ΑΡΧΙΚΗ

ΟΜΑΔΑ ΕΛΙΤ / ΚΑΤΙΝΚΑ ΧΟΖΟΥ

ΚΑΤΙΝΚΑ ΧΟΖΟΥ

Η Κατίνκα Χόζου (3 Μαΐου 1989) είναι μια Ουγγαρέζα κολυμβήτρια που αγωνίζεται στη μικτή ατομική, στην πεταλούδα και στο ελεύθερο και η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων αθλητών στα αγωνίσματα αυτά.

Έχοντας κερδίσει τον πρώτο της εθνικό τίτλο σε ηλικία 14 ετών (400 μ. μικτής ατομικής Μικρών Αποστάσεων), η Κατίνκα κέρδισε τα πρώτα της διεθνή μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης Εφήβων του 2004 που έγινε στη Λισσαβόνα, όπου κέρδισε ένα χρυσό (σκυταλοδρομία 4x200 μ. ελεύθερης κολύμβησης), ένα αργυρό (σκυταλοδρομία 4x100 μ. ελεύθερης κολύμβησης) και δύο χάλκινα μετάλλια (200 μ. ελεύθερο, 400 μ. μικτής ατομικής). Ένα μήνα αργότερα στην Αθήνα κολύμπησε στην πρώτη από τις τρεις Ολυμπιάδες μέχρι σήμερα, λαμβάνοντας μέρος στα 200 μ. ελεύθερο. Αργότερα την ίδια χρονιά κέρδισε το πρώτο της μετάλλιο σε μεγάλο διεθνές τουρνουά, κατακτώντας χάλκινο μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων στη Βιέννη. Το 2005 επέστρεψε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης Εφήβων, αυτή τη φορά μπροστά στο κοινό της πατρίδας της, στη Βουδαπέστη, όπου επέδειξε το ταλέντο και την ευλυγισία της σε πολλαπλά αγωνίσματα και αποστάσεις, κερδίζοντας τρία χρυσά μετάλλια (200 μ. ελεύθερο, 400 μ. μικτής ατομικής, σκυταλοδρομία 4x100 μ. ελεύθερης κολύμβησης), δύο αργυρά (400 μ. ελεύθερο, 4x200 μ. ελεύθερο) και ένα χάλκινο (800 μ. ελεύθερο). Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε το Δεκέμβριο του ίδιου έτους στην Τεργέστη έφτασε στον τελικό τόσο στα 200 μ. όσο και στα 400 μ. μικτής ατομικής.

Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, η Κατίνκα συνέχισε να γεμίζει με εμπειρίες, κάνοντας το ντεμπούτο της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μεγάλων Αποστάσεων του 2006 στη Βουδαπέστη, φτάνοντας στους τελικούς στα 400 μ. ελεύθερο και στη σκυταλοδρομία 4x200 μ. ελεύθερης κολύμβησης, καθώς και στους ημιτελικούς στα 200 μ. μικτής ατομικής και τα 200 μ. ελεύθερο. Αργότερα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2007 στη Μελβούρνη κολύμπησε στα 200 μ. ελεύθερο, στα 200 μ. μικτής ατομικής (φτάνοντας στον ημιτελικό), καθώς και στα 400 μ. μικτής ατομικής. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε το 2007 στο Ντέμπρετσεν τερμάτισε 4η στα 200 μ. μικτής ατομικής και 5η στα 400 μ. μικτής ατομικής (έχοντας σημειώσει την ταχύτερη επίδοση στους προκριματικούς).

Το 2008, κέρδισε το πρώτο της Ευρωπαϊκό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε στο Αϊντχόφεν, το οποίο ήταν ένα αργυρό μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής. Έφτασε επίσης μέχρι τον τελικό στα 200 μ. μικτής ατομικής και στη σκυταλοδρομία 4x200 μ. ελεύθερης κολύμβησης. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου έλαβε μέρος και στα δύο αγωνίσματα μικτής ατομικής αλλά δεν κατάφερε να προχωρήσει πέρα από τους προκριματικούς.

Μόλις τελείωσε το Λύκειο το 2008, η Κατίνκα μετακόμισε στο Λος Άντζελες για να ενταχθεί στο δυναμικό του κολυμβητικού συλλόγου Trojans του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, υπό την καθοδήγηση του προπονητή Ντέιβ Σάλο. Είτε ήταν είτε δεν ήταν η μετακίνησή της αυτή που τη βοήθησε, γεγονός είναι ότι τα επιτεύγματά της σε κορυφαίο διεθνές επίπεδο ήρθαν τελικά λίγο αργότερα, όταν η σκληρή της δουλειά απέδωσε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2009 στη Ρώμη. Η κορυφαία στιγμή της καριέρας της ήταν στα 400 μ. μικτής ατομικής, όπου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο και κέρδισε στην πορεία τόσο την Κίρστυ Κόβεντρι, όσο και τη Στέφανι Ράις. Κέρδισε επίσης χάλκινα μετάλλια στα 200 μ. μικτής ατομικής και στα 200 μ. πεταλούδα, έλαβε μέρος στον τελικό της σκυταλοδρομίας 4x200 μ. ελεύθερης κολύμβησης και βοήθησε να καταρριφθεί το ρεκόρ Ουγγαρίας στους προκριματικούς της σκυταλοδρομίας 4x100 μ. μικτής ομαδικής. Τα τρία της μετάλλια επίσης συνοδεύτηκαν από αρκετά ρεκόρ, ένα νέο ρεκόρ πρωταθλήματος και Ευρωπαϊκό ρεκόρ στα 400 μ. μικτής ατομικής (4:30,31), δύο νέα Ευρωπαϊκά ρεκόρ στους προκριματικούς 200 μ. μικτής ατομικής και στον τελικό (2:09,12 και 2:07,46), καθώς και ένα νέο Ευρωπαϊκό ρεκόρ στον ημιτελικό των 200 μ. πεταλούδα (2:04,27). Και τα τρία αυτά ρεκόρ είναι ακόμη ενεργά (στην έναρξη του 2013).

Το 2010 ακολούθησε με νέες σπουδαίες επιδόσεις, σαν και αυτές του 2009, με την Κατίνκα να κερδίζει τρία χρυσά και ένα αργυρό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε μπροστά στο κοινό της πατρίδας της, στη Βουδαπέστη. Εκτός από το ρεκόρ Πρωταθλήματος που σημείωσε στη νίκη της στα 200 μ. μικτής ατομικής κέρδισε επίσης στα 200 μ. πεταλούδα και στη σκυταλοδρομία 4x200 μ. ελεύθερης κολύμβησης, προσθέτοντας ένα τερματισμό στη 2η θέση στα 400 μ. μικτής ατομικής και μια 4η θέση στη σκυταλοδρομία 4x100 μ. ελεύθερης κολύμβησης. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε στα τέλη της ίδιας χρονιάς στο Ντουμπάι, έχασε για λίγο την άνοδο στο βάθρο τόσο στα 200 μ. πεταλούδα, όσο και στα 200 μ. μικτής ατομικής – τερματίζοντας 4η και στα δύο – ενώ κολύμπησε επίσης στον τελικό της σκυταλοδρομίας 4x200 μ. ελεύθερης κολύμβησης, με την εθνική ομάδα της Ουγγαρίας.

Μετά από δύο χρόνια σπουδαίων αποτελεσμάτων, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2011 στη Σανγκάη ήταν απογοητευτικό για τα στάνταρ της, καθώς τερμάτισε 6η στα 200 μ. μικτής ατομικής, 5η στη σκυταλοδρομία 4x200 μ. ελεύθερης κολύμβησης και αποτυγχάνοντας να προκριθεί πέρα από τις προκριματικές της σειρές στα 200 μ. πεταλούδα και στα 400 μ. μικτής ατομικής. Ωστόσο, το Δεκέμβριο επανόρθωσε, κερδίζοντας στα 400 μ. μικτής ατομικής και τερματίζοντας 3η στα 200 μ. μικτής ατομικής στη Μονομαχία στην Πισίνα, στην Ομάχα.

Τα αποτελέσματα της Κατίνκα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2012 εγκαινίασαν με τον καλύτερο τρόπο τη χρονιά ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνονταν αργότερα στο Λονδίνο, καθώς κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια και ένα αργυρό το Μάη στο Ντέμπρετσεν, κερδίζοντας στα 200 μ. πεταλούδα, στα 200 και τα 400 μ. μικτής ατομικής και κατακτώντας αργυρό μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 4x200 μ. ελεύθερης κολύμβησης. Δυστυχώς, οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν της έφεραν κάποιο μετάλλιο και παρότι έφτασε κοντά στο να τερματίσει 4η στα 400 μ. μικτής ατομικής, τα άλλα της αποτελέσματα συμπεριέλαβαν μια συμμετοχή της στον τελικό των 200 μ. μικτής ατομικής και μια συμμετοχή στον ημιτελικό στα 200 μ. πεταλούδα, ενώ συγχρόνως η εθνική ομάδα της πατρίδας της δεν κατάφερε να προχωρήσει πέρα από την προκριματική της σειρά στη σκυταλοδρομία 4x200 μ. ελεύθερης κολύμβησης.

Ωστόσο, δεν χρειάστηκε στην Κατίνκα πολύς καιρός για να αφήσει πίσω της την απογοήτευση, καθώς έκανε ένα πραγματικά αξιοθαύμαστο δεύτερο μισό της χρονιάς, αγωνιζόμενη σε 11 διεθνή τουρνουά σε τρεις ηπείρους, μέσα σε μια περίοδο 13 εβδομάδων. Πρώτα, κέρδισε τον απίστευτο αριθμό των 39 χρυσών μεταλλίων καθώς κέρδισε το συνολικό βραβείο στις γυναίκες στο Παγκόσμιο Κύπελλο FINA/Arena, το οποίο συμπεριλάμβανε οκτώ διαφορετικά τουρνουά από την Ντόχα μέχρι τη Στοκχόλμη και από τη Μόσχα μέχρι τη Σιγκαπούρη. Δύο εβδομάδες αργότερα στο Σαρτρ της Γαλλίας κατέκτησε τρία χρυσά (στα 200 μ. πεταλούδα, στα 100 μ. και τα 200 μ. μικτής ατομικής), καθώς και ένα χάλκινο (400 μ. μικτής ατομικής) στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων. Μόλις τρεις εβδομάδες μετά από αυτό, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε στην Κωνσταντινούπολη οι επιδόσεις της τής χάρισαν τον τίτλο «Καλύτερη Κολυμβήτρια του Πρωταθλήματος», κερδίζοντας στα 200 μ. πεταλούδα και στα 100 μ. μικτής ατομικής, κατακτώντας αργυρά μετάλλια στα 200 μ. μικτής ατομικής και στα 200 μ. ελεύθερο, καθώς και ένα χάλκινο στα 400 μ. μικτής ατομικής. Οι δύο νικητήριες κούρσες της που της εξασφάλισαν αντίστοιχους παγκόσμιους τίτλους συνοδεύτηκαν από νέα ρεκόρ πρωταθλήματος, με την επίδοσή της στα 200 μ. πεταλούδα να θέτει ένα νέο Ευρωπαϊκό ρεκόρ Μικρών Αποστάσεων. Σχεδόν μια εβδομάδα μετά τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα βρέθηκε στην Αγία Πετρούπολη για το Κύπελλο Σαλνίκοβ, όπου κέρδισε 10 μετάλλια και ολοκλήρωσε τη χρονιά με όχι λιγότερα από 14 χρυσά μετάλλια στο Τουρνουά Ινδικού Ωκεανού στο Ριγιούνιον, το οποίο αποτέλεσε πόλο έλξης για άλλα μεγάλα ονόματα όπως για παράδειγμα η Ίνγκε Ντέκερ και η Μπρίτα Στέφαν.

Έχοντας ελάχιστο χρόνο για ξεκούραση μετά από μια χρονιά με ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα η Κατίνκα ξεκίνησε το 2013 αρκετά απασχολημένη με διάφορα γεγονότα, μεταξύ αυτών και τη μετακόμισή της πίσω στην Ουγγαρία, όπου εκείνη και ο προπονητής της Σέιν Τούσαπ εντάχθηκαν στο δυναμικό του αθλητικού συλλόγου «Vasas Sports Club» στη Βουδαπέστη, με στόχο να δημιουργήσουν ένα τμήμα θαλάσσιων σπορ, το οποίο ελπίζουν ότι θα εξελιχθεί σε ένα από τα πιο επιτυχημένα στη χώρα.

Η Κατίνκα διαθέτει επίσης μια μεγάλη συλλογή βραβείων, συμπεριλαμβανομένων των εξής: Ουγγαρέζα κολυμβήτρια της χρονιάς για το 2009 και το 2010, Ουγγαρέζα αθλήτρια της χρονιάς για το 2009, Κολυμβήτρια της χρονιάς στο NCAA (Αμερικανικό Κολεγιακό Πρωτάθλημα) για το 2011, καθώς και το φημισμένο Σταυρό των Ιπποτών του Ουγγαρέζικου Τάγματος Τιμής (2010).

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η ενασχόληση της Κατίνκα με την κολύμβηση δεν αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη, με δεδομένο ότι προέρχεται από μια πολύ αθλητική οικογένεια και ο παππούς της ήταν προπονητής κολύμβησης. Από την ηλικία των 2 ετών άρχισε να την παίρνει μαζί του στις προπονήσεις. Εκείνη λάτρευε να πηγαίνει στην πισίνα και το να βρίσκεται στο νερό και περνούσε πολύ χρόνο εκεί, πολλές φορές μάλιστα απουσίαζε από τον παιδικό σταθμό για να μπορεί να είναι μαζί με τον παππού της στην πισίνα. Πριν περάσει πολύς καιρός είχε μάθει να κολυμπάει και μέχρι την ηλικία των 10 ετών έκανε προπονήσεις δύο φορές την ημέρα.

Ο πατέρας της Κατίνκα ήταν στα νιάτα του φημισμένος παίκτης του μπάσκετ και τώρα είναι προπονητής. Και οι δύο αδελφοί της Κατίνκα ακολούθησαν το παράδειγμά του και ασχολούνται επαγγελματικά με το μπάσκετ. Η αγάπη όλων των μελών της οικογένειάς της για την άθληση ήταν σημαντική επιρροή στα πρώτα βήματα της κολυμβητικής της καριέρας και όλοι τους ήταν βασικοί και σταθεροί υποστηρικτές της οπουδήποτε κι αν αγωνιζόταν στον κόσμο και οποιεσδήποτε κι αν ήταν οι ανάγκες της.

Το να φύγει από το πατρικό της στην Μπάτζα της Ουγγαρίας, σε ηλικία 19 ετών για να συνεχίσει την καριέρα της στο σύλλογο USC Trojans στο Λος Άντζελες ήταν μια τεράστια αλλαγή για την Κατίνκα και χρειάστηκε να μεγαλώσει γρήγορα, να μάθει μια ξένη γλώσσα και να κάνει καινούριους φίλους. Όμως, ήταν ξεκάθαρα μια καλή κίνηση για εκείνη. Η διεθνής συγκομιδή της σε μετάλλια μέχρι σήμερα δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο παραγωγική όσο στα τέσσερα χρόνια που προπονιόταν στο Λος Άντζελες και εκτός αυτού γνώρισε κάποιον που έκανε μια τεράστια διαφορά στη ζωή της: τον Σέιν Τούσαπ. Και εξηγεί γιατί: «Είναι το αγόρι μου, ο προπονητής μου, ο μάνατζέρ μου, ο ψυχολόγος μου και με βοηθάει σχεδόν σε όλα. Είμαστε πολύ καλή ομάδα μαζί, η συνέργειά μας είναι απίστευτη.».

Κατά τη διάρκεια της διαμονής της στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC) η Κατίνκα σπούδασε ψυχολογία και αυτό είναι κάτι που θα ήθελε να συνεχίσει όταν έρθει η ώρα να αποσυρθεί από την κολύμβηση, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να το κάνει σε συνδυασμό με τη συνέχιση της ενασχόλησής της με το άθλημα που αγαπά, ενδεχομένως ως αθλητική ψυχολόγος. Μετά τα απίστευτα κατορθώματά της τους τρεις τελευταίους μήνες του 2012, αναπτύσσει ραγδαία τη φήμη της «σιδερένιας» γυναίκας και όπως αναγνωρίζει η ίδια, δεν θα μπορούσε να καταφέρει όλα αυτά χωρίς την ισχυρή νοητική της κατάσταση. «Νιώθω ότι οι νοητικές πτυχές των αγώνων είναι πολύ πιο σημαντικές από ότι νομίζει ο περισσότερος κόσμος. Έχω ένα τόνο εμπειρίες από πρώτο χέρι στο πεδίο αυτό, ειδικά κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FINA / ARENA του 2012, όπου κολύμπησα σε πολλούς συνεχόμενους αγώνες. Εάν δεν ήμουν πλήρως συγκεντρωμένη και νοητικά έτοιμη για έναν αγώνα αυτό επηρέαζε τα αποτελέσματα περισσότερο απ’ όταν ήμουν απλώς κουρασμένη σωματικά αλλά νοητικά έτοιμη να αγωνιστώ.». Πιστώνει μεγάλο μέρος των επιτυχιών της στο Σέιν, ο οποίος, όπως λέει η ίδια, τη βοήθησε πάρα πολύ με την ψυχολογική πλευρά της κολύμβησης, διατηρώντας την προσγειωμένη, αλλά συγχρόνως φιλόδοξη και βοηθώντας την να προετοιμαστεί και να φέρει εις πέρας το αρκετά κουραστικό πρόγραμμά της για το 2012, μετά από μια συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες όπου δεν απέδωσε όλα αυτά που υποσχόταν.

Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι η σπουδαιότερη στιγμή στην καριέρα της Κατίνκα ήταν ο παγκόσμιος τίτλος της το 2009 στη Ρώμη. Όπως λέει η ίδια, ήταν κάτι που δεν μπορούσε να το πιστέψει: «Πριν από αυτή τη στιγμή δεν πίστευα πραγματικά ότι θα μπορούσα όντως να γίνω «η ΜΟΝΑΔΙΚΗ» στην κορυφή του Παγκόσμιου Προσκήνιου.». Πέρα από την ευφορία της, ωστόσο, ήταν το ξεκίνημα μιας πολύτιμης καμπύλης μάθησης, καθώς ανακάλυψε το τι σήμαινε να μπορεί κάποιος να διατηρηθεί στην κορυφή. Σε τελική ανάλυση, είναι ένας πραγματικός αγώνας και ενώ γνώρισε επιτυχίες, είχε επίσης απογοητεύσεις και είναι οι απογοητεύσεις αυτές που διδάσκουν τα πιο σημαντικά μαθήματα: «Πιστεύω ότι μπορεί να έχω μάθει τόσα, αν όχι περισσότερα, από τις αποτυχίες στην καριέρα μου απ’ ότι από τις επιτυχίες μου.». Για άλλη μια φορά επαινεί τον Σέιν για το ότι τη βοήθησε να αναγνωρίσει ότι κάποιος δεν πρέπει να φοβάται να αποτύχει και ότι υπάρχει στην πραγματικότητα ένας «καλός» τρόπος να αποτύχεις και αυτός είναι όταν αγκαλιάζουμε τα μαθήματα που μας διδάσκει η αποτυχία.

Ένα από τα πράγματα που οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου παρακίνησαν την Κατίνκα να πράξει, ήταν μια αναθεώρηση σχετικά με το πού θα ήθελε να βρίσκεται και τι θα ήθελε να κάνει. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια επιστροφή στην Ουγγαρία, όπου εκείνη και ο Σέιν εντάχθηκαν στο δυναμικό του διακεκριμένου και ιστορικού αθλητικού συλλόγου «Vasas Sports Club» της Βουδαπέστης για να δημιουργήσουν ένα τμήμα κολύμβησης. Όλα αυτά ανάμεσα σε ένα εξαιρετικά φορτωμένο πρόγραμμα στις αρχές του 2013. Μεταξύ άλλων ταξίδεψε στο Λουξεμβούργο και τη Νότια Αφρική, όπου συμμετείχε σε έναν από τους κορυφαίους αγώνες ανοικτής θαλάσσης, το «Midmar Mile». Φαίνεται ότι απλά δεν υπάρχει όριο στην ενέργειά της.

Όποτε βρίσκει ελεύθερο χρόνο στο κολυμβητικό της πρόγραμμα – και μπορεί να φανταστεί κανείς ότι είναι ελάχιστος ο χρόνος τον οποίο μπορεί να αποκαλεί «ελεύθερο χρόνο», όμως τόσο απεριόριστα είναι τα αποθέματα ενέργειάς της – της αρέσει να απολαμβάνει άλλα αθλήματα που έχει «ανακαλύψει», όπως το σέρφινγκ, η σανίδα που σύρεται από σκάφος (wakeboarding), η ιππασία, το έφιππο πόλο και η πυγμαχία. Όταν τελικά βρει χρόνο να χαλαρώσει θα πάει στον κινηματογράφο, στην παραλία, στο ενυδρείο, στο θαλάσσιο πάρκο ή στο ζωολογικό κήπο.

Όσον αφορά τα μουσικά της γούστα, αρέσει στην Κατίνκα να ακούει μουσική ραπ κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και πριν από τους αγώνες. Μερικοί από τους αγαπημένους της καλλιτέχνες είναι ο Kanye West, ο Eminem, ο Jay-Z, and ο Chamillionare. «Μ’ αρέσει το καλλιτεχνικό τους στυλ,», λέει, «καθώς και το γεγονός ότι είναι πρωτότυποι και αυθεντικοί». Πέρα από τη μουσική ραπ, της αρέσει επίσης να ακούει διάφορους DJ, καθώς και χορευτική μουσική.

Αφού το προπονητικό της και ταξιδιωτικό της πρόγραμμα δεν της έχει επιτρέψει εδώ και καιρό να πάει στον κινηματογράφο, βλέπει τηλεοπτικές εκπομπές στο iPad της. Τα πιο πρόσφατα αγαπημένα της προγράμματα ήταν τα: «Sherlock Holmes», «Suits», «The Bing Bang Theory» και το «House of Lies».

Όσον αφορά τις προτιμήσεις της στο διάβασμα, η Κατίνκα τελευταία διάβαζε περιοδικά αντί για βιβλία, εστιάζοντας στο να μάθει κάτι παρά απλά να ψυχαγωγηθεί. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για τα χρηματοοικονομικά και τις επενδύσεις σημαίνει ότι το «Money Magazine» είναι συχνά η επιλογή της για διάβασμα.

Βάζοντας στην άκρη τα άλλα ενδιαφέροντά της, είναι γεγονός ότι η Κατίνκα είναι μία από εκείνες τις αθλήτριες που είναι τόσο εθισμένη στο άθλημά της που πολύ απλά δεν μπορεί το αποχωριστεί. Όπως αποκαλύπτει η ίδια: «Νιώθω απογοητευμένη και αγχωμένη αν δεν μπορώ να κολυμπήσω, απλά δεν νιώθω ο εαυτός μου. Είμαι απολύτως βέβαιη ότι μια μέρα θα είμαι μία από αυτές τις ηλικιωμένες κυρίες που πηγαίνουν νωρίς το πρωί για κολύμπι και οι νεότεροι κολυμβητές θα διερωτώνται: ‘Γιατί άραγε εξακολουθεί να το κάνει αυτό;’ …». Απλά δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείς να προσθέσεις σε αυτό.

Όνομα / Επώνυμο: Κατίνκα Χόζου

Χώρα: Ουγγαρία
Τόπος / ημερομηνία γέννησης: Πεκς, Μπαράνια, 3 Μαΐου 1989

Ηλικία: 23
Ύψος: 170 εκατ.
Βάρος: 60 κιλά
Κολεγιακή ομάδα: Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC)
Σύλλογος: EDF-DÉMÁSZ Bajai Spartacus SC
Αγωνίσματα: Ελεύθερο και μικτή
Προπονητής: Σέιν Τούσαπ

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ - ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

2012
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (25) - Κωνσταντινούπολη
Χρυσό στα 200 μ. πεταλούδα
Χρυσό στα 100 μ. μικτής ατομικής
Αργυρό στα 200 μ. ελεύθερο
Αργυρό στα 200 μ. μικτής ατομικής
Χάλκινο στα 400 μ. μικτής ατομικής

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - Ντέμπρετσεν
Χρυσό στα 200 μ. πεταλούδα
Χρυσό στα 200 μ. μικτής ατομικής
Χρυσό στα 400 μ. μικτής ατομικής
Αργυρό στη σκυταλοδρομία 4x200 μ. ελεύθερης κολύμβησης

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (25 μ.) - Σαρτρ
Χρυσό στα 200 μ. πεταλούδα
Χρυσό στα 100 μ. μικτής ατομικής
Χρυσό στα 200 μ. μικτής ατομικής
Αργυρό στα 400 μ. μικτής ατομικής

2010
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - Βουδαπέστη
Χρυσό στα 200 μ. μικτής ατομικής
Χρυσό στα 200 μ. πεταλούδα
Χρυσό στη σκυταλοδρομία 4x200 μ. ελεύθερης κολύμβησης
Αργυρό στα 400 μ. μικτής ατομικής

2009
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Ρώμη
Χρυσό στα 400 μ. μικτής ατομικής
Χάλκινο στα 200 μ. πεταλούδα
Χάλκινο στα 200 μ. μικτής ατομικής

2008
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - Αϊντχόφεν
Αργυρό στα 400 μ. μικτής ατομικής

2005
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης Εφήβων - Βουδαπέστη
Χρυσό στα 200 μ. ελεύθερο
Χρυσό στα 400 μ. μικτής ατομικής
Αργυρό στα 400 μ. ελεύθερο
Αργυρό στη σκυταλοδρομία 4x200 μ. ελεύθερης κολύμβησης
Αργυρό στα 4x100 μ. ελεύθερο
Χάλκινο στα 800 μ. ελεύθερο

2004
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - Βιέννη
Χάλκινο στα 400 μ. μικτής ατομικής