ΑΡΧΙΚΗ

ΟΜΑΔΑ ΕΛΙΤ / ΡΟΥΤΑ ΜΕΪΛΟΥΤΙΤΕ

ΡΟΥΤΑ ΜΕΪΛΟΥΤΙΤΕ

Η Ρούτα Μεϊλουτίτε (19 Μαρτίου 1997) είναι μια Λιθουανή κολυμβήτρια του πρόσθιου, της ελεύθερης κολύμβησης και της μικτής ατομικής η οποία έκανε εντυπωσιακή εμφάνιση στο διεθνές προσκήνιο το 2012, με τις εκπληκτικές της επιδόσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Η Ρούτα γεννήθηκε στο Κάουνας, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας. Στα παιδικά της χρόνια ήταν υπερδραστήρια και είχε μεγάλη σωματική δύναμη. Ξεκίνησε την κολύμβηση σε ηλικία 7 ετών και μετά από ένα διάλειμμα ενός έτους, στο οποίο ασχολήθηκε με το μπάσκετ, επέστρεψε στην πισίνα λίγους μήνες πριν να γιορτάσει τα 11α της γενέθλια.

Δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι να αρχίσει να εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις της. Στο τουρνουά «Luciana Memorial» του ιταλικού κολυμβητικού συλλόγου της Μπρέσια που έγινε το 2008 κέρδισε ένα χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. ελεύθερο και τερμάτισε 4η στα 100 μ. ύπτιο, ενώ το 2009 κατέρριψε 3 ρεκόρ Λιθουανίας στις μικρές αποστάσεις, για κολυμβητές κάτω των 13 ετών, τα 2 εκ των οποίων (200 μ. ελεύθερο, 100 μ. μικτής ατομικής) δεν έχουν καταρριφθεί έως σήμερα. Ένα χρόνο αργότερα κέρδισε το βραβείο της καλύτερης κολυμβήτριας και ενώ συμμετείχε στην πιο νεαρή ομάδα αθλητών στο Διεθνές Φεστιβάλ Δρομέων του Anyksciai στη Λιθουανία, ενώ στους Διεθνείς Αγώνες Παίδων του Μανάμα, στο βασίλειο του Μπαχρέιν κέρδισε δύο χρυσά (στα 50 μ. και τα 100 μ. πρόσθιο), ένα αργυρό (στα 50 μ. ελεύθερο) και ένα χάλκινο μετάλλιο (στη σκυταλοδρομία 400 μ. μικτής ομαδικής).

Το 2010 μετακόμισαν με τον πατέρα της και τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια της στο Πλίμουθ της Αγγλίας, όπου ξεκίνησε προπονήσεις, υπό την καθοδήγηση του τωρινού προπονητή της Τζον Ραντ, ακολουθώντας το πρόγραμμα του κολυμβητικού συλλόγου «Plymouth Leander Swimming». Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, στο Πρωτάθλημα «ASA National Age Group Championships» της British Gas κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. πρόσθιο, ένα αργυρό στα 100 μ. ελεύθερο και ένα χάλκινο στα 200 μ. μικτής ατομικής, καταρρίπτοντας το εθνικό Βρετανικό ρεκόρ για την ηλικιακή της ομάδα, στα 100 μ. πρόσθιο, καθώς και το Λιθουανικό ρεκόρ στους ενήλικες το οποίο κατείχε η φημισμένη Λίνα Κατσιουσίτε από το 1978.

Αυτά τα εκπληκτικά αποτελέσματα ήταν μόνο η αρχή και τον Ιανουάριο του 2011 στο τουρνουά Euro-Meet που έγινε στο Λουξεμβούργο κέρδισε τον απίστευτο αριθμό των 7 χρυσών μεταλλίων, 5 εξ αυτών στην ηλικιακή της ομάδα και 2 στην ανοικτή κατηγορία (στα 50 μ. και τα 100 μ. πρόσθιο). Αργότερα, την ίδια χρονιά, στο Ευρωπαϊκό Καλοκαιρινό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων που έγινε στην Τραπεζούντα της Τουρκίας κέρδισε χρυσό στα 100 μ. πρόσθιο, αργυρό στα 50 μ. ελεύθερο, καθώς και ένα χάλκινο στα 100 μ. ελεύθερο, καταρρίπτοντας τα δικά της ρεκόρ Λιθουανίας και στους τρεις αυτούς αγώνες.

Το νικηφόρο της σερί συνεχίστηκε το 2012, κερδίζοντας χρυσά μετάλλια στα 50 μ. και 100 μ. πρόσθιο τόσο στο τουρνουά μεγάλων αποστάσεων «Nancy Long Course Invitational» (τον Ιανουάριο) όσο και στο τουρνουά Mare Nostrum που έγινε στο Μονακό (τον Ιούνιο), ενώ κέρδισε επίσης στα 100 μ. πρόσθιο στο Πρωτάθλημα Κολύμβησης της British Gas που έλαβε χώρα το Μάρτιο. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - με την ιδιότητα της νεότερης αθλήτριας που συμμετείχε σε Ολυμπιάδα στην ιστορία της Λιθουανίας – κατέρριψε για άλλη μια φορά το εθνικό ρεκόρ της χώρας της στα 100 μ. ελεύθερο, διαμόρφωσε νέα κορυφαία επίδοση στα 200 μ., ενώ επίσης κατέρριψε το εθνικό ρεκόρ της Λιθουανίας στα 50 μ. πρόσθιο, μόλις έξι εβδομάδες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου η Ρούτα αγωνίστηκε τόσο στα 50 μ. όσο και τα 100 μ. ελεύθερο αλλά δεν κατάφερε να προχωρήσει πέρα από τους προκριματικούς, παρότι με την επίδοσή της σημείωσε νέο εθνικό ρεκόρ Λιθουανίας. Ωστόσο, ήταν οι προσπάθειές της στα 100 μ. πρόσθιο που έκαναν τον κόσμο της κολύμβησης να σταθεί και να την προσέξει. Η Μεϊλουτίτε σημείωσε τις ταχύτερες επιδόσεις τόσο στους προκριματικούς όσο και στους ημιτελικούς, καταρρίπτοντας για σχεδόν 2 δευτερόλεπτα την καλύτερη ατομική της επίδοση και καταρρίπτοντας το Ευρωπαϊκό ρεκόρ με χρόνο 1:05,21 στον ημιτελικό. Στον τελικό, τέθηκε επικεφαλής της κούρσας από την αρχή, αλλά χρειάστηκε να αντέξει στην πολύ δυνατή αντεπίθεση της κολυμβήτριας της Arena Ρεμπέκα Σόνι μέχρι να καταφέρει να κερδίσει τελικά το χρυσό μετάλλιο. Ήταν το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο στην κολύμβηση για τη Λιθουανία.

Τα Ολυμπιακά κατορθώματα της Μεϊλουτίτε δεν ήταν τα τελευταία κορυφαία μετάλλια της χρονιάς, καθώς κέρδισε τόσο στα 50 μ. όσο και στα 100 μ. πρόσθιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κολύμβησης FINA/Arena που έγινε στη Στοκχόλμη και πραγματοποίησε ακόμη μια εντυπωσιακή επίδοση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε το Δεκέμβριο στην Κωνσταντινούπολη. Στην προσπάθειά της στα 50 μ. πρόσθιο κατέρριψε το εθνικό ρεκόρ Λιθουανίας, το ρεκόρ Πρωταθλήματος και το Ευρωπαϊκό ρεκόρ στους προκριματικούς, τους ημιτελικούς και τον τελικό και αργότερα έκανε το ίδιο στον τελικό στα 100 μ. πρόσθιο, με αποτέλεσμα να κερδίσει το δεύτερο χρυσό της μετάλλιο στο Πρωτάθλημα. Κατέκτησε επίσης ένα αργυρό μετάλλιο στα 100 μ. μικτής ατομικής.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

«Ένα μικρό ψάρι με χαρακτήρα κριού». Έτσι περιγράφει τη Ρούτα ο πατέρας της, Σαούλιους, η οποία γεννήθηκε πρόωρα στον αστερισμό των Ιχθύων, αντί να γεννηθεί τον Απρίλιο στον αστερισμό του Κριού. Και δεν απέχει πολύ από τα χαρακτηριστικά ενός Κριού, εάν σκεφτεί κανείς το συμβολισμό της αποφασιστικότητας που συνοδεύει την ικανότητά της μέσα στο νερό.

Η σχέση της Ρούτα με το νερό ξεκίνησε στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας, το Κάουνας, σε ηλικία 7 ετών, όταν η γιαγιά και ο πατέρας της την έστειλαν για μαθήματα κολύμβησης ώστε να αισθάνεται ασφαλής μέσα στο νερό και επίσης λόγω σύστασης των γιατρών, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που είχε με την πλάτη της. Η γυναίκα που τη φρόντιζε τον περισσότερο καιρό, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ήταν η μητέρα του Σαούλιους, η Αλντόνα, η οποία ανέλαβε το μεγάλωμα των παιδιών του - της Ρούτα και των δύο μεγαλύτερων αδελφών της Μιντάουγκας και Μαργκίρις - μετά το θάνατο της γυναίκας του, Ινγκρίντα, σε θανατηφόρο ατύχημα. Λόγω του ότι δεν έβρισκε δουλειά στη χώρα του ο Σαούλιους εργαζόταν στο εξωτερικό, πρώτα στις Η.Π.Α. και στη συνέχεια (από το 2008 και ύστερα) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσο εκείνος έλειπε στο εξωτερικό, η Ρούτα πίσω στην πατρίδα της μεγάλωνε και γινόταν ένα δυνατό, ευλύγιστο παιδί, το οποίο σκαρφάλωνε στα δέντρα, έκοβε ξύλα, ετοίμαζε κρεβάτια κήπων και καθάριζε τα πεσμένα φύλλα. Όταν μεγάλωσε και ήταν πλέον πιο ώριμη αλλά και πιο πνευματώδης, ο Σαούλιους αποφάσισε να την πάρει μαζί του στο Πλίμουθ το 2010 για να την έχει κοντά του και ήταν εκεί όπου συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον προπονητή της Τζον Ραντ.

Δύο χρόνια αργότερα στο Λονδίνο, η Ρούτα έγινε Ολυμπιονίκης, κερδίζοντας στις 30 Ιουλίου του 2012 στα 100 μ. πρόσθιο το χρυσό μετάλλιο, σε ηλικία μόλις 15 ετών, 4 μηνών και 11 ημερών. Εκείνη τη μέρα βρισκόταν μεταξύ των θεατών η γιαγιά της, στην οποία είχε δώσει ο Σαούλιους το δικό του εισιτήριο και για να μπορέσει να βρίσκεται εκεί είχε ταξιδέψει για πρώτη φορά στη ζωή της με αεροπλάνο. Επίσης, στο κοινό βρισκόταν η Πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, ενώ πίσω στην πατρίδα της όλοι οι συμπατριώτες της είχαν τρελαθεί από τη χαρά τους. Σύμφωνα μάλιστα με τον προπονητή της, τον Τζον Ραντ, ο αδελφός της ο Μαργκίρις γιόρτασε την επιτυχία της σε ένα μπαρ, όπου όλο το βράδυ έπινε δωρεάν κοκτέιλ που τα είχαν ονομάσει «The Ruta» προς τιμήν της.

Η ζωή της δεν έχει αλλάξει σημαντικά για αυτήν, από εκείνες τις μέρες της Ολυμπιάδας. Εξακολουθεί να ξυπνάει στις 4:50 τα ξημερώματα για την πολύ πρωινή προπόνησή της, προτού πάει σχολείο. Η Ρούτα κέρδισε μια υποτροφία στο Κολέγιο Πλίμουθ, ένα ιδιωτικό σχολείο που ειδικεύεται στην εκπαίδευση και προπόνηση κορυφαίων αθλητών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται ο Βρετανός δύτης Τομ Ντέιλι. Όπως κάθε έφηβη της ηλικίας της, η Ρούτα τρέφει τις δικές της συμπάθειες και αντιπάθειες για τα μαθήματα. Για παράδειγμα, απεχθάνεται τα μαθηματικά και τη φυσική αλλά απολαμβάνει τη βιολογία και τη φυσική αγωγή. Ο πατέρας της, ο Σαούλιους εξακολουθεί να της ετοιμάζει το πρωί δημητριακά, νωρίς το απόγευμα ένα γεύμα ειδικό για αθλητές που προπονούνται, πλούσιο σε υδατάνθρακες (συνήθως ζυμαρικά), ενώ για το βράδυ, μετά την προπόνηση, της ετοιμάζει ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες, όπως για παράδειγμα κρέας ή ψάρι με λαχανικά. Κατά καιρούς, της ετοιμάζει την αγαπημένη της ρέγγα ή καπνιστό μπέικον με κρεμμύδια, όμως, όπως λέει ο ίδιος: «Δεν μπορώ να της δίνω αυτό το φαγητό συχνά, διότι η διατροφή αυτού του είδους δεν είναι κατάλληλη για κάποιον που αθλείται.». Υπάρχει ωστόσο κάτι που πάντοτε εμφανίζεται στο διατροφικό της μενού και αυτό είναι η σοκολάτα, την οποία δεν μπορεί να αποχωριστεί (όπως επίσης και το iPod της).

Ο πρώτος χρόνος της Ρούτα στην Αγγλία ήταν δύσκολος. Εκτός από το γεγονός ότι έπρεπε να προσαρμοστεί σε μία νέα γλώσσα και κουλτούρα, οι προπονήσεις της ήταν κι αυτές πιο απαιτητικές και κουραστικές, σε πιο σύγχρονες υποδομές και με βάση συγκεκριμένα προγράμματα. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, άρχισε να νιώθει σαν στο σπίτι της, αν και όχι πλήρως. Εξακολουθεί να της λείπει η Λιθουανία και λαχταρά κάθε φορά που έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στην πατρίδα της να χαλαρώσει στις παραλίες και να περάσει τον καιρό της με την οικογένειά της και τους φίλους της. Είναι άλλωστε το μέρος στο οποίο πέρασε την τρυφερή της ηλικία και ξεκίνησε να διαμορφώνει το χαρακτήρα της και γι αυτό έχει βαθιές ρίζες που τη συνδέουν με την πατρίδα της.

Ήταν η πατρίδα της, η Λιθουανία, το μέρος όπου ανέπτυξε την αποφασιστικότητά της και τη νοοτροπία νικητή, μαζί με τη φυσική της δύναμη. Αυτό μαρτυρά κάτι για το περιβάλλον της ανατροφής της και για τη φροντίδα και τη γαλούχηση που πήρε από τη γιαγιά της, την Αλντόνα και από τον πατέρα της, το Σαούλιους και αυτό δεν είναι άλλο από το ότι η νεαρή Ολυμπιονίκης γνωρίζει τι χρειάζεται για να φτάσει κανείς στην κορυφή. Και όταν μοιράζεται τη φιλοσοφία της στην κολύμβηση, λέγοντας: «κερδίζει αυτός που εργάζεται πιο σκληρά», θα πρέπει κανείς να μην ξεχνά ότι είναι μόνο 16 ετών.

Όνομα / Επώνυμο: Ρούτα Μεϊλουτίτε

Χώρα: Λιθουανία
Τόπος/ημερομηνία γέννησης: Κάουνας, 19 Μαρτίου 1997

Ηλικία: 16
Ύψος: 172 εκατ.
Βάρος: 64 κιλά
Ομάδα / Σύλλογος: Plymouth Leander
Αγώνισμα: Πρόσθιο
Προπονητής: Τζον Ραντ
Τόπος προπόνησης: Πλίμουθ, Ηνωμένο Βασίλειο
Χόμπι: ταινίες, χαλάρωση με φίλους, μαγειρική

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ

2013
Διεθνές τουρνουά British GAS - Λιντς
Χρυσό στα 50 μ. πρόσθιο
Χρυσό στα 100 μ. πρόσθιο

2012
Ολυμπιακοί Αγώνες - Λονδίνο
Χρυσό στα 100 μ. πρόσθιο

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (25) - Κωνσταντινούπολη
Χρυσό στα 50 μ. πρόσθιο
Χρυσό στα 100 μ. πρόσθιο
Αργυρό στα 100 μ. μικτής ατομικής

2011
Ευρωπαϊκό Καλοκαιρινό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων - Τραπεζούντα
Χρυσό στα 100 μ. πρόσθιο
Αργυρό στα 50 μ. ελεύθερο
Χάλκινο στα 100 μ. ελεύθερο

ΑΤΟΜΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ
Κάτοχος Ευρωπαϊκού Ρεκόρ στα 100 μ. πρόσθιο (1.05:21)
Κάτοχος Ευρωπαϊκού Ρεκόρ (25 μ.) στα 50 μ. πρόσθιο (29.44)
Κάτοχος Ευρωπαϊκού Ρεκόρ (25 μ.) στα 100 μ. πρόσθιο (1.03:52)