ΑΡΧΙΚΗ

ΟΜΑΔΑ ΕΛΙΤ / ΟΥΣΑΜΑ ΜΕΛΟΥΛΙ

ΟΥΣΑΜΑ ΜΕΛΟΥΛΙ

O Ουσάμα Μελούλι (16 Φεβρουαρίου 1984) είναι ένας Τυνήσιος κολυμβητής που αγωνίζεται στο ελεύθερο και στη μικτή ατομική, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο σε αποστάσεις που κυμαίνονται από τα 200 μ. έως τα 1.500 μ.

Ο Μελούλι έφυγε από τη γενέτειρά του, την Τυνησία, σε ηλικία 15 ετών για να σπουδάσει στη Γαλλία, προτού μετακομίσει στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια για περαιτέρω σπουδές αλλά και για να προωθήσει την κολυμβητική του καριέρα, υπό την καθοδήγηση του προπονητή Ντέιβ Σάλο και για να ενταχθεί στην κολυμβητική ομάδα Τρόγιανς του Πανεπιστημίου, με τους οποίους γνώρισε σημαντικές επιτυχίες. Η πρώτη του σημαντική διεθνής επιτυχία σημειώθηκε το 2003 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης, όπου κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής. Το 2004 έλαβε μέρος για πρώτη φορά σε Ολυμπιάδα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και παρά το γεγονός ότι δεν κατέκτησε κάποιο μετάλλιο κατάφερε να καταρρίψει τα ρεκόρ Αφρικής στα 400 μ. μικτής ατομικής (τερματίζοντας 4ος) και επίσης τόσο στην προκριματική του σειρά όσο και στον ημιτελικό στα 200 μ. μικτής ατομικής. Αργότερα την ίδια χρονιά κέρδισε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση και πιο συγκεκριμένα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε στην Ιντιανάπολη, όπου κατέκτησε επίσης χάλκινο στα 200 μ. μικτής ατομικής.

Το 2005 σηματοδότησε άλλο ένα έτος προόδου και εντυπωσιακών επιδόσεων, με χρυσά μετάλλια στα 800 μ. ελεύθερο, καθώς και στα 200 μ. και 400 μ. μικτής ατομικής στους Μεσογειακούς Αγώνες που έγιναν στην Αλμερία της Ισπανίας. Λίγες εβδομάδες αργότερα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μόντρεαλ ο Μελούλι βελτίωσε για άλλη μια φορά το δικό του ρεκόρ Αφρικής στα 400 μ. μικτής ατομικής, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα που του χάρισε το χάλκινο μετάλλιο, ενώ επίσης κατέκτησε την 3η θέση στα 400 μ. ελεύθερο. Η συνεχής του βελτίωση έκανε τον κόσμο της κολύμβησης να στρέψει την προσοχή πάνω του, όταν κέρδισε το Μάικλ Φελπς στα 400 μ. μικτής ατομικής στο Αμερικανικό Όπεν που διεξήχθη στο Δυτικό Λαφαγιέτ, παρότι αυτή η επίδοσή του αργότερα ακυρώθηκε λόγω μιας αναδρομικής ποινής για λήψη ενός διεγερτικού που τον βοηθούσε στις εξετάσεις του. Ο 18μηνος αποκλεισμός που του επεβλήθη κατέστησε επίσης άκυρες μερικές αξιοσημείωτες επιδόσεις που σημείωσε το 2007, όπως για παράδειγμα τη βελτίωση των δικών του ρεκόρ Αφρικής στα 200 μ. και τα 400 μ. μικτής ατομικής στο Μιζούρι – ήταν η 4η φορά που έσπαγε ρεκόρ στα 200 μ. – καθώς και ένα τίτλο στα 800 μ. ελεύθερο και ένα αργυρό μετάλλιο στα 400 μ. ελεύθερο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μελβούρνης.

Ευτυχώς για τους λάτρεις της κολύμβησης ο Μελούλι κατάφερε να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο, όπου και εξέπληξε όλον τον αθλητικό κόσμο προκαλώντας την πρώτη ήττα του Γκραντ Χάκετ σε 11 χρόνια, στα 1.500 μ. ελεύθερο, ενώ την ίδια στιγμή έγινε ο πρώτος Αφρικανός κολυμβητής που κέρδισε χρυσό μετάλλιο σε ατομικό αγώνισμα και ο πρώτος Τυνήσιος που έγινε Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση. Ίσως ακόμη πιο αξιοθαύμαστο είναι το γεγονός ότι οι επιδόσεις του αυτές σημειώθηκαν παρότι έπασχε από δύο δισκοκήλες στην πλάτη του, οι οποίες και περιόρισαν τις προπονήσεις προετοιμασίας του για τους Αγώνες.

Το 2009 τον καθιέρωσε ως πραγματικό διεκδικητή σε οποιοδήποτε από τα αγωνίσματα και τις αποστάσεις που αγωνιζόταν. Ξεκίνησε τη σεζόν κερδίζοντας και τα 5 αγωνίσματά του (200 μ., 400 μ. και 1.500 μ. ελεύθερο, 200 μ. και 400 μ. μικτής ατομικής) στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2009 στην Πεσκάρα της Ιταλίας, όλα με χρόνους ρεκόρ πρωταθλήματος. Ένα μήνα αργότερα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης επιβεβαίωσε την παγκόσμια κλάση του κερδίζοντας στα 1.500 μ. ελεύθερο με τη 2η ταχύτερη επίδοση όλων των εποχών και κατακτώντας αργυρά μετάλλια στα 400 μ. και τα 800 μ. ελεύθερο (στο δεύτερο αγώνισμα με επίδοση πολύ κοντά στο τρέχον παγκόσμιο ρεκόρ). Αυτή η καλή του φόρμα συνεχίστηκε και το 2010, με την κατάκτηση τεσσάρων μεταλλίων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε στο Ντουμπάι: ένα χρυσό μετάλλιο στα 1.500 μ. ελεύθερο, ένα αργυρό στα 400 μ. μικτής ατομικής, καθώς και χάλκινα στα 200 μ. και 400 μ. ελεύθερο. Η νίκη του στα 1.500 μ. ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή καθώς μια διοικητική παράλειψη της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας της Τυνησίας σήμαινε ότι αντί να αγωνιστεί ενάντια στους κορυφαίους του κόσμου το ίδιο βράδυ, θα έπρεπε να λάβει μέρος στους αργούς προκριματικούς που θα γινόντουσαν νωρίτερα... μόνος του, χωρίς να υπάρχουν άλλοι κολυμβητές στην πισίνα.

Οι επιδόσεις του Μελούλι λίγο πριν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2011 στη Σανγκάη υπήρξαν εντυπωσιακές, με νίκες στην πλειοψηφία των αγώνων του στη σειρά των Αμερικανικών Γκραν Πρι, συμπεριλαμβανομένης μιας νίκης ενάντια στο Μάικλ Φελπς στα 200 μ. μικτής ατομικής, καθώς και μια νίκη στα 200 μ. πρόσθιο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Ουσάμα Μελούλι είναι ένας μεγαλόσωμος (ύψους 1,92 μ.) κολυμβητής που προσέχει πολύ την υγεία του. Κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι η κορμοστασιά του προσδίδει σε αυτόν μια επιβλητική παρουσία, κάτι το οποίο ισχύει για την πισίνα μόνο, καθώς αρκεί να δει κανείς από κοντά το χαμόγελό του και εξαλείφονται όλες οι σκέψεις περί «επιβλητικής» παρουσίας του. Η γοητεία του χαμόγελου του Ουσάμα είναι ότι τα μάτια του είναι το ίδιο εκφραστικά με το στόμα του, προσδίδοντάς του ζεστασιά και αποκαλύπτοντας τη φιλική προσωπικότητα που κρύβεται μέσα του. Είναι ίσως το μεγάλωμά του στην Τυνησία ή ίσως το γεγονός ότι προέρχεται από μια αγαπημένη οικογένεια, της οποίας η απουσία είναι η μεγαλύτερη θυσία που χρειάστηκε να κάνει όταν αποφάσισε να μετακομίσει στην Καλιφόρνια, όπου ζει και προπονείται. Ήταν, άλλωστε, η μητέρα του που πρώτη απ’ όλους τον ενθάρρυνε να ασχοληθεί με την κολύμβηση, αρχικά μόνο για λόγους αναψυχής (ίσως για να κάνει ένα διάλειμμα από αυτόν και τα «τρελά» αδέλφια του) σε μια μέτρια πισίνα στην πόλη της Αλ Μάρσα, ακριβώς στα βόρεια της Τυνησίας.

Ωστόσο, παρά τη γοητεία του χαμόγελού του, αποτελεί ειρωνεία ότι η καριέρα του είχε τόσα σκαμπανεβάσματα, προκαλώντας αντιπαραθέσεις και προκαλώντας το πνεύμα του στις πιο δύσκολες στιγμές. Πρώτα ήρθε ο 18μηνος αποκλεισμός του εξαιτίας της χρήσης ενός παράνομου διεγερτικού το οποίο έπαιρνε για να βοηθηθεί στις εξετάσεις του. Ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του, ίσως και όλης του της ζωής, καθώς δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για αυτό και έπρεπε να επανέλθει ψυχολογικά, να προχωρήσει και να εργαστεί σκληρά για τη λύτρωσή του. Το γεγονός ότι το έκανε με τόσο εμφατικό τρόπο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου όχι πολύ αργότερα από τη λήξη του αποκλεισμού του, αποτελεί τρανή απόδειξη της αποφασιστικότητάς του.

Όπως ήταν φυσικό, η επιτυχία του δεν πέρασε απαρατήρητη στη γενέτειρά του όπου τον υποδέχθηκαν σαν ήρωα, συμπεριλαμβανομένου του απολυταρχικού προέδρου της χώρας, Μπεν Αλί. Σύμφωνα με το καθεστώς στη χώρα του, ο Ουσάμα θα έπρεπε να αφιερώσει τις νίκες του στον πρόεδρο και όταν δεν το έπραξε, ο πατέρας του ρωτήθηκε γιατί από ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης. Όχι πολύ πριν την επανάσταση για την ανατροπή του απολυταρχικού καθεστώτος στην Τυνησία στις αρχές του 2011, ο Ουσάμα έτυχε πανηγυρικής υποδοχής ήρωα μετά τα επιτεύγματά του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων στο Ντουμπάι. Όχι πολύ αργότερα παρακολούθησε με αγωνία από το σπίτι του στο Λος Άντζελες τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην Τυνησία, ευχόμενος να μπορούσε να είναι εκεί όπου χτυπούσε η καρδιά του. Είναι τώρα ευγνώμων για την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της πατρίδας του – η οποία θεωρεί ότι ήταν αναπόφευκτη – και πιστεύει ότι η Τυνησία θα είναι από δω και στο εξής ένα πιο ειρηνικό μέρος. Μεταξύ των πρωτοβουλιών της χώρας στην προσπάθειά της να επανέλθει μετά την ταραχώδη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού είναι η διαδικτυακή διαφημιστική καμπάνια με τίτλο «Αγαπώ την Τυνησία», η οποία είχε στόχο να κάνει πιο ελκυστική την εικόνα της χώρας προς τα έξω και να προσελκύσει τουρισμό, ο οποίος αποτελεί μία από τις κύριες πηγές εσόδων της χώρας. Ο Ουσάμα είναι ένας από τους πρεσβευτές της καμπάνιας αυτής.

Οι τραυματισμοί επίσης δημιούργησαν πολλά προβλήματα στην καριέρα του, καθώς μια δισκοκήλη στην πλάτη του περιόρισε τις προπονήσεις του ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και το 2010 έκανε θεραπεία για να ξεπεράσει μια ρήξη τενοντίου πετάλου που επίσης περιόρισε σημαντικά τις αγωνιστικές του δραστηριότητες. Το ότι κατάφερε να ανακάμψει από αυτές αλλά και διάφορες άλλες αντιξοότητες καταγράφοντας τις επιδόσεις που σημείωσε – σε περισσότερες από μία περιπτώσεις – αποτελεί δείγμα του πληθωρικού χαρακτήρα του, καθώς και της αποφασιστικότητας και προσήλωσής του στους αγωνιστικούς τους στόχους. Στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια απ’ όπου αποφοίτησε με πτυχίο Μηχανικού Η/Υ και Πληροφορικής, θεωρείται ευφυής, καθώς και ηγετική φυσιογνωμία. Δεν προκαλεί έκπληξη, με δεδομένο όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε. Οι προκλήσεις που αντιμετώπισε τον έκαναν επίσης να δει και τη ζωή με ένα διαφορετικό μάτι, κάνοντας ένα βήμα κάθε φορά, όντας ευγνώμων για τα χαρίσματα και τις ευκαιρίες με τα οποία είναι ευλογημένος.

Οι νίκες του Ουσάμα στην πισίνα είχαν μεγάλο αντίκτυπο, όχι μόνο στην Τυνησία αλλά και εκτός συνόρων, στον υπόλοιπο Αραβικό κόσμο. Ήταν το κεντρικό πρόσωπο της διαφημιστικής καμπάνιας που προηγήθηκε του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μικρών Αποστάσεων που έγινε στο Ντουμπάι, ενώ η νίκη του στους Ολυμπιακούς ήταν η αφορμή για μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό των κολυμβητών σε όλη τη χώρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Ο Ουσάμα ενθαρρύνεται από αυτές τις εξελίξεις και θέλει επίσης να δει πρωτοβουλίες που παράγουν ενθουσιασμό για το άθλημα. Μετά τους αγώνες του στο Ντουμπάι άρχισε να διεξάγει δραστηριότητες προκειμένου να ενθαρρύνει τους μαθητές να ασχολούνται από νωρίς με την κολύμβηση. Όπως αποδείχτηκε και με τον Ουσάμα, η κολύμβηση είναι κάτι περισσότερο από ένα άθλημα, καθώς βοηθά ένα άτομο να εργάζεται σκληρά, να μάχεται ενάντια στις δυσκολίες και τον πόνο και να συνεχίζει να αγωνίζεται για την επίτευξη των στόχων του. Για ένα παιδί που ξεκινά τώρα μια καριέρα στην κολύμβηση – ακόμη και για τη ζωή του – δεν υπάρχουν πολλοί καλύτεροι καθοδηγητές από τον Ουσάμα για να αντλήσει έμπνευση.

Όνομα / Επώνυμο: Ουσάμα Μελούλι
Υποκοριστικό: Ους
Χώρα: Τυνησία
Ημερομηνία γέννησης / Τόπος γέννησης: 16 Φεβρουαρίου 1984

Ηλικία: 27
Ύψος: 192 εκατοστά
Βάρος: 80 κιλά
Ομάδα / Σύλλογος: Κολυμβητικός Σύλλογος Τρόγιαν (Η.Π.Α.)
Αγώνισμα: 400 μ., 800 μ., 1.500 μ. ελεύθερο, 400 μ. μικτής ατομικής
Προπονητής: Ντέιβ Σάλο
Τόπος προπόνησης: Λος Άντζελες, Καλιφόρνια

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ - ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

2010
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Μικρών Αποστάσεων) - Ντουμπάι
Χρυσό μετάλλιο στα 1.500 μ. ελεύθερο
Αργυρό μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής
Χάλκινο μετάλλιο στα 200 μ. ελεύθερο
Χάλκινο μετάλλιο στα 400 μ. ελεύθερο

2009
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Ρώμη
Χρυσό μετάλλιο στα 1.500 μ. ελεύθερο
Αργυρό μετάλλιο στα 800 μ. ελεύθερο
Αργυρό μετάλλιο στα 400 μ. ελεύθερο

Μεσογειακοί Αγώνες - Πεσκάρα
Χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. ελεύθερο
Χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. ελεύθερο
Χρυσό μετάλλιο στα 1.500 μ. ελεύθερο
Χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. μικτής ατομικής
Χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής

2008
Ολυμπιακοί Αγώνες - Πεκίνο
Χρυσό μετάλλιο στα 1.500 μ. ελεύθερο

2005
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Μόντρεαλ
Χάλκινο μετάλλιο στα 400 μ. ελεύθερο
Χάλκινο μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής

Μεσογειακοί Αγώνες - Αλμερία
Χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. ελεύθερο
Χρυσό μετάλλιο στα 800 μ. ελεύθερο
Χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής

2004
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (25 μ.) - Ιντιανάπολη
Χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής
Χάλκινο μετάλλιο στα 200 μ. μικτής ατομικής

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Βαρκελώνη
Χάλκινο μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής