ΑΡΧΙΚΗ

ΟΜΑΔΑ ΕΛΙΤ / ΣΕΖΑΡ ΣΙΕΛΟ

ΣΕΖΑΡ ΣΙΕΛΟ

Ο Σέζαρ Σιέλο (10 Ιανουαρίου 1987) είναι ένας Βραζιλιάνος κολυμβητής που αγωνίζεται στο ελεύθερο και ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των ταχύτερων σπρίντερ του κόσμου στις αποστάσεις των 50 μ. και των 100 μ.

Έχοντας ξεκινήσει την κολύμβηση στο Σάο Πάολο, στην πατρίδα του τη Βραζιλία, ο Σιέλο μετακόμισε στο Πανεπιστήμιο του Όμπερν των Η.Π.Α. το 2005, προκειμένου να εκπαιδευτεί σύμφωνα με τα πρότυπα του συστήματος του Εθνικού Κολεγιακού Αθλητικού Συνδέσμου (NCAA) των Η.Π.Α. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου εθνικού του πρωταθλήματος το 2007, σάρωσε σε κάθε αγώνισμα όπου συμμετείχε, κερδίζοντας το κάθε ένα από αυτά με επιδόσεις ρεκόρ πρωταθλήματος (50 γιάρδες ελεύθερο, 100 γιάρδες ελεύθερο, 4x50 γιάρδες ελεύθερο ομαδικό, 4x100 γιάρδες ελεύθερο ομαδικό, 4x50 γιάρδες μικτή ομαδική). Λίγες εβδομάδες αργότερα έπαιρνε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μελβούρνης, όπου έφτασε στον τελικό τόσο στα 50 μ. όσο και στα 100 μ. ελεύθερο, χάνοντας για μόλις 0,04 δευτ. ένα μετάλλιο στα 100 μ. Αργότερα, την ίδια χρονιά, κέρδισε τόσο τα 50 μ. όσο και τα 100 μ. ελεύθερο στους Παναμερικανικούς Αγώνες που έγιναν στο Ρίο ντε Τζανέιρο, καταρρίπτοντας τα ρεκόρ αγώνων και στα δύο αγωνίσματα.

Το 2007 ήταν σίγουρα μια καλή χρονιά, αλλά ήταν το 2008 που εκτόξευσε τον Σέζαρ στα ανώτερα επίπεδα του αθλήματος, με την πρώτη του είσοδο στην ιστορία του αθλητισμού. Ο Σιέλο ξεκίνησε τη χρονιά κερδίζοντας τέσσερις ακόμη τίτλους του Εθνικού Κολεγιακού Αθλητικού Συνδέσμου των Η.Π.Α., καταρρίπτοντας για άλλη μια φορά τα ρεκόρ στις 50 γιάρδες και στις 100 γιάρδες ελεύθερο. Σε αυτούς, το τελευταίο του πρωτάθλημα Εθνικού Κολεγιακού Αθλητικού Συνδέσμου των Η.Π.Α., η κληρονομιά που άφησε ήταν αξιοσημείωτη – οι τέσσερις ταχύτεροι χρόνοι στις 50 γιάρδες ελεύθερο στην ιστορία του πρωταθλήματος. Μολονότι αυτό ήταν ένα αλησμόνητο επίτευγμα, ωχριά μπροστά στην ηρωική του προσπάθεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, όπου τερμάτισε τρίτος (έχοντας ακριβώς τον ίδιο χρόνο με έναν από τους αντιπάλους του) στα 100 μ. ελεύθερο και έγινε ο πρώτος Βραζιλιάνος που κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο στα 50 μ. ελεύθερο. Όχι μόνο στέφθηκε Ολυμπιονίκης, το έκανε και σε χρόνο ρεκόρ (21,30 δευτ.).

Για εκείνους που είχαν τυχόν αμφιβολίες σχετικά με τα Ολυμπιακά του επιτεύγματα, ο Σιέλο απέδειξε την παγκόσμια κλάση του το 2009, κερδίζοντας τόσο τα 50 μ. όσο και τα 100 μ. ελεύθερο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης. Κέρδισε τα 50 μ. με χρόνο ρεκόρ πρωταθλήματος (21,08 δευτ.) και τα 100 μ. με επίδοση παγκόσμιου ρεκόρ (46,91 δευτ.). Συνεχίζοντας τις εξαιρετικές εμφανίσεις, κατέρριψε μετά από 4 μήνες το παγκόσμιο ρεκόρ στα 50 μ. ελεύθερο, στο Βραζιλιάνικο πρωτάθλημα που έγινε το Δεκέμβριο, με χρόνο 20,91 δευτ. Ο Σιέλο είναι μόλις ο δεύτερος κολυμβητής στην ιστορία που κέρδισε τα 50 μ. ελεύθερο στους Ολυμπιακούς αλλά και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που ακολούθησε (μαζί με τον θρυλικό Αλεξάντερ Ποπόφ) και μόλις ο τρίτος (μαζί με τον Ποπόφ και τον Άντονι Έρβιν) που κέρδισε τόσο τα 50 μ. όσο και τα 100 μ. ελεύθερο στο ίδιο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Η συνέχιση των ηρωικών του προσπαθειών του 2008 και 2009 ήταν αναμενόμενο να είναι δύσκολη, αλλά παρόλα αυτά οι προσπάθειες του Σιέλο απέδωσαν αργότερα, στη νέα εποχή μαγιό υψηλής τεχνολογίας, περισσότερα εντυπωσιακά αποτελέσματα, κατακτώντας ένα χάλκινο και ένα αργυρό μετάλλιο στα 50 μ. και τα 100 μ. ελεύθερο αντίστοιχα, στους Πανειρηνικούς Αγώνες στο Ιρβάιν, μαζί με ένα χρυσό μετάλλιο - «έκπληξη» στα 50 μ. πεταλούδα. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε στα τέλη του ίδιου χρόνου στο Ντουμπάι, κέρδισε τόσο στα 50 μ. όσο και στα 100 μ. ελεύθερο, καταρρίπτοντας το ρεκόρ πρωταθλήματος και στα δύο αγωνίσματα δύο φορές, πρώτα στον ημιτελικό και μετά στον τελικό.

Σε δύο από τα πλέον ανταγωνιστικά αγωνίσματα της παγκόσμιας κολύμβησης, ο Σέζαρ Σιέλο διατήρησε ένα απίστευτα υψηλό επίπεδο για αρκετά χρόνια και μπορεί να θεωρείται δικαιολογημένα ένα από τα αγαπημένα φαβορί στα δύο αγωνίσματά του τόσο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2011 στη Σανγκάη όσο και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

«Ο ταχύτερος κολυμβητής στον κόσμο». Αυτός είναι ένας απίστευτος τίτλος να κατέχει κανείς και για τη χρυσή του στιγμή, ανήκει στο Σέζαρ Σιέλο. Πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα βαθύ μέσα στην απλή σαφήνειά του… και το ασύλληπτο όραμα του πόση δουλειά χρειάζεται για να αξίζει κανείς αυτόν τον τίτλο. Το πώς φτάνει κάποιος στην κατάκτηση ενός τέτοιου τίτλου δηλώνει πολλά για αυτόν τον άνθρωπο και από πλευράς του, ο Βραζιλιάνος σπρίντερ της κολύμβησης αξίζει με το παραπάνω το σπουδαίο αυτό τίτλο.

Ήταν χάρη στην παρότρυνση της μητέρας του Φλάβια, καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής και την ενθάρρυνση του ομώνυμου πατέρα του, παιδιάτρου, που ο νεαρός Σιέλο άρχισε το κολύμπι, παρότι προπονιόταν επίσης στο τζούντο και στο βόλεϊ. Αλλά ήταν η βαθιά, εσωτερική ποιότητα των πρωταθλητών – η αγάπη για τη νίκη – που τον έπεισε τελικά να παρατήσει τα άλλα δύο αθλήματα προς όφελος της πισίνας. Ήταν μια απλή επιλογή – ήταν ψηλός για την ηλικία του και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να συναγωνίζεται με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας στο τζούντο ... και έχανε. Αντιθέτως, στην πισίνα κέρδιζε.

Το να αφήσει το 15χρονο γιο της να φύγει και να πάει να προπονηθεί στο Σάο Πάολο, περίπου 130 χλμ. μακριά, ήταν μια δύσκολη απόφαση για τη μητέρα του αλλά η Φλάβια ήξερε ότι δεν υπήρχε επιλογή, ο Σέζαρ έπρεπε να πάει. Ήταν μια σοφή απόφαση και συγχρόνως το ξεκίνημα της ανάπτυξης ισχυρών και εποικοδομητικών δεσμών με δύο από τις πιο σημαντικές επιρροές στην αφετηρία της καριέρας του Σιέλο, τον προπονητή του Αλμπέρτο Σίλβα (Αλμπερτίνιο) και το Βραζιλιάνο θρύλο της κολύμβησης Γκουστάβο Μπόργκες. Δύο ακόμη άτομα μπήκαν αργότερα στη ζωή του και άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους σε αυτόν. Πρόκειται για το Βραζιλιάνο σπρίντερ της κολύμβησης Φερνάντο Σέρερ και τον προπονητή του Πανεπιστημίου του Όμπερν Μπρετ Χοκ.

Η σχέση του Σέζαρ με τον Γκουστάβο Μπόργκες είναι ιδιαίτερα δυνατή. Τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης και κάτοχος δύο Ολυμπιακών αργυρών μεταλλίων και δύο χάλκινων, ο Μπόργκες έκανε δώρο στο Σέζαρ το μαγιό που φορούσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, όταν αποσύρθηκε από την επαγγελματική κολύμβηση. Η χειρονομία αυτή είχε σημαντικό αντίκτυπο στο νεαρό Σιέλο και με έναν ιδιαίτερο τρόπο και στον Μπόργκες. Όταν ο Σιέλο κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 50 μ. ελεύθερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ο Μπόργκες έφυγε αμέσως από τις θέσεις των σχολιαστών και έτρεξε έξω από το όριο της περιοχής των κολυμβητών για να δώσει στον προστατευόμενό του μια ζεστή αγκαλιά.

Πέρα από τη φυσική προετοιμασία για συμμετοχή σε κορυφαίες διοργανώσεις, ο Σέζαρ πιστεύει ότι το διανοητικό πλαίσιο του μυαλού μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ της νίκης και της ήττας, ειδικά σε έναν πυρετώδη και απρόβλεπτο αγώνα όπως είναι το σπριντ των 50 μ. Υπενθυμίσεις και μηνύματα παρακίνησης είναι κολλημένα παντού στο σπίτι του: «Μείνε προσηλωμένος στην επίτευξη των στόχων σου», «Εσύ ο ίδιος είσαι ο μεγαλύτερος αντίπαλός σου», «Συγκεντρώσου στον αγώνα», μαζί με κολάζ που δίνουν έμπνευση, του Μπόργκες, του Ποπόφ και άλλων αθλητών και τα οποία διατηρούν το μυαλό του όσο πιο έντονα προσηλωμένο γίνεται, σε αντιστοιχία με τη φυσική του κατάσταση. Οι χρόνοι-στόχοι είναι κολλημένοι στο ταβάνι πάνω από το κρεβάτι του ... και με συνέπεια καίγονται όταν επιτευχθούν για να αντικατασταθούν από νέους, πιο φιλόδοξους χρόνους. Ίσως το αγαπημένο του μήνυμα παρακίνησης – ένα που δεν έχει ξεχάσει ποτέ – ήρθε από ένα κορίτσι που έγραψε: «Μην σπαταλάς την ευκαιρία που δημιούργησες».

Τα δάκρυα που έχυσε χωρίς ντροπή ο Σέζαρ στο Ολυμπιακό βάθρο αποτελούν δείγμα της μεγάλης υπερηφάνειας και αγάπης που νιώθει για την πατρίδα του. Η μεγαλύτερη θυσία του στην προσπάθειά του να φτάσει στην κορυφή ήταν ο χρόνος που πέρασε μακριά από το σπίτι του και την οικογένειά του, που είναι όλη του η ζωή. Ως εκ τούτου, περνά όσο περισσότερο χρόνο μπορεί στη Βραζιλία και εξακολουθεί να προπονείται στο Σάο Πάολο, κολυμπώντας για τοπικούς συλλόγους κατά τη συμμετοχή τους σε εθνικές διοργανώσεις. Είναι συνεπώς κάτι που άρμοζε σε αυτόν, η κατάρριψη σε μια τέτοια διοργάνωση του παγκόσμιου ρεκόρ στα 50 μ. ελεύθερο το 2009, υπό την καθοδήγηση του Αλμπερτίνιο. Αυτές, σε τελική ανάλυση, είναι οι ενέργειες ενός νεαρού αθλητή που ξέρει από πού προέρχεται και δεν θα λησμονήσει ποτέ την αξία αυτής της επίγνωσης.

Γνωρίζει όμως επίσης το πού κατευθύνεται. Μία από τις πιο μεγάλες χαρές του είναι το γεγονός ότι έχει ακόμη όνειρα να πραγματοποιήσει, τα οποία περιλαμβάνουν την υπεράσπιση του τίτλου του Ολυμπιονίκη και παγκόσμιου πρωταθλητή, το να βελτιώσει την επίδοσή του στα 100 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο και ίσως πάνω από όλα, το να κάνει τη χώρα του περήφανη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. Είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί αρκετή σκληρή δουλειά, αλλά για έναν άνθρωπο προσγειωμένο, που πατάει γερά στο έδαφος και έχει ήδη διαβεί ένα μακρύ και απαιτητικό μονοπάτι για να φτάσει εκεί που έφτασε σε τόσο νεαρή ηλικία, είναι απλά μέρος του ονείρου.

Όνομα / Επώνυμο: Σέζαρ Αουγκούστο Σιέλο Φίλιο
Χώρα: Βραζιλία
Ημερομηνία γέννησης / Τόπος γέννησης: 10 Ιανουαρίου 1987

Ηλικία: 24
Ύψος: 195 εκατοστά
Βάρος: 88 κιλά

Ομάδα / Σύλλογος: CR Flamengo
Αγώνισμα: 50 μ., 100 μ. 4x100 μ. ελεύθερο, 4x100 μ. μικτή ατομική
Προπονητής: Αλμπέρτο Σίλβα
Τόπος προπόνησης: Σάο Πάολο, Βραζιλία
Ιστότοπος: www.cesarcielo.com.br

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ - ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

2011
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Σανγκάη
Χρυσό μετάλλιο στα 50 μ. ελεύθερο
Χρυσό μετάλλιο στα 50 μ. πεταλούδα

2010
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Μικρών Αποστάσεων) - Ντουμπάι
Χρυσό μετάλλιο στα 50 μ. ελεύθερο
Χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. ελεύθερο
Χάλκινο μετάλλιο στα 4x100 μ. ελεύθερο
Χάλκινο μετάλλιο στα 4x100 μ. μικτής ατομικής

Πανειρηνικό Πρωτάθλημα - Ιρβάιν
Χρυσό μετάλλιο στα 50 μ. πεταλούδα
Αργυρό μετάλλιο στα 50 μ. ελεύθερο
Χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. ελεύθερο

2009
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Ρώμη
Χρυσό μετάλλιο στα 50 μ. ελεύθερο
Χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. ελεύθερο

2008
Ολυμπιακοί Αγώνες - Πεκίνο
Χρυσό μετάλλιο στα 50 μ. ελεύθερο
Χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. ελεύθερο

2007
Παναμερικανικοί Αγώνες - Ρίο ντε Τζανέιρο
Χρυσό μετάλλιο στα 50 μ. ελεύθερο
Χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. ελεύθερο
Χρυσό μετάλλιο στα 4x100 μ. ελεύθερου ομαδικού
Αργυρό μετάλλιο στα 4x100 μ. μικτής

2004
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (25 μ.) - Ιντιανάπολη
Χρυσό μετάλλιο στα 4x100 μ. ελεύθερου ομαδικού