ΑΡΧΙΚΗ

ΟΜΑΔΑ ΕΛΙΤ / ΚΙΡΣΤΙ ΚΟΒΕΝΤΡΙ

ΚΙΡΣΤΙ ΚΟΒΕΝΤΡΙ

H Κίρστι Κόβεντρι (16 Σεπτεμβρίου 1983) είναι μια κολυμβήτρια από τη Ζιμπάμπουε, η οποία θεωρείται μία από τις κορυφαίες του κόσμου στο ύπτιο και στη μικτή ατομική.

Ενώ ήταν ακόμη στο Γυμνάσιο, η Κόβεντρι κολύμπησε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σύδνεϋ, σε ηλικία 16 ετών και έγινε η πρώτη κολυμβήτρια από τη Ζιμπάμπουε που έφτασε στα ημιτελικά (στα 100 μ. ύπτιο). Στη συνέχεια έφυγε για τις Η.Π.Α. και το Πανεπιστήμιο του Όμπερν στην Αλαμπάμα, με το οποίο κέρδισε τρία εθνικά πρωταθλήματα, ήταν αρχηγός της ομάδας την περίοδο 2004/2005 και το 2005 κέρδισε τον τίτλο «Κολυμβήτρια της χρονιάς του Εθνικού Κολεγιακού Πρωταθλήματος (NCAA)».

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, η Κόβεντρι έγινε γνωστή στο διεθνές προσκήνιο, κερδίζοντας στα 200 μ. ύπτιο, τερματίζοντας 2η στα 100 μ. ύπτιο και κερδίζοντας ένα χάλκινο μετάλλιο στα 200 μ. μικτής ατομικής. Την επόμενη χρονιά βελτίωσε ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μόντρεαλ, όπου κέρδισε στα 100 μ. και στα 200 μ. ύπτιο, τερμάτισε 2η στα 200 μ. και στα 400 μ. μικτής ατομικής, ενώ κέρδισε επίσης το βραβείο «Κολυμβήτρια του τουρνουά». Δεν μπόρεσε να επαναλάβει την τόσο καλή επίδοσή της στο επόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε το 2007 στη Μελβούρνη ωστόσο έφυγε από αυτό έχοντας κατακτήσει αργυρά μετάλλια στα 200 μ. ύπτιο και στα 200 μ. μικτής ατομικής.

Όσο εντυπωσιακές και αν ήταν οι επιδόσεις της μέχρι το τέλος του 2007, ωχριούσαν σε σύγκριση με τη χρονιά - ορόσημο που ήταν για την Κίρστι το 2008, ένα έτος στο οποίο κατέρριψε έξι παγκόσμια ρεκόρ. Η σειρά των επιτευγμάτων της ξεκίνησε το Φεβρουάριο στο Γκραν Πρι του Μιζούρι, όπου κατέγραψε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 200 μ. ύπτιο, με χρόνο 2:06.39. Λιγότερο από δύο μήνες αργότερα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε στο Μάντσεστερ κατέρριψε τρία παγκόσμια ρεκόρ μέσα σε τέσσερις μέρες (στα 400 μ. μικτής ατομικής με χρόνο 4:26.52, στα 200 μ. ύπτιο με χρόνο 2:00.91 και στα 200 μ. μικτής ατομικής με χρόνο 2:06.13) και σημείωσε νέο ρεκόρ πρωταθλήματος στο τέταρτο αγώνισμα που συμμετείχε (100 μ. ύπτιο), κερδίζοντας χρυσά μετάλλια και στα τέσσερα αγωνίσματα, μαζί με το βραβείο Κολυμβήτρια του Πρωταθλήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κολύμβησης (FINA). Τέλος, τον Αύγουστο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου εξάλειψε τα υπάρχοντα παγκόσμια ρεκόρ στα 100 μ. και στα 200 μ. ύπτιο, υπερασπιζόμενη με επιτυχία τον τίτλο της στα 200 μ. και καταρρίπτοντας το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 2:05.24 και χάνοντας για λίγο στον τελικό των 100 μ. από τη Νάταλι Κάφλιν (το παγκόσμιο ρεκόρ της Κίρστι είχε καταγραφεί στον ημιτελικό). Τόσο στα 200 μ. όσο και στα 400 μ. μικτής ατομικής, σημείωσε επιδόσεις πολύ κοντά στα υπάρχοντα παγκόσμια ρεκόρ, αλλά τελικά τερμάτισε στη 2η θέση, με πολύ μικρή διαφορά πίσω από τη Στέφανι Ράις.

Η Κόβεντρι κατέρριψε ένα ακόμη παγκόσμιο ρεκόρ, αυτή τη φορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2009 που έγινε στη Ρώμη, όπου για άλλη μια φορά βελτίωσε το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 2:04.81. Κέρδισε επίσης το αργυρό μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής.

Ανακηρύχθηκε Αφρικανή Κολυμβήτρια της Χρονιάς πέντε φορές: το 2004, το 2005, το 2007, το 2008 και το 2009.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Θεωρείται φυσικό για μία 9χρονη που βλέπει στην τηλεόραση τους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά, να εκφράσει την επιθυμία να αγωνιστεί μια μέρα σε αυτούς και να κερδίσει ένα χρυσό μετάλλιο. Είναι διαφορετικό το παιδί να καταφέρει να πάει στους Ολυμπιακούς και να πραγματοποιήσει την επιθυμία του, αλλά αυτό ακριβώς έκανε η Κίρστι Κόβεντρι. Ωστόσο, αυτό που δεν συνειδητοποίησε ως παιδί ήταν το πόσο μεγάλη επίδραση θα είχε αυτό όχι μόνο στη ζωή της αλλά και στις ζωές των άλλων. Μερικές φορές οι συνθήκες διαδραματίζουν ένα μάλλον μεγαλύτερο ρόλο από το συνηθισμένο στο μέγεθος της επίδρασης των Ολυμπιακών Αγώνων σε άλλους και είναι γεγονός ότι στην περίπτωση της Κίρστι η επίδραση αυτή ήταν τεράστια.

Έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στο Χαράρε της Ζιμπάμπουε η Κίρστι αγαπούσε το να βρίσκεται στο νερό και έτσι ήρθε σαν φυσική εξέλιξη το να ξεκινήσει να ασχολείται με την κολύμβηση. Δεν χρειάστηκε πολύ για να αναδειχθεί το ταλέντο της και ενώ ήταν ακόμη έφηβη ετοιμάστηκε για τη μετακόμισή της για μια νέα ζωή στην Αμερική. Όταν κέρδισε το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό της μετάλλιο το 2004 στην Αθήνα το έκανε εκπροσωπώντας τα χρώματα της πατρίδας της, της Ζιμπάμπουε, η οποία, από μέρους της τίμησε αυτή τη μαγική στιγμή, όπου όλο το έθνος σταμάτησε για να θαυμάσει μια αθλήτριά του να καταφέρνει κάτι που κανείς αθλητής δεν είχε καταφέρει πριν σε ατομικό αγώνισμα. Σε μια χώρα όπου ο πληθωρισμός έτρεχε με πάνω από 10000000% η Κίρστι έδωσε στους απλούς συμπατριώτες της κάτι απ’ το οποίο να πιαστούν, μια αχτίδα ελπίδας ότι και εκείνοι – όπως έκανε η Κίρστι – θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα καθημερινά τους προβλήματα και να καταφέρουν κάτι που έχει νόημα. Ο αθλητισμός άλλωστε είναι πιο ενωτικός από οτιδήποτε άλλο.

Η Κίρστι, στο ταξίδι της επιστροφής της από την Αθήνα στις Η.Π.Α. έκανε μια στάση στο Χαράρε και έμεινε έκπληκτη από τη θερμή υποδοχή. Χιλιάδες συμπατριώτες της πήγαν στο αεροδρόμιο για να τη γνωρίσουν και να τη συγχαρούν, αποκαλώντας την «το χρυσό μας κορίτσι», ενώ ο Πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε της δώρισε 50.000 δολάρια και ένα διαβατήριο διπλωμάτη. Στους δρόμους ο κόσμος χόρευε, «με δάκρυα στα μάτια». Την υποδέχτηκαν σαν να ήταν «εθνικός θησαυρός» και ξαφνικά φράσεις όπως «Κίρστι», «Χρυσό μετάλλιο» και «Τρία μετάλλια» έκαναν την εμφάνισή της ως δημοφιλή ονόματα – περισσότερο από όλα το πρώτο – σε πιστοποιητικά γεννήσεων. Παρόμοια ήταν η υποδοχή που της επιφύλαξαν όταν έκανε και πάλι στάση στο Χαράρε, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Λόγω της σεμνής πλευράς του χαρακτήρα της, η Κίρστι κολακεύεται που τραβάει την προσοχή και είναι απλά χαρούμενη που μπόρεσε να δώσει στους απλούς συμπατριώτες της ένα όραμα για να παίρνουν λίγη χαρά, μέσα στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Αποφεύγει με σοφία να μιλήσει για τα προφανή ζητήματα που σχετίζονται με την πολιτική κατάσταση στη χώρα της, λέγοντας μόνο ότι αναγνωρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα. Πέραν αυτού, η επιτυχία της ώθησε την κατασκευή αθλητικών κέντρων και κολυμβητηρίων και προκάλεσε έναν ανανεωμένο ενθουσιασμό για την κολύμβηση και τον αθλητισμό.

Η Ζιμπάμπουε με τη σειρά της έμαθε στην Κίρστι την απλότητα και την ταπεινότητα, καθώς και το να εκτιμά τα πάντα στη ζωή. Διατηρεί στενούς δεσμούς με την οικογένειά της και πιστώνει σε αυτούς ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας της, για τον τρόπο που την υποστήριξαν και τη βοήθησαν να παραμείνει προσγειωμένη.

Εάν ταξιδέψεις μια φορά στην Αφρική, λένε ότι δεν το ξεχνάς ποτέ και ότι θα θέλεις να ξαναγυρίσεις. Εάν έχεις γεννηθεί εκεί, είναι για πάντα στο αίμα σου. Μετά από περισσότερα από 8 χρόνια παραμονής στις Η.Π.Α. – πρώτα στην Αλαμπάμα και μετά στο Όστιν – η Κίρστι επιστρέφει επιτέλους στις ρίζες της ή τουλάχιστον κοντά σε αυτές. Στο νέο της προπονητικό κέντρο στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής θα είναι κοντά στην οικογένειά της και τη γενέτειρά της, τη Ζιμπάμπουε και σε όλες εκείνες τις συγκινήσεις που μπορεί να βιώσει μόνο στην Αφρική: φθινοπωρινές νύχτες δίπλα στη φωτιά στις όχθες του ποταμού Ζαμβέζη, μαζί με το αγαπημένο της «σάτζα» (ένα είδος γεύματος με μαγειρεμένο καλαμπόκι το οποίο είναι κύριο προϊόν σε διάφορα μέρη της Αφρικής). Και φυσικά η αγαπημένη της ουρά βοδινού που μαγειρεύει ο πατέρας της.

Είναι, άλλωστε, τα απλά πράγματα στη ζωή που γεμίζουν χαρά την Κίρστι. Και παρότι στα 27 της μπορεί να είναι μεγαλύτερη από την πλειοψηφία των αντιπάλων της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, θα είναι εκεί, έτοιμη να διδαχθεί από τις μελλοντικές της προκλήσεις.

Όνομα / Επώνυμο: Κίρστι Κόβεντρι
Χώρα: Ζιμπάμπουε
Ημερομηνία γέννησης / Τόπος γέννησης: 16 Σεπτεμβρίου 1983 - Χαράρε
Ηλικία: 28
Ύψος: 179 εκατοστά
Βάρος: 60 κιλά

Ομάδα / Σύλλογος: Mandeville Dolphins (Γιοχάνεσμπουργκ)
Αγώνισμα: Ύπτιο
Προπονητής: Ντιν Πράις
Τόπος προπόνησης: Νότια Αφρική
Ιστότοπος: www.kirstycoventry.org

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ - ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

2009
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Ρώμη
Χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. ύπτιο (2:04.81 - Παγκόσμιο Ρεκόρ)
Αργυρό μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής

2008
Ολυμπιακοί Αγώνες - Πεκίνο
Χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. ύπτιο
Αργυρό μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής
Αργυρό μετάλλιο στα 100 μ. ύπτιο
Αργυρό μετάλλιο στα 200 μ. μικτής ατομικής

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Μάντσεστερ
Χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. ύπτιο
Χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. ύπτιο
Χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. μικτής ατομικής
Χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής
Χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. μικτής ατομικής

2007
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Μελβούρνη
Αργυρό μετάλλιο στα 200 μ. ύπτιο
Αργυρό μετάλλιο στα 200 μ. μικτής ατομικής

2005
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Μόντρεαλ
Χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. ύπτιο
Χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. ύπτιο
Αργυρό μετάλλιο στα 200 μ. μικτής ατομικής
Αργυρό μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής

2004
Ολυμπιακοί Αγώνες - Αθήνα
Χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. ύπτιο
Αργυρό μετάλλιο στα 100 μ. ύπτιο
Χάλκινο μετάλλιο στα 200 μ. μικτής ατομικής