ΑΡΧΙΚΗ

ΟΜΑΔΑ ΕΛΙΤ / ΠΟΛ ΜΠΊΝΤΕΡΜΑΝ

ΠΟΛ ΜΠΊΝΤΕΡΜΑΝ

Ο Πολ Μπίντερμαν (7 Αυγούστου 1986) είναι ένας Γερμανός κολυμβητής, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων του κόσμου στο ελεύθερο, στις αποστάσεις των 200 μ. και 400 μ.

Η πρώτη σημαντική επιτυχία του Μπίντερμαν σε διεθνές επίπεδο σημειώθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων του 2005 στην Τεργέστη, όπου κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στα 400 μ. ελεύθερο. Δύο χρόνια αργότερα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε στο Ντέμπρετσεν βελτίωσε αυτήν την επίδοση και κέρδισε το αργυρό μετάλλιο, ενώ κατέκτησε επίσης ένα αργυρό στα 200 μ. ελεύθερο. Η βελτίωσή του συνεχίστηκε το 2008, με νίκες στα 200 μ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μεγάλων Αποστάσεων του Αϊντχόφεν, καθώς και στα 400 μ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που διεξήχθη στη Ριέκα. Όμως ήταν στο τουρνουά του Βερολίνου, στα πλαίσια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κολύμβησης (FINA) όπου έγραψε για πρώτη φορά ιστορία, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ μικρών αποστάσεων στα 200 μ., με επίδοση 1:40.83. Το συγκεκριμένο ρεκόρ το κατείχε ο Ίαν Θορπ για περισσότερα από 8 χρόνια.

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, ήταν το 2009 η κορυφαία χρονιά του Μπίντερμαν και η οποία τον έφερε στο προσκήνιο της διεθνούς κολύμβησης. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης κέρδισε πρώτα στα 400 μ. καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κατείχε για 7 χρόνια ο Θορπ, με επίδοση 3:40.07. Δύο μέρες αργότερα, στα 200 μ. ελεύθερο, κατάφερε να προκαλέσει την πρώτη σημαντική διεθνή ήττα του Μάικλ Φελπς σε τέσσερα χρόνια, αφήνοντάς τον δεύτερο με διαφορά μεγαλύτερη του ενός δευτερολέπτου και βελτιώνοντας σχεδόν κατά ένα δευτερόλεπτο το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ. Σχεδόν τρεις μήνες αργότερα, στο τουρνουά του Βερολίνου του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FINA, κατέρριψε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ μικρών αποστάσεων στα 200 μ. με χρόνο 1:39.37, μία μέρα μετά την καταγραφή νέου παγκόσμιου ρεκόρ μικρών αποστάσεων στα 400 μ. με επίδοση 3:32.77, καταρρίπτοντας ένα ρεκόρ που δεν είχε καταρριφθεί για περισσότερα από 7 χρόνια. Για τα εντυπωσιακά του επιτεύγματα ο Μπίντερμαν ανακηρύχθηκε Ευρωπαίος Κολυμβητής της Χρονιάς, καθώς και Γερμανός Αθλητής της Χρονιάς.

Οι νίκες του Μπίντερμαν το 2009 βρέθηκαν στο επίκεντρο της αναταραχής που προκάλεσε η διαμάχη για τα μαγιό υψηλής τεχνολογίας, αλλά ο ίδιος συνέχισε να επιδεικνύει το σθένος του και στη νέα εποχή των υφασμάτινων μαγιό που διαδέχθηκε την εποχή της πολυουρεθάνης, με μια σειρά εντυπωσιακών επιδόσεων που σημείωσε το 2010. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης κέρδισε χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. ελεύθερο και αργυρό (χάνοντας με πολύ μικρή διαφορά το χρυσό) στα 400 μ., ενώ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων έγινε το αντίστροφο καθώς κέρδισε χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. ελεύθερο και αργυρό στα 200 μ. Ολοκλήρωσε μια ακόμη εντυπωσιακή χρονιά κερδίζοντας χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. ελεύθερο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε στο Ντουμπάι.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2011 στη Σανγκάη ο Μπίντερμαν κέρδισε αργυρά μετάλλια στα δύο δυνατά του αγωνίσματα (200 μ., 400 μ. ελεύθερο), ενώ κατέκτησε επίσης ένα ακόμη χάλκινο ως μέλος της Γερμανικής ομάδας στα 4x100 μ. μικτής ομαδικής.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Πολ Μπίντερμαν θα μείνει γνωστός ως ο κολυμβητής που τερμάτισε το 4ετές σερί νικών του Μάικλ Φελπς, χάρη στο οποίο ο Φελπς ήταν στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Εκ πρώτης όψεως αυτό θα μπορούσε να συνιστά μια διάκριση που κάθε φιλόδοξος κολυμβητής θα αγωνιζόταν να κατακτήσει – και είναι απόλυτα βέβαιο ότι όντως είναι μια μεγάλη διάκριση – αλλά το επίτευγμα αυτό του Πολ συνοδεύτηκε τόσο από κατάρες όσο και από ευλογίες. Μετά την εκπληκτική του νίκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης το 2009, όπου κατέρριψε συγχρόνως και το ρεκόρ στα 200 μ. ελεύθερο, ο Μπίντερμαν ήρθε αντιμέτωπος με επικεφαλίδες όπως «μαγιό εναντίον κολυμβητή», καθώς και θυμωμένες αντιδράσεις από προπονητές και γενικότερα από τον κόσμο της κολύμβησης. Ήταν μια πραγματική δοκιμασία του χαρακτήρα του. Και την πέρασε με μεγάλη επιτυχία.

Χάρη στο Τευτονικό του υπόβαθρο, ο Μπίντερμαν είναι μετρημένος, ειλικρινής και ευθύς. Κέρδισε πόντους λέγοντας ότι το X-Glide τον έκανε ταχύτερο – όπως βοήθησε αναρίθμητους άλλους κολυμβητές που κατέρριψαν ρεκόρ – και τον στήριξε η αναγνώριση του Φελπς ότι έκανε μια σπουδαία εμφάνιση, όπως επίσης και το μήνυμα του Ίαν Θορπ ότι «έχει να κάνει με τον κολυμβητή καθώς επίσης και με το μαγιό» μετά το θρίαμβο του Μπίντερμαν στα 400 μ., όπου κατέρριψε και το ρεκόρ, δύο μέρες νωρίτερα. Η εμπειρία σίγουρα άλλαξε τη ζωή του Μπίντερμαν, αλλά δεν άλλαξε τον ίδιο. Εξακολουθεί να είναι το ίδιο προσγειωμένο άτομο με αποφασιστικότητα, το οποίο δουλεύει σκληρά, αγωνίζεται για να πετύχει και αντιμετωπίζει βήμα προς βήμα την κάθε πρόκληση που του επιφυλάσσει η ζωή. Και ενώ ο Θορπ ήταν το πρότυπό του όταν ήταν νεότερος, διατηρεί το θαυμασμό του για αυτούς που κατάφεραν να ξεπεράσουν αντιξοότητες, αυτούς που δεν αποφεύγουν την κακή τους τύχη, αλλά αγωνίζονται και ξεπερνούν τις δύσκολες στιγμές. Άτομα σαν το Ματίας Στάινερ, έναν αρσιβαρίστα που κουβάλησε μια φωτογραφία της γυναίκας του στο βάθρο όπου θα του απένειμαν το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, μιας γυναίκας που είχε πεθάνει σε οδικό ατύχημα τον προηγούμενο χρόνο.

Γεννημένος στο Χάλε, τα τέσσερα πρώτα χρόνια της ζωής του τα έζησε ο Μπίντερμαν στην πρώην Ανατολική Γερμανία, μέχρι και την ενσωμάτωσή της στη νέα Γερμανία το 1990 και οι πρώτες του εμπειρίες από προπονήσεις έλαβαν χώρα σε μια μουχλιασμένη πισίνα για την οποία δήλωσε ότι «έφτιαξε χαρακτήρα». Τον Ιούνιο του 2010 ήταν περήφανος που βοήθησε να μπουν τα θεμέλια για ένα νέο κολυμβητήριο στη γενέτειρά του, η οποία παραμένει η βάση του και η έδρα του προπονητικού του κέντρου.

Παρά τη φήμη του – ή ίσως εξαιτίας αυτής, δεδομένης της φύσης του – Σούπερμαν, όπως είναι γνωστός ο Πολ μετά τα ηρωικά του κατορθώματα στη Ρώμη, δραστηριοποιείται ενεργά σε μια ποικιλία φιλανθρωπικών σκοπών: έβγαλε σε δημοπρασία το μαγιό υψηλής τεχνολογίας που φορούσε όταν νίκησε το Φελπς, δωρίζοντας τα €10.000 που εισέπραξε από την πώλησή του στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Ein Herz für Kinder (Μια καρδιά για τα παιδιά), το οποίο βοηθά παιδιά που έχουν ανάγκη σε όλον τον κόσμο. Επίσης, είναι το πρόσωπο του κινήματος Sport baut Brücken (Ο αθλητισμός χτίζει γέφυρες) στην περιοχή Σάξονυ-Άνχαλτ, βοηθώντας να ενσωματωθούν οι μακροχρόνια άνεργοι σε κοινωνικά δίκτυα, παίρνοντάς τους σαν εθελοντές σε αθλητικές οργανώσεις. Επιπλέον, παραδίδει τακτικά μαθήματα κολύμβησης σε παιδιά και νέους κολυμβητές.

Μεταξύ των φίλων του και των συντρόφων του είναι η κοπέλα του, η Μπρίτα Στέφεν, κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 50 μ. και τα 100 μ. ελεύθερο – όπως ο Μπίντερμαν, κέρδισε αυτούς τους τίτλους στη Ρώμη – και ο Μίκαελ Σουμάχερ, με τον οποίο προτιμά να μιλά για τη ζωή παρά για τον αθλητισμό. Παραμένει πολύ δεμένος με την οικογένειά του, πιστώνοντας την υποστήριξη της μητέρας του ως έναν από τους πρωταρχικούς λόγους που έχει καταφέρει όλα όσα έχει καταφέρει και εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του δίνεται για να πάει για ψάρεμα με τον πατέρα του, ένα χόμπι που αγαπούν και οι δύο ως μια ευκαιρία για χαλάρωση – και όποτε είναι εφικτό – για να είναι μαζί. Ένα άλλο χόμπι που απολαμβάνει είναι το χόκεϊ στον πάγο – διότι είναι γρήγορο και φυσικό – και απολαμβάνει τα ακούσματα συγκροτημάτων χέβι μέταλ, όπως οι Ράμσταϊν.

Όνομα / Επώνυμο: Πολ Μπίντερμαν
Χώρα: Γερμανία
Ημερομηνία γέννησης / Τόπος γέννησης: 7 Αυγούστου 1986

Ηλικία: 25
Ύψος: 193 εκατοστά
Βάρος: 93 κιλά

Ομάδα / Σύλλογος: Χάλε
Αγώνισμα: Ελεύθερο
Προπονητής: Φρανκ Εμπάχερ
Τόπος προπόνησης: Χάλε
Χόμπι: Ψάρεμα, Μουσική (χέβι μέταλ)

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ - ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

2011
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Σανγκάη
Χάλκινο μετάλλιο στα 200 μ. ελεύθερο
Χάλκινο μετάλλιο στα 400 μ. ελεύθερο
Χάλκινο μετάλλιο στα 4x100 μ. μικτής ομαδικής

2010
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Μικρών Αποστάσεων) - Ντουμπάι
Χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. ελεύθερο
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - Βουδαπέστη
Χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. ελεύθερο
Αργυρό μετάλλιο στα 400 μ. ελεύθερο
Αργυρό μετάλλιο στα 4x200 μ. ελεύθερο

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Μικρών Αποστάσεων) - Αϊντχόφεν
Χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. ελεύθερο
Χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. ελεύθερο

2009
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Ρώμη
Χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. ελεύθερο
Χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. ελεύθερο
Αργυρό μετάλλιο στα 4x100 μ. μικτής ομαδικής

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Μικρών Αποστάσεων) - Κωνσταντινούπολη
Χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. ελεύθερο
Χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. ελεύθερο

2008
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - Αϊντχόφεν
Χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. ελεύθερο
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (25 μ.) - Ριέκα
Χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. ελεύθερο

2007
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (25 μ.) - Ντέμπρετσεν
Αργυρό μετάλλιο στα 200 μ. ελεύθερο
Αργυρό μετάλλιο στα 400 μ. ελεύθερο

2005
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (25 μ.) - Τεργέστη
Χάλκινο μετάλλιο στα 400 μ. ελεύθερο