ΑΡΧΙΚΗ

ΟΜΑΔΑ ΕΛΙΤ / ΛΑΖΛΟ ΤΣΕΧ

ΛΑΖΛΟ ΤΣΕΧ

Ο Λάζλο Τσεχ (3 Δεκεμβρίου 1985) είναι ένας Ούγγρος κολυμβητής που αγωνίζεται στην πεταλούδα, στο ύπτιο και στη μικτή ατομική, ο οποίος κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των κορυφαίων του κόσμου στα αγωνίσματά του.

Ο Τσεχ σημείωσε την πρώτη του διεθνή επιτυχία σε ηλικία 17 ετών, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων του 2002 στη Ριέζα, όπου κέρδισε αργυρό μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής. Δεν άργησε πολύ να ξανανέβει σε βάθρο για το ίδιο αγώνισμα στο υψηλότερο επίπεδο, καθώς τερμάτισε δεύτερος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2003 στη Βαρκελώνη (καταρρίπτοντας συγχρόνως το Ευρωπαϊκό ρεκόρ σε αυτόν τον αγώνα) και ολοκλήρωσε τη χρονιά με ένα χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που διεξήχθη στο Δουβλίνο.

Το 2004 κέρδισε τους πρώτους του Ευρωπαϊκούς τίτλους στη Μαδρίτη στα 400 μ. μικτής ατομικής και στα 100 μ. ύπτιο, ενώ αργότερα είχε την ατυχία να σπάσει ένα κόκαλο στο πόδι, μόλις λίγες εβδομάδες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Παρά αυτό το πλήγμα, συμμετείχε κανονικά στους Ολυμπιακούς και κατάφερε να κερδίσει χάλκινο μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής και τερμάτισε 4ος στα 200 μ. μικτής ατομικής. Αφήνοντας πίσω του την κακοτυχία του, ο Λάζλο ολοκλήρωσε τη χρονιά με επιτυχίες, καθώς στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε στη Βιέννη κέρδισε χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής κάνοντας συγχρόνως νέο Ευρωπαϊκό ρεκόρ, τερμάτισε 2ος στα 200 μ. μικτής ατομικής και κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. ύπτιο.

Το 2005 βρήκε για ακόμη μια φορά τον Τσεχ να ανεβάζει στροφές, κερδίζοντας τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο στα 400 μ. μικτής ατομικής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μελβούρνης, όπου επίσης κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 200 μ. μικτής ατομικής και χάλκινο στα 100 μ. ύπτιο. Ολοκλήρωσε μια εκπληκτική χρονιά, σαρώνοντας τις νίκες στα 100 μ. ύπτιο, τα 200 μ. μικτής ατομικής και τα 400 μ. μικτής ατομικής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε στην Τεργέστη, καταρρίπτοντας στην πορεία τα παγκόσμια ρεκόρ μικρών αποστάσεων στα 200 μ. και τα 400 μ. μικτής ατομικής. Τα επιτεύγματά του είχαν σαν αποτέλεσμα να ανακηρυχθεί «Ευρωπαίος Κολυμβητής της Χρονιάς» του περιοδικού «Ο κόσμος της κολύμβησης».

Η κατάκτηση μεταλλίων συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια του 2006, όταν υπερασπίστηκε με επιτυχία τον Ευρωπαϊκό τίτλο του στα 400 μ. μικτής ατομικής, κέρδισε για πρώτη φορά στα 200 μ. μικτής ατομικής και κατέκτησε επίσης αργυρό μετάλλιο στα 100 μ. ύπτιο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε μπροστά στο κοινό των συμπατριωτών του, στη Βουδαπέστη. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε το Δεκέμβριο του ίδιου έτους στο Ελσίνκι κέρδισε επίσης τον 1ο του τίτλο Ευρωπαίου πρωταθλητή μικρών αποστάσεων στα 200 μ. μικτής ατομικής, ενώ κέρδισε επίσης αργυρό μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής και στα 200 μ. πεταλούδα. Η συνεχιζόμενη επιτυχία του έγινε αφορμή για να ανακηρυχθεί Ευρωπαίος κολυμβητής της χρονιάς για 2η συνεχή χρονιά, ενώ παράλληλα ανακηρύχθηκε και Ούγγρος Αθλητής της Χρονιάς.

To 2007 ήταν ένας χρόνος απογοητευτικός για τα στάνταρ του Λάζλο, καθώς απέτυχε να υπερασπιστεί τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στα 400 μ. μικτής ατομικής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μελβούρνης (τερματίζοντας στην 5η θέση) και το μόνο του μετάλλιο ήταν ένα χάλκινο στα 200 μ. μικτής ατομικής. Ωστόσο, ένιωσε κάποια εξιλέωση με τις εξαιρετικές του επιδόσεις στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε στο Ντέμπρετσεν, καθώς κέρδισε στα 200 μ. μικτής ατομικής, τα 400 μ. μικτής ατομικής και στα 200 μ. πεταλούδα. Στην ίδια διοργάνωση ξανάγινε κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ μικρών αποστάσεων στα 200 μ. μικτής ατομικής και κατέρριψε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ μικρών αποστάσεων στα 400 μ. μικτής ατομικής.

Ο Τσεχ είχε μια εξαιρετικά επιτυχημένη χρονιά το 2008, παρά το ότι τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα πάνω στο Μάικλ Φελπς. Ο Τσεχ κέρδισε τον τρίτο συνεχόμενο Ευρωπαϊκό του τίτλο στα 400 μ. μικτής ατομικής στο Αϊντχόφεν – καταρρίπτοντας στην πορεία το Ευρωπαϊκό ρεκόρ – ενώ κατέκτησε επίσης το δεύτερο τίτλο του στα 200 μ. μικτής ατομικής. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου κέρδισε αργυρά μετάλλια στα 200 μ. και 400 μ. μικτής ατομικής, καθώς και στα 200 μ. πεταλούδα, χάνοντας το χρυσό και στα τρία αγωνίσματα εξαιτίας των ηράκλειων προσπαθειών του μοναδικού Μάικλ Φελπς.

Ανυπόμονος για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2009, ο Τσεχ υπέστη ένα ακόμη πλήγμα, καθώς εισήχθη στο νοσοκομείο για να θεραπευτεί από ένα στομαχικό ιό, αμέσως μόλις έφτασε στη Ρώμη. Αφού αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το πρώτο του αγώνισμα, πήρε μέρος στα 200 μ. και στα 400 μ. μικτής ατομικής, κερδίζοντας ένα αργυρό και ένα χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα. Ολοκλήρωσε τη χρονιά κερδίζοντας τον 5ο του τίτλο Ευρωπαίου πρωταθλητή στα 400 μ. μικτής ατομικής, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη, όπου κατέρριψε για δεύτερη φορά το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ. Το 2010 τον βρήκε να υπερασπίζεται με επιτυχία τους Ευρωπαϊκούς του τίτλους στα 200 μ. και τα 400 μ. μικτής ατομικής στην πατρίδα του, επιβεβαιώνοντας την Ευρωπαϊκή του κυριαρχία, έχοντας κερδίσει τον τρίτο και τέταρτο συνεχόμενο τίτλο αντίστοιχα στα αγωνίσματα αυτά, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό έως και τις 10 κατακτήσεις.

Με το βλέμμα στραμμένο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2011 στη Σανγκάη οι προετοιμασίες του φαίνεται να κορυφώνονται τέλεια. Στα μέσα Ιουνίου διέθετε τις καλύτερες επιδόσεις της χρονιάς τόσο στα 200 μ. όσο και στα 400 μ. μικτής ατομικής, οι οποίες καταγράφηκαν και οι δύο στο τουρνουά Μάρε Νόστρουμ που έγινε νωρίτερα αυτό το μήνα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Στον κόσμο της Ουγγρικής κολύμβησης, το πιο γνωστό όνομα ήταν στο παρελθόν αυτό της Κριστίνα Εγκερζέγκι. Πέντε φορές Ολυμπιονίκης, κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 200 μ. ύπτιο για σχεδόν 17 χρόνια και παραμένει ένας ζωντανός θρύλος στη χώρα της. Σήμερα είναι ο Λάζλο Τσεχ. Μπορεί να μην διαθέτει ακόμη το εντυπωσιακό ιστορικό της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά σίγουρα απολαμβάνει τη μεγάλη φήμη που έχει στη χώρα του, με έναν παγκόσμιο τίτλο, οκτώ Ευρωπαϊκούς τίτλους, πέντε παγκόσμια ρεκόρ στις μικρές αποστάσεις, καθώς και εκείνα τα τρία αργυρά μετάλλια που κατέκτησε στο Πεκίνο.

Οι αναμνήσεις του από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 μπορεί και να ήταν χρυσές, αν δεν υπήρχε ο Μάικλ Φελπς, αλλά υπάρχουν αναμνήσεις που θα τον συνοδεύουν για πάντα. Πρόκειται για μια εμπειρία που σκέφτεται με καμάρι, ακόμη κι αν ένας ευμετάβλητος κόσμος δεν αναγνωρίζει ή δεν θυμάται αυτούς που τερματίζουν δεύτεροι, και αυτό είναι ίσως η μόνη καλή έκφραση του ποιος πραγματικά είναι ο Λάζλο Τσεχ. Βλέπει την κάθε εμπειρία – τις καλές και τις κακές – σαν ευκαιρίες για βελτίωση. Και ωθείται από την επιτυχία. Η χαλαρή συμπεριφορά του μπορεί να κρύβει την αποφασιστικότητα που υπάρχει μέσα του, για να μην αναφέρουμε την επιθετικότητα – στο Πεκίνο άκουγε μουσική χέβι μέταλ από τα ακουστικά του, τα τελευταία λεπτά πριν τον αγώνα, από ένα συγκρότημα που κατά ειρωνικό τρόπο λεγόταν Drowning Pool (H πισίνα που πνίγει).

Ο Λάζλο παρακινήθηκε να ασχοληθεί με την κολύμβηση από τον ομώνυμο πατέρα του, ο οποίος έλαβε μέρος ως κολυμβητής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 και του 1972 και ήταν ο πρώτος Ούγγρος που κατέρριψε το φράγμα του ενός λεπτού στα 100 μ. ύπτιο. Αυτήν την περίοδο προπονείται υπό την καθοδήγηση του Γκιόργκι Τούρι, ο οποίος μετατρέπεται σε δικτάτορα όταν ο Λάζλο είναι μέσα στην πισίνα και σε φίλο όταν ο Λάζλο βρίσκεται έξω από αυτήν. Καθώς μεγαλώνει, αυτός και ο Τούρι συζητούν για τις προπονήσεις και τις τακτικές πιο συχνά απ’ ότι όταν ήταν νεότερος και αποτελεί μέτρο του πόσο έχει ωριμάσει το γεγονός ότι αναγνωρίζει την ανάγκη να μιλήσει για διάφορα πράγματα. Και ενώ η κολύμβηση είναι προφανώς η ζωή του τώρα, διατηρεί μια υγιή ισορροπημένη οπτική απέναντι στη ζωή. Βλέπει τις σπουδές του στην Πληροφορική ως μια απαραίτητη ισορροπία για να θρέψει το μυαλό του, την ίδια στιγμή που πιέζει το σώμα του για καλύτερες επιδόσεις, ακόμη κι αν δεν είναι σίγουρος για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιήσει μακροπρόθεσμα τις γνώσεις από τις σπουδές του. Όταν δεν προπονείται και δεν διαβάζει, ψαρεύει για να χαλαρώσει και ασχολείται με τη φωτογραφία για να εκφράσει τη δημιουργική του πλευρά.

Ζήσε το σήμερα, αλλά προετοιμάσου για το μέλλον, ακόμη κι αν δεν γνωρίζεις τι σου επιφυλάσσει. Φαίνεται να είναι μια αρκετά υγιής φιλοσοφία να έχει ένας 25χρονος.

Όνομα / Επώνυμο: Λάζλο Τσεχ
Χώρα: Ουγγαρία

Ημερομηνία γέννησης / Τόπος γέννησης: 3 Δεκεμβρίου 1985 - Χαλάζτελεκ, Ουγγαρία
Ηλικία: 25
Ύψος: 186 εκατοστά
Βάρος: 82 κιλά

Ομάδα / Σύλλογος: Αθλητικός Σύλλογος "Köbánya"
Αγώνισμα: 200 μ. και 400 μ. μικτή ατομική, 200 μ. πεταλούδα
Προπονητής: Γκιόργκι Τούρι
Τόπος προπόνησης: Βουδαπέστη

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ - ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

2011
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Σανγκάη
Χάλκινο μετάλλιο στα 200 μ. μικτής ατομικής

2010
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Μικρών Αποστάσεων) - Ντουμπάι
Χάλκινο μετάλλιο στα 200 μ. πεταλούδα
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - Βουδαπέστη
Χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. μικτής ατομικής
Χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής

2009
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Ρώμη
Αργυρό μετάλλιο στα 200 μ. μικτής ατομικής
Χάλκινο μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Μικρών Αποστάσεων) - Κωνσταντινούπολη
Χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής

2008
Ολυμπιακοί Αγώνες - Πεκίνο
Αργυρό μετάλλιο στα 200 μ. μικτής ατομικής
Αργυρό μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής
Αργυρό μετάλλιο στα 200 μ. πεταλούδα

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης - Αϊντχόφεν
Χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. μικτής ατομικής
Χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής

2007
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Μελβούρνη
Χάλκινο μετάλλιο στα 200 μ. μικτής ατομικής

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης (Μικρών Αποστάσεων) - Ντέμπρετσεν
Χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. μικτής ατομικής
Χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής
Χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. πεταλούδα

2006
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης (Μικρών Αποστάσεων) - Ελσίνκι
Χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. μικτής ατομικής
Αργυρό μετάλλιο στα 200 μ. πεταλούδα
Χάλκινο μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης (Μικρών Αποστάσεων) - Βουδαπέστη
Χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. μικτής ατομικής
Αργυρό μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής
Αργυρό μετάλλιο στα 200 μ. ύπτιο

2005
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Μόντρεαλ
Χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής
Αργυρό μετάλλιο στα 200 μ. μικτής ατομικής
Χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. ύπτιο

2004
Ολυμπιακοί Αγώνες - Αθήνα
Χάλκινο μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής