ΑΡΧΙΚΗ

ΟΜΑΔΑ ΕΛΙΤ / ΡΑΝΟΜΙ ΚΡΟΜΟΒΙΤΖΟΤΖΟ

ΡΑΝΟΜΙ ΚΡΟΜΟΒΙΤΖΟΤΖΟ

Η Ρανόμι Κρομοβιτζότζο (20 Αυγούστου 1990) είναι μια Ολλανδέζα κολυμβήτρια που αγωνίζεται στο ελεύθερο, στην πεταλούδα και σε ομαδικά αγωνίσματα, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων σπρίντερ του κόσμου στις αποστάσεις των 50 μ. και 100 μ.

Η Ρανόμι εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε διεθνές βάθρο στην ηλικία των 14 ετών, όταν κέρδισε ένα χάλκινο μετάλλιο στα 50 μ. ελεύθερο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων του 2005 στη Βουδαπέστη. Ένα χρόνο αργότερα στο ίδιο πρωτάθλημα στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα βελτίωσε τη θέση αυτή, κερδίζοντας ένα αργυρό μετάλλιο στο ίδιο αγώνισμα, ενώ κέρδισε επίσης και ένα χάλκινο στα 50 μ. πεταλούδα. Το 2006 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μεγάλων Αποστάσεων της Βουδαπέστης έκανε επίσης το διεθνές ντεμπούτο της στην κατηγορία των ενηλίκων και κέρδισε το πρώτο διεθνές της – αργυρό - μετάλλιο στην κατηγορία των ενηλίκων, στα 4x100 μ. ελεύθερο ομαδικό, τρεις εβδομάδες πριν τα 16α γενέθλιά της. Από τότε καθιερώθηκε ως μέλος της ουσιαστικά ασυναγώνιστης Ολλανδικής ομάδας στο ελεύθερο ομαδικό.

Το 2007 ήταν μια χρονιά ορόσημο για τη Ρανόμι, καθώς κέρδισε το πρώτο της μετάλλιο (χάλκινο) σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μεγάλων Αποστάσεων, στα 4x100 μ. ελεύθερο στη Μελβούρνη και στη συνέχεια κατέρριψε το πρώτο της παγκόσμιο ρεκόρ ως μέλος της ίδιας ομάδας στο ομαδικό, κατά τη διάρκεια του Κυπέλλου Κολύμβησης του Ολλανδικού Όπεν. Η Ρανόμι ολοκλήρωσε εντυπωσιακά τη χρονιά με την κατάκτηση του 1ου διεθνούς χρυσού μεταλλίου της σε επίπεδο ενηλίκων, καταρρίπτοντας συγχρόνως ένα ακόμη παγκόσμιο ρεκόρ, στα 4x50 μ. ελεύθερου ομαδικού στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που πραγματοποιήθηκε στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας.

Λίγο πριν την άνοιξη του 2008, η Ρανόμι και οι συμπαίκτριές της στο ομαδικό είχαν κατακτήσει άλλα δύο χρυσά μετάλλια και είχαν καταρρίψει άλλα δύο παγκόσμια ρεκόρ, πρώτα στα 4x100 μ. ελεύθερο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου που έγινε στο Αϊντχόφεν, καθώς και ένα μήνα αργότερα στα 4x200 μ. ελεύθερο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε στο Μάντσεστερ. Ακολούθησαν ένα χρυσό μετάλλιο και Ολυμπιακό ρεκόρ στα 4x100 μ. ελεύθερο ομαδικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, προτού καταρρίψει το πρώτο της εθνικό ρεκόρ σε ατομικό αγώνισμα στα 50 μ. ύπτιο (μεγάλων αποστάσεων) στο Κύπελλο Κολύμβησης του Αϊντχόφεν. Όπως και την προηγούμενη χρονιά, το 2008 ολοκληρώθηκε με περισσότερες δυνατές επιδόσεις, αυτή τη φορά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε στη Ριέκα της Κροατίας, καθώς κέρδισε χρυσά μετάλλια στα 4x50 μ. ελεύθερο και 4x50 μ. μικτής ομαδικής και ένα χάλκινο μετάλλιο σε ατομικό αγώνισμα (στα 100 μ. ελεύθερο). Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η ομάδα της κατέρριψε για άλλη μια φορά το παγκόσμιο ρεκόρ στα 4x100 μ. ελεύθερο ομαδικό στο Ολλανδικό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε στο Άμστερνταμ.

Οι επιδόσεις γίνονταν ολοένα και καλύτερες για τη Ρανόμι και τις συμπαίκτριές της που το 2009 κατέρριψαν τρία ακόμη παγκόσμια ρεκόρ, στα 4x100 μ. ελεύθερο ομαδικό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων στη Ρώμη, στα 4x50 μ. ελεύθερο ομαδικό και τέλος στα 4x50 μ. μικτής ομαδικής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων στην Κωνσταντινούπολη. Η χρονιά αυτή σηματοδότησε επίσης την καθιέρωση της Ρανόμι ως διεθνούς διεκδικήτριας μεταλλίων σε ατομικά αγωνίσματα, καθώς στην Κωνσταντινούπολη ανέβηκε δύο φορές στο βάθρο, κερδίζοντας αργυρά μετάλλια τόσο στα 50 μ. όσο και στα 100 μ. ελεύθερο.

Τα ατομικά επιτεύγματα που πέτυχε η Ρανόμι το 2009 ήταν απλά οι προάγγελοι των επιτυχιών της για το 2010, όταν εκτοξεύτηκε στη διεθνή σκηνή των σπριντ στο ελεύθερο με την κατάκτηση τεσσάρων χρυσών μεταλλίων στα 50 μ. και στα 100 μ. ελεύθερο. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε στο Αϊντχόφεν σημείωσε την ταχύτερη επίδοση που έχει γίνει ποτέ με υφασμάτινο μαγιό στα 50 μ. ελεύθερο (με χρόνο μόλις 33 εκατοστά του δευτερολέπτου πάνω από το παγκόσμιο ρεκόρ) και απείχε λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο από το να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μ. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε στο Ντουμπάι, βελτίωσε την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών με υφασμάτινο μαγιό που είχε πετύχει στο Αϊντχόφεν, χάνοντας για μόλις 0,12 δευτ. την ευκαιρία να καταρρίψει το ρεκόρ στα 50 μ. και κατέρριψε το ρεκόρ πρωταθλήματος στην απόσταση των 100 μ. Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν, καθώς η ομάδα της κέρδισε χρυσό μετάλλιο τόσο στα 4x50 μ. ελεύθερο ομαδικό όσο και στα 4x50 μ. μικτής ομαδικής στο Αϊντχόφεν. Επίσης, μαζί με την κατάκτηση του χρυσού στα 4x100 μ. ελεύθερου ομαδικού στο Ντουμπάι, η ομάδα της κατέρριψε το ρεκόρ πρωταθλήματος, ενώ έχασαν για μόλις 0,33 δευτ. την ευκαιρία να καταρρίψουν το δικό τους παγκόσμιο ρεκόρ. Η επίδοσή της στο σκέλος που αγωνίστηκε, με χρόνο 22,70 δευτ. στα 4x50 μ. μικτής ομαδικής στο Αϊντχόφεν ήταν η ταχύτερη επίδοση σκέλους ελεύθερου ομαδικού όλων των εποχών σε 50 μ., ισοφαρίζοντας την επίδοση που είχε κάνει την προηγούμενη χρονιά στην Κωνσταντινούπολη φορώντας μαγιό υψηλής τεχνολογίας. Η Ρανόμι ολοκλήρωσε το 2010 με την καλύτερη επίδοση στα 100 μ. ελεύθερο, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να λάβει μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, λόγω της μάχης που έδινε να ξεπεράσει μια ιογενή μηνιγγίτιδα που κόλλησε σε ένα προπονητικό κέντρο στην Τενερίφη.

Λίγο πριν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2011 στη Σανγκάη, η Ρανόμι θεωρείται ως ένα από τα φαβορί για κατάκτηση μεταλλίου, έχοντας μέχρι εκείνη τη στιγμή την καλύτερη επίδοση της χρονιάς στα 50 μ. ελεύθερο, την 5η καλύτερη επίδοση στα 100 μ. ελεύθερο, καθώς και την 4η καλύτερη επίδοση στα 50 μ. πεταλούδα.

Τη Ρανόμι προπονεί ο φημισμένος Τζάκο Βερχάερεν, ο οποίος οδήγησε τον Ολλανδό θρύλο Πίτερ Φαν Ντερ Χούγκενμπαντ στην κατάκτηση τριών χρυσών Ολυμπιακών μεταλλίων αλλά είναι επίσης και ο προπονητής των εντυπωσιακών κολυμβητικών ομάδων της Ολλανδίας, με τις εξαιρετικές επιδόσεις στα ομαδικά αγωνίσματα. Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου να διαφαίνονται τώρα στον ορίζοντα, φαίνεται ότι το χαρισματικό ταλέντο της Ρανόμι ανθίζει την κατάλληλη στιγμή, υπό την έμπειρη καθοδήγηση του προπονητή Βερχάερεν, καθώς εκείνη ξεκινά να προσθέτει στο αξιοθαύμαστο ιστορικό επιδόσεων της στα ομαδικά αγωνίσματα, αρκετά επιτεύγματα σε ατομικά αγωνίσματα. Και μπορεί να είναι ένα από τα φαβορί των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2012.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Όταν ήταν τριών ετών, οι γονείς της Ρανόμι Κρομοβιτζότζο της αγόρασαν ένα μαγιό. Το φόρεσε, βούτηξε στο νερό και πήγε κατευθείαν στον πάτο της πισίνας. Νόμιζε ότι το μαγιό αρκούσε για να την κάνει να επιπλεύσει αλλά καθώς δεν έγινε αυτό, η μητέρα της χρειάστηκε να βουτήξει μέσα για να τη βγάλει έξω. Αντί να είναι τρομαγμένη από το συμβάν η Ρανόμι αναδύθηκε λαχανιασμένη στην επιφάνεια... ζητώντας κι άλλο. Κι έτσι ξεκίνησε η καριέρα του κοριτσιού από την Ολλανδία με το επώνυμο που δύσκολα μπορεί να προφέρει κανείς.

Με μια γενεαλογία που περιλαμβάνει παππούδες από την Ιάβα (Ινδονησία) και έναν πατέρα από το Σουρινάμ (Νότια Αμερική) – όλοι τους με Ολλανδικούς αποικιακούς δεσμούς στην ιστορία τους – η Ρανόμι ήταν λογικό να έχει ένα εξωτικό επώνυμο. Στην πραγματικότητα, το όνομά της είναι κι αυτό ασυνήθιστο και αποτέλεσε σύλληψη των γονιών της. Αφήνοντας στην άκρη τα ασυνήθιστα ονόματα, μπορούμε να πούμε ότι η Ρανόμι είχε μια αρκετά «φυσιολογική» Ευρωπαϊκή ανατροφή στο Γκρόνινγκεν της Ολλανδίας, προτού μετακομίσει στο Αϊντχόφεν, όπου προπονείται υπό την καθοδήγηση του προπονητή Τζάκο Βερχάερεν, αθλητικού διευθυντή της Ολλανδικής ομάδας κολύμβησης και του Εθνικού Ινστιτούτου Κολύμβησης. (Τον Ιούνιο του 2011 ο Βερχάερεν ανακηρύχθηκε αθλητικός προπονητής της δεκαετίας από την NLcoach, την οργάνωση γνώσης και δικτύωσης των προπονητών της Ολλανδίας).

Οι σχέσεις της Ρανόμι με διάφορες κουλτούρες εκτείνονται πέρα από αυτές των προγόνων της, ακόμη κι αν δεν έχουν να κάνουν με τις συγγένειές της εξ αίματος. Το τατουάζ στο μπράτσο της, για παράδειγμα, είναι το Κινέζικο σύμβολο για το νερό. Αυτό καθεαυτό το γεγονός δεν αποτελεί έκπληξη. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί περιέργεια είναι ότι το σύμβολο αποτελείται από τα δυτικά σύμβολα για το «1» και το «K». Οι συνειρμοί είναι προφανείς και ενδεικτικοί των φιλοδοξιών της.

Μαθαίνει επίσης ιταλικά, καθώς έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη αγάπη τόσο για τη γλώσσα αυτή όσο και για τη χώρα. Η μουσικότητα της γλώσσας, μαζί με τον εκφραστικό (με ολόκληρο το σώμα) τρόπο που μιλούν τη γλώσσα οι κάτοικοί της συνέλαβαν τη φαντασία της Ρανόμι. Εάν προσθέσουμε σε αυτά και την Ιταλική κουζίνα και μόδα, έχουμε ένα μίγμα στο οποίο η Ρανόμι δεν μπορεί να αντισταθεί.

Ακόμη κι όταν κολλάει ασθένειες απειλητικές για τη ζωή της, βρίσκει εξωτικά μέρη για να το κάνει. Το 2010, σε ένα προπονητικό κέντρο στην Τενερίφη, κόλλησε ιογενή μηνιγγίτιδα και εισήχθη σε νοσοκομείο για μια εβδομάδα, με αποτέλεσμα να χάσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης. Στην αρχή δεν είχε συνειδητοποιήσει πόσο άρρωστη ήταν και από τον οξύ πονοκέφαλο δεν ήταν σε θέση να κουνήσει το κεφάλι της ή ακόμη και να κλάψει. Όταν άκουσε ότι μπορεί να υπάρχουν παρενέργειες στη φυσική κατάσταση και στην κίνηση ορκίστηκε να εργαστεί σκληρά για να αποκαταστήσει την καλή της υγεία το συντομότερο δυνατό. Το πρώτο πράγμα που έκανε μετά το εξιτήριο που πήρε από το νοσοκομείο ήταν να βουτήξει στην πισίνα για να επιβεβαιώσει ότι δεν έχασε κάποια από τις δυνατότητές της. Παρότι ήταν μια παράξενη και οδυνηρή εμπειρία, ανακουφίστηκε μόλις διαπίστωσε ότι μπορούσε ακόμη να κολυμπά.

Αν μη τι άλλο, η ανάρρωσή της την έκανε δυνατότερη. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ήταν και πάλι στα καλύτερά της και υπερίσχυε των αντιπάλων της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε στο Ντουμπάι, στα τέλη εκείνης της χρονιάς. Ένα βήμα πίσω, δύο βήματα εμπρός, δηλώνει η ίδια. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτή η δήλωση μάλλον θα τρομάζει τις αντιπάλους της. Διότι όταν μια 20χρονη με την καλύτερη επίδοση για το 2010 στα 100 μ. ελεύθερο, η οποία επανήλθε από μια πάλη ενάντια σε ιογενή μηνιγγίτιδα, δηλώνει ότι η ασθένειά της τη βοήθησε να προχωρήσει προς τα εμπρός αντί να κάνει πισωγύρισμα, αυτές (οι αντίπαλές της) μπορεί να συμφωνούν - μολονότι με μεγάλη νευρικότητα – με τους δικούς της στοχασμούς αναφορικά με τη θετική έκβαση της δοκιμασίας της. Πρόκειται για κάτι αλλόκοτο.

Όνομα / Επώνυμο: Ρανόμι Κρομοβιτζότζο
Χώρα: Ολλανδία
Ημερομηνία γέννησης / Τόπος γέννησης: 20 Αυγούστου 1990 - Γκρόνινγκεν
Ηλικία: 21
Ύψος: 168 εκατοστά
Βάρος: 67 κιλά

Ομάδα / Σύλλογος: PSV Eiffel Swimmers
Αγώνισμα: 50 μ., 100 μ. ελεύθερο, 50 μ., 100 μ. πεταλούδα, 4x100 μ. ελεύθερο
Προπονητής: Τζάκο Βερχάερεν

Ιστότοπος: www.ranomi.nl

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ - ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

2011
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Σανγκάη
Χρυσό μετάλλιο στα 4x100 μ. ελεύθερο
Αργυρό μετάλλιο στα 50 μ. ελεύθερο
Χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. ελεύθερο

2010
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Μικρών Αποστάσεων) - Ντουμπάι
Χρυσό μετάλλιο στα 50 μ. ελεύθερο
Χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. ελεύθερο
Χρυσό μετάλλιο στα 4x100 μ. ελεύθερο ομαδικό

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Μικρών Αποστάσεων) - Αϊντχόφεν
Χρυσό μετάλλιο στα 50 μ. ελεύθερο
Χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. ελεύθερο
Χρυσό μετάλλιο στα 4x50 μ. ελεύθερο
Χρυσό μετάλλιο στα 4x50 μ. μικτής ομαδικής

2009
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Ρώμη
Χρυσό μετάλλιο στα 4x100 μ. ελεύθερο ομαδικό

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Μικρών Αποστάσεων) - Κωνσταντινούπολη
Χρυσό μετάλλιο στα 4x50 μ. ελεύθερο ομαδικό
Χρυσό μετάλλιο στα 4x50 μ. μικτής ομαδικής
Αργυρό μετάλλιο στα 50 μ. ελεύθερο
Αργυρό μετάλλιο στα 100 μ. ελεύθερο

2008
Ολυμπιακοί Αγώνες - Πεκίνο
Χρυσό μετάλλιο στα 4x100 μ. ελεύθερο ομαδικό

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - Αϊντχόφεν
Χρυσό μετάλλιο στα 4x100 μ. ελεύθερο

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Μικρών Αποστάσεων) - Μάντσεστερ
Χρυσό μετάλλιο στα 4x200 μ. ελεύθερο ομαδικό

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Μικρών Αποστάσεων) - Ριέκα
Χρυσό μετάλλιο στα 4x50 μ. ελεύθερο
Χρυσό μετάλλιο στα 4x50 μ. μικτής ομαδικής
Χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. ελεύθερο

2007
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Μελβούρνη
Χάλκινο μετάλλιο στα 4x100 μ. ελεύθερο

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Μικρών Αποστάσεων) - Ντέμπρετσεν
Χρυσό μετάλλιο στα 4x50 μ. ελεύθερο

2006
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - Βουδαπέστη
Αργυρό μετάλλιο στα 4x100 μ. ελεύθερο ομαδικό