ΑΡΧΙΚΗ

ΟΜΑΔΑ ΕΛΙΤ / ΡΕΜΠΕΚΑ ΣΟΝΙ

ΡΕΜΠΕΚΑ ΣΟΝΙ

Η Ρεμπέκα Σόνι (18 Μαρτίου 1987) είναι μια Αμερικανίδα κολυμβήτρια η οποία θεωρείται μία από τις κορυφαίες κολυμβήτριες του κόσμου στο πρόσθιο σε όλες τις αποστάσεις στις οποίες αγωνίζεται (50 μ., 100 μ. και 200 μ.).

Τα πρώτα διεθνή μετάλλια της Σόνι ήρθαν στην Καλοκαιρινή Πανεπιστημιάδα του 2005 (Παγκόσμιοι Πανεπιστημιακοί Αγώνες) στην Τουρκία, όπου κέρδισε αργυρά μετάλλια στα 100 μ. και 200 μ. πρόσθιο, καθώς και ένα χρυσό μετάλλιο στα 4 x 100 μ. μικτής ομαδικής. Την ακόλουθη χρονιά υπεβλήθη σε επέμβαση για να θεραπεύσει μια καρδιακή αρρυθμία και επέστρεψε και πάλι στην ενεργό δράση το 2007, στη Μονομαχία στην Πισίνα, στο Σύδνεϋ, όπου κέρδισε ένα αργυρό μετάλλιο στα 200 μ. πρόσθιο, καθώς και ένα χάλκινο στα 100 μ. πρόσθιο.

Αλλά η πιο εμφατική της εμφάνιση έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο. Παρότι κολύμπησε στα 100 μ. πρόσθιο για τις Η.Π.Α. ως αντικαταστάτρια για δύο κολυμβήτριες που για διάφορους λόγους δεν μπορούσαν να αγωνιστούν, πίεσε την Αυστραλέζα Λίζελ Τζόουνς σε όλο τον αγώνα, κατακτώντας τελικά το αργυρό μετάλλιο. Τρεις μέρες αργότερα ο κόσμος της κολύμβησης θαύμασε την προσπάθειά της, η οποία εκτός του ότι έκανε το φαβορί στα 200 μ. πρόσθιο, ονόματι Τζόουνς να ανησυχήσει, παίρνοντας τελικά το αργυρό μετάλλιο, κατέρριψε στον αγώνα αυτό και το παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 2:20.22. Επίσης, κέρδισε το τρίτο της Ολυμπιακό μετάλλιο – το 2ο αργυρό – ως μέλος της ομάδας των Η.Π.Α. στα 4x100 μ. μικτής ατομικής.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κολύμβησης (FINA) που έλαβε χώρα στη Ρώμη το 2005, η Σόνι συνέχισε τις εντυπωσιακές της επιδόσεις στα 100 μ. πρόσθιο, κερδίζοντας το αγώνισμα αυτό, ενώ επίσης κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στον ημιτελικό και έγινε η πρώτη κολυμβήτρια που κολύμπησε την απόσταση αυτή σε χρόνο λιγότερο του 1:05 (1:04.84). Στα 50 μ. πρόσθιο έχασε για λίγο το χρυσό μετάλλιο, αλλά όπως και η νικήτρια, κατέρριψε και η ίδια το τρέχον παγκόσμιο ρεκόρ, σε έναν αγώνα όπου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο. Έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο μια καταπληκτική χρονιά, καταρρίπτοντας τα παγκόσμια ρεκόρ μικρών αποστάσεων τόσο στα 100 μ. όσο και στα 200 μ. πρόσθιο στη Μονομαχία στην Πισίνα που έγινε στο Μάντσεστερ. Έγινε η πρώτη γυναίκα που κολύμπησε κάτω από τα 1:03 στα 100 μ. (1:02.70) και κάτω από τα 2:15 στα 200 μ. (2:14.57). Τα εκπληκτικά της επιτεύγματα κατά τη διάρκεια της χρονιάς της απέφεραν το βραβείο «Αμερικανίδα Κολυμβήτρια της Χρονιάς», από το περιοδικό «Ο Κόσμος της Κολύμβησης».

Στους Πανειρηνικούς Αγώνες του 2010, η Σόνι διατήρησε την κυριαρχία της με ένα χρυσό μετάλλιο και ρεκόρ αγώνων στα 100 μ. πρόσθιο, καταγράφοντας τον τρίτο ταχύτερο χρόνο στην ιστορία και τον ταχύτερο όλων των εποχών με υφασμάτινο μαγιό. Δύο μέρες αργότερα κέρδισε στα 200 μ. με διαφορά μεγαλύτερη των 2,5 δευτ. από τη δεύτερη που πήρε τελικά το αργυρό και σχεδόν μία ώρα αργότερα κολύμπησε το ταχύτερο σκέλος πρόσθιου στο ομαδικό αγώνισμα, ως μέλος της ομάδας των Η.Π.Α. που πήρε το χρυσό στα 4x100 μ. μικτής ομαδικής.

Στα τέλη του έτους, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε στο Ντουμπάι, η Σόνι επιβεβαίωσε τη φήμη της ως η κορυφαία κολυμβήτρια στο πρόσθιο, σαρώνοντας τις νίκες στα 50 μ., στα 100 μ., καθώς και στα 200 μ., καταρρίπτοντας στην πορεία δύο ρεκόρ πρωταθλήματος. Σαν αποτέλεσμα αυτών των εκπληκτικών επιδόσεων του 2010, ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Κολυμβήτρια της Χρονιάς από το περιοδικό «Ο Κόσμος της Κολύμβησης», ενώ έλαβε επίσης το βραβείο «Αμερικανίδα Κολυμβήτρια της Χρονιάς».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Για κάποιον που δεν ασχολείται με τον αθλητισμό – και ειδικότερα με την κολύμβηση – η Ρεμπέκα Σόνι αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα του τι μπορεί να καταφέρει κανείς με συγκέντρωση, σκληρή δουλειά και την απλή επιθυμία να διασκεδάζει με αυτό που κάνει. Στην πραγματικότητα, η κολύμβηση δεν ήταν καν μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες της Ρεμπέκα όταν ήταν μικρή, καθώς προτιμούσε τη γυμναστική και είναι γεγονός ότι γράφτηκε στο κολυμβητήριο που πήγαινε η μεγαλύτερη αδελφή της, η Ρίτα διότι ήταν καλύτερο από το να την περιμένει κάθε φορά να τελειώσει την προπόνησή της. Και σίγουρα έπαιξε ρόλο και το ότι ήθελε να μοιάσει στην αδελφή της. Ήταν το ξεκίνημα μιας διακεκριμένης καριέρας, η οποία χαρακτηρίστηκε και από το μοναδικό στυλ που είχε η Ρεμπέκα στο πρόσθιο, το οποίο άφηνε έκπληκτους τους προπονητές της που θαύμαζαν τα εκπληκτικά αποτελέσματα που είχε. Ευτυχώς, όλοι τους πειραματίστηκαν με το στυλ αυτό, χωρίς να προσπαθήσουν να αλλάξουν κάτι σε αυτό.

Εμπόδια όπως μια καρδιακή αρρυθμία δεν κατάφεραν να εκτροχιάσουν τη Σόνι από την αλματώδη πορεία της προς την κορυφή. Μέχρι την ιατρική της επέμβαση το 2006, η Ρεμπέκα ήταν επιρρεπής σε καρδιακά επεισόδια, όταν η καρδιά της χτυπούσε πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έφτανε μέχρι και τους 400 παλμούς ανά λεπτό. Η ιατρική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη χρησιμοποίησε ηλεκτρική ενέργεια προκειμένου να καταστρέψει το μη φυσιολογικό ιστό της καρδιάς, ο οποίος προκαλούσε τις παλμικές διαταραχές και από τότε ο παλμός της καρδιάς της βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Με γονείς που κατάγονται από την Ουγγαρία – ή καλύτερα την Τρανσυλβανία για να είμαστε πιο ακριβείς – η Ρεμπέκα γνωρίζει άπταιστα (ή «σχεδόν άπταιστα» σύμφωνα με τα λεγόμενά της) την ουγγρική γλώσσα και εξακολουθεί να διατηρεί στενούς δεσμούς με τη γενέτειρα των γονιών της. Αλλά η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσεϊ και αυτές τις μέρες ζει και προπονείται στο Λος Άντζελες, υπό την καθοδήγηση του προπονητή Ντέιβ Σάλο, μαζί με τη φίλη και συναγωνίστριά της Τζέσικα Χάρντι.

Πέρα από τις προπονήσεις και τους αγώνες όπου αναγνωρίζεται εμφανώς ως η διάσημη κολυμβήτρια που είναι, η ζωή της είναι σχετικά «κανονική», με τα ταξίδια και τα ψώνια να είναι μεταξύ των αγαπημένων της ασχολιών, όπως επίσης η χαλάρωση, η μαγειρική και το να απολαμβάνει τη δύση του ηλίου στην παραλία. Στο Πανεπιστήμιο σπούδασε Επικοινωνίες αλλά θα ήθελε να ασχοληθεί κάποια στιγμή και πάλι με το διαχρονικό της ενδιαφέρον, που δεν είναι άλλο από την επιστήμη των μαθηματικών.

Το 2010, έγινε μέλος της καμπάνιας των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «Foundation’s Girl Up» σε μια κίνηση «από κορίτσια, για κορίτσια» με σκοπό τη βελτίωση της ζωής των εφήβων όλου του κόσμου. Μέσω των ευαισθητοποιημένων δραστηριοτήτων, η Ρεμπέκα ελπίζει να κινητοποιήσει κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία ώστε με τη σειρά τους να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο και να συλλέξουν χρήματα για προγράμματα των Ηνωμένων Εθνών που προστατεύουν, εκπαιδεύουν και ενδυναμώνουν τα κορίτσια για τα οποία δεν υπάρχουν εύκολες προσβάσεις.

Προσγειωμένη, συγκεντρωμένη και με μια υγιή αναγνώριση και αγάπη για αυτό που κάνει, η φιλοσοφία της Ρεμπέκα – προς το παρόν – αφορά εξολοκλήρου την κολύμβηση. «Αποτελεί από μόνη της έναν πλήρη τρόπο ζωής, καθορίζει τις ενέργειές της, είναι αυτό που πραγματικά είναι: μια κολυμβήτρια». Μακάρι όλα τα πράγματα στη ζωή να ήταν τόσο ξεκάθαρα.

Όνομα / Επώνυμο: Ρεμπέκα Σόνι
Υποκοριστικό: Ρεμπ
Χώρα: Η.Π.Α.
Ημερομηνία γέννησης / Τόπος γέννησης: 18 Μαρτίου 1987 - Φρίχολντ, Νιου Τζέρσεϊ

Ηλικία: 24
Ομάδα / Σύλλογος: Κολυμβητικός Σύλλογος Τρόγιαν (Trojca)
Αγώνισμα: 50 μ., 100 μ., 200 μ. πρόσθιο
Προπονητής: Ντέιβ Σάλο
Τόπος προπόνησης: Λος Άντζελες, Καλιφόρνια
Facebook: http://www.facebook.com/rebsoni/
Twitter: http://twitter.com/rebsoni/

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ - ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

2011
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Σανγκάη
Χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. πρόσθιο
Χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. πρόσθιο
Χάλκινο μετάλλιο στα 50 μ. πρόσθιο
Χρυσό μετάλλιο στα 4x100 μ. μικτής ομαδικής

2010
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Μικρών Αποστάσεων) - Ντουμπάι
Χρυσό μετάλλιο στα 50 μ. πρόσθιο
Χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. πρόσθιο
Χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. πρόσθιο
Αργυρό μετάλλιο στα 4x100 μ. μικτής ομαδικής

Πανειρηνικοί Αγώνες - Ιρβάιν
Χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. πρόσθιο
Χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. πρόσθιο
Χρυσό μετάλλιο στα 4x100 μ. μικτής ομαδικής

2009
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Ρώμη
Χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. πρόσθιο
Αργυρό μετάλλιο στα 50 μ. πρόσθιο

2008
Ολυμπιακοί Αγώνες - Πεκίνο
Χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. πρόσθιο
Αργυρό μετάλλιο στα 100 μ. πρόσθιο
Αργυρό μετάλλιο στα 4x100 μ. μικτής ομαδικής

2007
Μονομαχία στην Πισίνα
Χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ.
Αργυρό μετάλλιο στα 200 μ.

2005
Παγκόσμιοι Πανεπιστημιακοί Αγώνες
Αργυρό μετάλλιο στα 100 μ.
Αργυρό μετάλλιο στα 200 μ.