ΑΡΧΙΚΗ

ΟΜΑΔΑ ΕΛΙΤ / ΡΑΝΤΟΣΛΑΒ ΚΑΒΕΣΚΙ

ΡΑΝΤΟΣΛΑΒ ΚΑΒΕΣΚΙ

O Ράντοσλαβ Καβέσκι (16 Αυγούστου 1991) είναι ένας Πολωνός κολυμβητής του ύπτιου, ο οποίος διεκδικεί διακρίσεις στις κορυφαίες διοργανώσεις στον κόσμο, τόσο στην απόσταση των 100 μ. όσο και στα 200 μ.

Η πρώτη εμφάνιση του Ράντοσλαβ σε διεθνές βάθρο ήταν στο Μoντερέι του Μεξικού στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων της FINA το 2008, όπου κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στα 200 μ. ύπτιο. Την επόμενη χρονιά, κέρδισε τον τίτλο στα 200 μ. ύπτιο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων που έγινε στην Πράγα, προτού μετακομίσει στη Ρώμη, όπου έφτασε μέχρι τον τελικό στα 200 μ. ύπτιο. Παρότι τερμάτισε 7ος, κατέρριψε το εθνικό ρεκόρ Πολωνίας τόσο στον ημιτελικό, όσο και στον τελικό, ενώ ολοκλήρωσε τη χρονιά με ένα αργυρό μετάλλιο στα 200 μ. ύπτιο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη, όπου επίσης κατετάγη 4ος στα 100 μ. ύπτιο, σπάζοντας το εθνικό ρεκόρ Πολωνίας στον ημιτελικό.

Το 2010 δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο σε κάποια μεγάλη διοργάνωση, παρότι σημείωσε ορισμένες εντυπωσιακές επιδόσεις. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης έχασε για λίγο το χάλκινο μετάλλιο στα 200 μ. ύπτιο, ενώ στο ίδιο αγώνισμα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε στο Ντουμπάι τερμάτισε 6ος, απέχοντας κλάσματα του δευτερολέπτου από τον κολυμβητή που τερμάτισε 3ος.

Ο Ράντοσλαβ αγωνίστηκε για 2η φορά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, σε αυτό της Σανγκάης, το 2011, όπου για άλλη μια φορά έφτασε στον τελικό στα 200 μ. ύπτιο, τερματίζοντας 5ος. Σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα, η σκληρή δουλειά και η επιμονή του απέφεραν καρπούς, καθώς άφησε πίσω του τις απλά καλές αλλά όχι επαρκείς επιδόσεις, κατακτώντας τα πρώτα του διεθνή χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε στο Στσέσιν. Εκεί κέρδισε τόσο στα 100 μ. όσο και στα 200 μ. ύπτιο, καταρρίπτοντας συγχρόνως το εθνικό ρεκόρ Πολωνίας, στις μικρές αποστάσεις.

Το 2012 έφερε περαιτέρω πρόοδο καθώς ο Ράντοσλαβ σημείωσε αρκετές εντυπωσιακές επιδόσεις. Πρώτα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ντέμπρετσεν όχι μόνο κέρδισε τον πρώτο Ευρωπαϊκό του τίτλο, αλλά κατέρριψε επίσης το εξαετές ρεκόρ Πρωταθλήματος, καθώς η νίκη του πραγματοποιήθηκε σε χρόνο 1:55,28, καταρρίπτοντας την καλύτερη ατομική του επίδοση που είχε σημειωθεί με μαγιό από πολυουρεθάνη. Δύο μήνες αργότερα, πήρε μέρος για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε αυτούς του Λονδίνου, όπου βελτίωσε εντυπωσιακά τις επιδόσεις του από τους προκριματικούς, μέχρι τους ημιτελικούς και τον τελικό, τερματίζοντας στην 4η θέση, ισόπαλος με ένα συναγωνιστή του, με επίδοση 1:55,59. Μετά από τρεις συμμετοχές σε Παγκόσμιο Κύπελλο, στα τουρνουά που έγιναν στο Ντουμπάι, την Ντόχα και το Βερολίνο – κερδίζοντας στα 200 μ. ύπτιο στα δύο πρώτα – έλαβε μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε στη Σαρτρ, όπου υπερασπίστηκε επιτυχώς τον τίτλο του στα 200 μ. ύπτιο, σημειώνοντας παράλληλα νέο ρεκόρ αγώνων με επίδοση 1:48,51. Όμως, την κορυφαία στιγμή της καριέρας του μέχρι σήμερα επιφύλασσε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε στο τέλος της ίδιας χρονιάς στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, κέρδισε τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο του. Μετά τον τερματισμό του στην 6η θέση στον τελικό στα 100 μ. ύπτιο, πραγματοποίησε μια εκπληκτική επίδοση στα τελευταία 50 μ. της κούρσας στα 200 μ. ύπτιο, κατακτώντας τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, με επίδοση 1:48,48, κερδίζοντας παράλληλα και αφήνοντας στη 2η θέση τον κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ Ράιαν Λόχτε, με διαφορά 0,02 δευτερόλεπτα.

Το 2013, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης δεν κατάφερε να επισκιάσει για άλλη μια φορά το Λόχτε, ωστόσο, τον πίεσε σε όλη την κούρσα, κερδίζοντας τελικά το αργυρό μετάλλιο με επίδοση 1:54,24. Με διαφορά μικρότερη του μισού δευτερολέπτου από το νικητή, η επίδοση του Ράντοσλαβ αποτέλεσε νέο Ευρωπαϊκό ρεκόρ. Έφτασε επίσης στον ημιτελικό στα 100 μ. ύπτιο, χάνοντας την πρόκριση στον τελικό για μόλις 1 εκατοστό του δευτερολέπτου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι έχεις ωριμάσει όταν έχεις καταφέρει να νικήσεις το πρότυπό σου. Στην περίπτωση αυτή, ο Ράντοσλαβ Καβέσκι είναι βέβαιο ότι έχει ωριμάσει, με δεδομένο ότι όχι μόνο κατάφερε να κερδίσει το θρυλικό Ράιαν Λόχτε στο αναμφίβολα δυνατότερο αγώνισμά του (200 μ. ύπτιο), αλλά συγχρόνως το πέτυχε αυτό σε ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια τουρνουά κολύμβησης, ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων.

Τέτοιες νίκες είναι, όπως ορίζει το στερεότυπο, το προϊόν σκληρής δουλειάς, αφοσίωσης και αποφασιστικότητας, αρετές που είναι απολύτως προαπαιτούμενες σε αυτό το επίπεδο αθλητικού συναγωνισμού. Και έτσι ακριβώς συμβαίνει με το Ράντοσλαβ, έναν συγκεντρωμένο, προσγειωμένο νεαρό που προτιμά να προπονείται στη σχετικά μικρή και ήσυχη πατρίδα του, Ζιέλονα Γκόρα στη δυτική Πολωνία από οπουδήποτε αλλού. Ήταν εκεί που τον ανέλαβε ο ειδικευμένος στο ύπτιο προπονητής Γιάτσεκ Μιτσιούλ, παρά το χαμηλό του ανάστημα για κολυμβητή ύπτιου. Ο Τύπος της Πολωνίας τον περιέγραφε ως «μικρό, έξυπνο, ευκίνητο». Απροσδόκητα για το ανάστημά του, έχει επίσης μάθει άριστα την υποβρύχια ώθηση κατά τη στροφή, με αποτέλεσμα να φτάνει συχνά στο νόμιμο όριο των 15 μ. Στην πραγματικότητα, τέτοια είναι η δεξιότητά του που πρόσφατα ακυρώθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2013 στη Μόσχα, λόγω υπέρβασης του ορίου των 15 μ., με αποτέλεσμα να του στερήσουν ένα καθαρό σερί νικών στα πέντε αγωνίσματα 200 μ. ύπτιου στα οποία έλαβε μέρος (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές), στα τουρνουά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FINA για το 2013.

Σε μια χώρα χωρίς μακρά παράδοση κολυμβητών παγκόσμιας κλάσης, ο Ράντοσλαβ ξεπροβάλλει ως ένας κολυμβητής που θα γραφτεί στα χρονικά της χώρας του, ωστόσο η έννοια της φήμης και της αναγνώρισης είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό του. Είναι μετριόφρων και όπως δηλώνει: «Προσπαθώ να μην σκέφτομαι ότι είμαι διάσημος, είμαι πολύ κλειστός χαρακτήρας και προσπαθώ να τηρώ την προσωπική μου ζωή μυστική, μόνο για μένα». Δεν απολαμβάνει ιδιαίτερα τα μεγάλα ταξίδια που η καριέρα του απαιτεί να κάνει. Όπως λέει ο ίδιος: «Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα έμενα πάντοτε κοντά στην πατρίδα μου.». Το αγαπημένο του μέρος είναι το σπίτι των γονιών του, διότι όπως λέει: «Είναι το μέρος όπου νιώθω καλύτερα από οπουδήποτε, έχω πολύ στενές σχέσεις με την οικογένειά μου». Στον ελεύθερό του χρόνο, όπως λέει ο ίδιος: «μου αρέσει να περνάω τον καιρό μου με τους φίλους και την οικογένειά μου.».

Οι αξίες της εντιμότητας και της σκληρής δουλειάς που έμαθε ο Ράντοσλαβ κατά τη διάρκεια της ανατροφής του πηγάζουν από μια οικογένεια εργατών σε ορυχεία, με τον πατέρα του, τον αδελφό του, το θείο του και τον ξάδελφό του να είναι όλοι εργάτες στα ορυχεία χαλκού της Γκλογκόβ, της νοτιοδυτικής πόλης όπου γεννήθηκε. Εκτός από το ότι του έδωσαν μια ισχυρή εργασιακή ηθική, ο θαυμασμός του για αυτούς, με την ιδιαίτερα κοπιαστική δουλειά τους κάτω από τη γη του εμφύσησε μια αίσθηση αλτρουισμού και οποτεδήποτε του δίνεται η ευκαιρία, δηλώνει ότι: «Προσπαθώ να δίνω πρόσθετη αξία στη ζωή κάποιου άλλου. Υποστηρίζω τις φιλανθρωπικές δράσεις όποτε μπορώ και επιπλέον συμμετέχω σε διάφορες εκδηλώσεις σε σχέση με λιγότερο προνομιούχους ανθρώπους, έτσι ώστε να μπορώ να φέρω ένα χαμόγελο στα πρόσωπά τους.».

Αυτός ο προσγειωμένος χαρακτήρας εκτείνεται επίσης στην επαγγελματική του κολυμβητική καριέρα, καθώς έχει μάθει να δέχεται τα καλά αλλά και τα άσχημα: «Τα πράγματα δεν πηγαίνουν πάντα σύμφωνα με το σχέδιο και όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά βρίσκω πάντοτε τον εαυτό μου να σηκώνεται ξανά, κυρίως διότι δεν θέλω να απογοητεύσω κανένα (συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου). Όταν έρχονται οι δύσκολες στιγμές επικεντρώνομαι σε ένα μακροπρόθεσμο στόχο και σκέφτομαι την κακή μέρα της εβδομάδας ως μια μικρή μάχη. Μερικές φορές, είναι απαραίτητο το να δώσει κανείς αυτές τις μικρές μάχες για να μπορεί να επιτύχει το μακροπρόθεσμο στόχο.». Σοφά λόγια από ένα νεαρό μυαλό, το οποίο είναι ταπεινό και φιλοσοφικό: «Ποτέ δεν υποκρίνομαι ότι είμαι κάποιος που δεν είμαι. Πιστεύω ότι για να είναι κανείς μοναδικός πρέπει να είναι ο εαυτός του, καθώς άλλες θέσεις έχουν ήδη καταληφθεί από κάποιον άλλο.».

Από πολλές άλλες απόψεις, ωστόσο, είναι επίσης ένας συνηθισμένος νεαρός. Αγαπά τα αυτοκίνητα και την ταχύτητα, όπως απεικονίζονται στην αγαπημένη του ταινία Fast and Furious και ονειρεύεται να αποκτήσει ένα Audi RS7. O Ράντοσλαβ αποκαλύπτει τις δύο πλευρές της προσωπικότητάς του, εξορθολογίζοντας την επιλογή του: «Πρόκειται για ένα τόσο δυναμικό, γρήγορο και εκπληκτικό αυτοκίνητο, το οποίο όμως συγχρόνως είναι εύκολο στην οδήγηση, καθώς και αξιόπιστο.».

H αγαπημένη του ηθοποιός είναι η Τζέσικα Άλμπα, «απλά επειδή πιστεύω ότι είναι απολύτως εντυπωσιακή, έχει ένα υπέροχο χαμόγελο και μια σπουδαία προσωπικότητα». Απολαμβάνει τη μουσική του David Guetta και του Armin van Buuren, είναι οπαδός τόσο του βιβλίου όσο και της ταινίας «The Godfather» και του αρέσει να παίζει το βιντεοπαιχνίδι Call of Duty με τους φίλους του.

Για ένα νέο ανερχόμενο αστέρι που υπόσχεται να αφήσει το στίγμα του στην Πολωνική κολύμβηση, οι νεαροί της χώρας του δεν θα μπορούσαν να ευχηθούν για ένα καλύτερο πρότυπο, λαμβάνοντας υπόψη τις αρετές του: αρκετά ισορροπημένος, σκληρά εργαζόμενος, θετικός και ανιδιοτελής.

Όνομα / Επώνυμο: Ράντοσλαβ Καβέσκι

Χώρα: Πολωνία
Τόπος/ημερομηνία γέννησης: 16 Αυγούστου 1991 / Γκλογκάου, Πολωνία

Ηλικία: 22
Ύψος: 185 εκατ.
Βάρος: 66 κιλά
Ομάδα / Σύλλογος: KS Korner, Ζιέλονα Γκόρα, Πολωνία
Αγώνισμα: Ύπτιο
Προπονητής: Γιάτσεκ Μιτσιούλ
Τόπος προπόνησης: Πολωνία

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ

2013
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Βαρκελώνη
Αργυρό στα 200 μ. ύπτιο

2012
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (25 μ.) - Κωνσταντινούπολη
Χρυσό στα 200 μ. ύπτιο

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - Ντέμπρετσεν
Χρυσό στα 200 μ. ύπτιο

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (25 μ.) - Σαρτρ
Χρυσό στα 200 μ. ύπτιο

2011
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (25 μ.) - Στσέσιν
Χρυσό στα 100 μ. ύπτιο
Χρυσό στα 200 μ. ύπτιο

2009
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (25 μ.) - Κωνσταντινούπολη
Αργυρό στα 200 μ. ύπτιο