίδοση στους προκριματικούς στα 100 μ. ύπτιο, καθώς και την ταχύτερη επίδοση στους ημιτελικούς στο ίδιο αγώνισμα, ο Στραβιούς μονομάχησε στον τελικό με το συμπατριώτη του Καμίλ Λακούρ, φτάνοντάς τον στην τελική ευθεία και ισοφαρίζοντας την επίδοση του αντιπάλου του με χρόνο 52,76 δευτερόλεπτα. Ο Ζερεμί κολύμπησε επίσης και στις δύο σκυταλοδρομίες της εθνικής του ομάδας στο ελεύθερο και κατέκτησε και στις δύο αργυρό μετάλλιο.

Μετά το πολλά υποσχόμενο 2011, το 2012 ξεκίνησε απογοητευτικά, καθώς ο Ζερεμί δεν κατάφερε να να σημειώσει την απαιτούμενη επίδοση στα 100 μ. ύπτιο για τη συμμετοχή του στην εθνική ομάδα της Γαλλίας, τερματίζοντας 3ος στις αντίστοιχες κατατακτήριες δοκιμές. Κατάφερε, ωστόσο, να προκριθεί στη σκυταλοδρομία μικτής ομαδικής και στη συνέχεια, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη τον Απρίλιο, αυτός και οι συναθλητές του στην εθνική ομάδα κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο στα 4x100 μ. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου η Γαλλική ομάδα σκυταλοδρομίας στα 4x100 μ. μικτής ομαδικής επανέλαβε τον άθλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα. Στη σκυταλοδρομία 4x200 μ. ελεύθερης κολύμβησης, η γαλλική ομάδα κέρδισε το αργυρό μετάλλιο. Παρότι ο Στραβιούς δεν πήρε μέρος σε κανέναν από τους δύο τελικούς, κέρδισε τα μετάλλιά μέσω των συμμετοχών του σε κάθε έναν από τους προκριματικούς της σκυταλοδρομίας.

Ο Ζερεμί τερμάτισε το 2012 δυναμικά, κερδίζοντας πέντε χρυσά και ένα αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έλαβε χώρα στη Σαρτρ. Στα ατομικά του αγωνίσματα ο Στραβιούς κέρδισε χρυσό μετάλλιο στα 50 μ. και τα 100 μ. ύπτιο, ενώ επίσης κέρδισε ένα αργυρό μετάλλιο στα 200 μ. μικτής ατομικής. Τα τρία μετάλλιά του στη σκυταλοδρομία τα κέρδισε στα 4x50 μ. ελεύθερο των ανδρών, στα 4x50 μ. μικτής των ανδρών και στα 4x50 μ. μικτής ανδρών - γυναικών.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Στις 26 Ιουλίου 2011, στη Σανγκάη, ο Ζερεμί Στραβιούς συναγωνίστηκε με μια ομάδα κορυφαίων κολυμβητών, οι οποίοι ήρθαν ισόπαλοι μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα για το χρυσό μετάλλιο σε ένα από τα ατομικά αγωνίσματα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Μέχρι σήμερα (αρχές 2013) υπάρχουν μόνο έξι κολυμβητές σε αυτή την ομάδα και όταν ο Ζερεμί και ο συμπατριώτης του Καμίλ Λακούρ άγγιξαν τη γραμμή του τερματισμού την ίδια στιγμή έγιναν απλώς το 3ο και 4ο μέλος αυτής της ομάδας. Οι από κοινού νικήτριες στα 100 μ. ελεύθερο στη Σανγκάη Ζανέτ Οτέσεν (Δανία) και Αλιακσάντρα Χερασιμένια (Λευκορωσία) επρόκειτο να γίνουν μέλη αυτής της κορυφαίας ομάδας, τρεις μέρες αργότερα.

Όταν ο Ζερεμί πήγε για πρώτη φορά στην πισίνα σε ηλικία 7 ετών, η σκέψη ότι μπορεί μια μέρα να γινόταν μέλος μιας τέτοιας κορυφαίας ομάδας κολυμβητών ήταν τόσο μακρινή, όσο η προσδοκία του να ταξιδέψει μια μέρα στο διάστημα. Όταν ήταν μόλις 4,5 ετών, αυτός, ένας αδελφός του και μία αδελφή του χωρίστηκαν από τα άλλα τρία αδέλφια και δόθηκαν σε ανάδοχη οικογένεια. Ήταν μαζί με τα δύο αυτά αδέλφια του που πήγαινε στην πισίνα που ήταν απέναντι από το σπίτι τους για να χαλαρώσει, όντας σε νεαρή ακόμα ηλικία. Μετά από κάποιες σύντομες σκέψεις που έκανε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, καταστάλαξε στην ενασχόλησή του με την κολύμβηση και έγινε μέλος του ναυτικού συλλόγου Albatros de Friville.

Σε ηλικία 16 ετών ο Ζερεμί εντοπίστηκε από τον προπονητή της Αμιέν, Μισέλ Κρετιέν, ο οποίος ήθελε να τον αναλάβει με ωράριο πλήρους απασχόλησης. Ενώ δεν αρνήθηκε την πρόταση αυτή αμέσως, η μητέρα του επέμεινε ότι θα έπρεπε να ολοκληρώσει πρώτα το λύκειο και να πάρει το απολυτήριο και έτσι ήταν δύο χρόνια αργότερα που άρχισε ουσιαστικά η καριέρα του στην κολύμβηση, αφού προηγουμένως είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Η μετακίνηση του Ζερεμί στον κολυμβητικό σύλλογο «L'Amiens Métropole Natation» το 2007 όχι μόνο αποτέλεσε εφαλτήριο για μία μακρόχρονη και στενή σχέση με τον προπονητή του, τον Κρετιέν, αλλά του έδωσε επίσης την ευκαιρία να γνωρίσει τη συναθλήτριά του Μέλανι Ενίκ, η οποία είχε γίνει μέλος του συλλόγου ένα χρόνο νωρίτερα. Από τότε, οι δύο τους έγιναν οι καλύτεροι φίλοι. Ήταν εκείνη που δάκρυσε από χαρά στην άκρη της πισίνας όταν εκείνος κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στη Σανγκάη. Τέσσερις μέρες μετά τη νίκη του, ήταν η σειρά του να μοιραστεί τη χαρά της Μέλανι, όταν εκείνη κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στα 50 μ. πεταλούδα.

Μια άλλη σημαντική στιγμή της καριέρας του ήταν όταν έγινε μέλος της εθνικής ομάδας της Γαλλίας, πόσο μάλλον όταν του έδινε τη δυνατότητα να είναι στο πλευρό του Αλέν Μπερνάρ, ενός κολυμβητή-ίνδαλμα στη Γαλλία. Μαζί με άλλους κορυφαίους αθλητές όπως για παράδειγμα ο Ρότζερ Φέντερερ, ο Μπερνάρ αποτέλεσε μεγάλη επιρροή για το Ζερεμί, ο οποίος ήταν ιδιαιτέρως εντυπωσιασμένος με την απλότητα που τέτοιοι κορυφαίοι αθλητές φέρνουν στο άθλημά τους και στις επιδόσεις τους. Το ότι ήταν μέλος της εθνικής ομάδας βοήθησε επίσης την επιθυμία του για τη νίκη να ξεπεράσει την ατολμία του πριν από μεγάλους αγώνες.

Υπάρχουν και άλλες πλευρές στην προσωπικότητα του Ζερεμί Στραβιούς πέρα από την κολύμβηση και στις αρχές του 2013 το δημοφιλές γαλλικό τηλεοπτικό πρόγραμμα «30 millions d’amis» (30 εκατομμύρια φίλοι) επισήμανε μία από αυτές. Με τίτλο «Les supporters du champion» (Υποστηρικτές του Πρωταθλητή), το πρόγραμμα επικεντρωνόταν στη σχέση του με τα σκυλιά του, δύο αμερικανικά κόκερ σπάνιελ ονόματι Jersey και Gypsy και γενικότερα στην αγάπη του για τα ζώα. «Όταν ήμουν μικρός ήθελα να γίνω κτηνίατρος, αλλά δεν ήταν δυνατόν να συνδυάσω τις σπουδές με την κολύμβηση.». Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βρίσκει στη ζωή του χρόνο για το πάθος του για τα ζώα. Ελπίζει, μάλιστα, να ασχοληθεί περισσότερο με τα ζώα στο μέλλον, ανοίγοντας ένα είδος καταφύγιου ζώων, όταν θα έχει αποσυρθεί από την κολύμβηση.

Ένα άλλο πάθος στο οποίο θα μπορεί να αφιερώσει περισσότερο χρόνο όταν δεν θα κολυμπά πια, είναι το τένις και ίσως προγενέστερα αυτού του πάθους, η εκμάθηση Αγγλικών, αφού όπως λέει: «θα ήθελα να μιλήσω με άλλους αθλητές σαν κι αυτούς που γνώρισα στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.».

Με δεδομένες τις αυξημένες απαιτήσεις του προγράμματός του προπονήσεων και αγώνων κολύμβησης (και του λίγου χρόνου που αφιερώνει στα σκυλιά του Jersey και Gypsy), του μένει λίγος χρόνος για διασκέδαση, ωστόσο, όποτε έχει λίγο ελεύθερο χρόνο παρακολουθεί ταινίες φαντασίας, διαβάζει αθλητικά περιοδικά, πηγαίνει για μπόουλινγκ και παίζει paintball και βιντεοπαιχνίδια.

Όνομα / Επώνυμο: Ζερεμί Στραβιούς

Χώρα: Γαλλία
Τόπος / ημερομηνία γέννησης: Αμπεβίλ, 14 Ιουλίου 1988

Ηλικία: 24
Ύψος: 191 εκατ.
Βάρος: 85 κιλά
Αγώνισμα: Ελεύθερο
Προπονητής: Μισέλ Κρετιέν

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ - ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

2012
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - Ντέμπρετσεν
Χρυσό στη σκυταλοδρομία 4x100 μ. ελεύθερης κολύμβησης

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (25 μ.) - Σαρτρ
Χρυσό στα 50 μ. ύπτιο
Χρυσό στα 100 μ. ύπτιο
Χρυσό στη σκυταλοδρομία 4x50 μ. μικτής ομαδικής (ανδρών & ανδρών - γυναικών)
Χρυσό στα 4x50 μ. ύπτιο
Αργυρό στα 200 μ. μικτής ομαδικής

2011
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Σανγκάη
Χρυσό στα 100 μ. ύπτιο
Αργυρό στη σκυταλοδρομία 4x100 μ. μικτής ομαδικής
Αργυρό στα 4x200 μ. ελεύθερο

Γαλλικό Πρωτάθλημα - Στρασβούργο
Αργυρό στα 50 και 100 μ. ύπτιο

2010
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (25 μ.) - Ντουμπάι
Χάλκινο στη σκυταλοδρομία 4x200 μ. ελεύθερης κολύμβησης

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - Βουδαπέστη
Αργυρό στα 100 μ. ύπτιο
Χάλκινο στη σκυταλοδρομία 4x200 μ. ελεύθερης κολύμβησης

2009
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (25 μ.) - Κωνσταντινούπολη
Χρυσό στη σκυταλοδρομία 4x50 μ. ελεύθερης κολύμβησης

Μεσογειακοί Αγώνες - Πεσκάρα
Αργυρό στη σκυταλοδρομία 4x200 μ. ελεύθερης κολύμβησης