ΑΡΧΙΚΗ

ΟΜΑΔΑ ΕΛΙΤ / ΤΙΑΓΚΟ ΠΕΡΕΙΡΑ

ΤΙΑΓΚΟ ΠΕΡΕΙΡΑ

Ο Τιάγκο Περέιρα (26 Ιανουαρίου 1986) είναι ένας Βραζιλιάνος κολυμβητής της μικτής ατομικής, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων κολυμβητών του κόσμου σε όλες τις αποστάσεις του αγωνίσματός του (100 μ., 200 μ., 400 μ.).

Μετά το νικηφόρο ξεκίνημά του στην πισίνα στην ηλικία των 12 ετών, στη γενέτειρά του, Βόλτα Ρεδόνδα (μια πόλη περίπου 130 χλμ. μακριά από το Ρίο ντε Τζανέιρο), η συνεχιζόμενη επιτυχία του Τιάγκο ως έφηβος προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ανθρώπων του κέντρου πολλαπλών αθλητικών δραστηριοτήτων «Μίνας Τένις Κλαμπ», το οποίο βρισκόταν στην τρίτη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή της Βραζιλίας, το Μπέλο Οριζόντε. Δύο χρόνια αργότερα, στους Παναμερικανικούς Αγώνες του 2003 στο Σάντο Ντομίνγκο της Δομινικανής Δημοκρατίας κέρδισε τα πρώτα σημαντικά διεθνή μετάλλια, τερματίζοντας δεύτερος στα 200 μ. μικτής ατομικής και τρίτος στα 400 μ. μικτής ατομικής. Ένα χρόνο αργότερα, μετά από έναν τερματισμό στην 5η θέση στα 200 μ. μικτής ατομικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ήρθε στο προσκήνιο του κόσμου της κολύμβησης κατακτώντας τον τίτλο στα 200 μ. μικτής ατομικής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε στην Ιντιανάπολη, στο οποίο επίσης κέρδισε ένα χάλκινο μετάλλιο στην απόσταση των 100 μ.

Το 2007 αποδείχτηκε ένα καθοριστικό έτος για τον Περέιρα, όταν ξεπέρασε το ρεκόρ των 5 χρυσών μεταλλίων του Μαρκ Σπιτς σε ένα μόνο τουρνουά Παναμερικανικών Αγώνων, κατακτώντας 6 χρυσά μετάλλια στους Παναμερικανικούς Αγώνες του 2007 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Αργότερα, την ίδια χρονιά, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ μικρών αποστάσεων στα 200 μ. μικτής ατομικής, με χρόνο 1:53.14 στο σκέλος των αγώνων του Βερολίνου, στα πλαίσια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κολύμβησης (FINA) και έχασε την ευκαιρία να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 μ. μικτής ατομικής για μόλις ένα τέταρτο του δευτερολέπτου. Τόσο στο Βερολίνο όσο και στη Στοκχόλμη, στα πλαίσια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2007, σάρωσε και στα τρία αγωνίσματα μικτής ατομικής (100 μ., 200 μ., 400 μ.).

Ο Τιάγκο βελτίωσε την προηγούμενη Ολυμπιακή του επίδοση, τερματίζοντας στην 4η θέση στα 200 μ. μικτής ατομικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και επανήλθε στις μεγάλες επιτυχίες, κερδίζοντας τόσο τα 200 μ. όσο και τα 400 μ. μικτής ατομικής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης. Αργότερα, την ίδια χρονιά, μετά από παρότρυνση του Ουσάμα Μελούλι, μέλους της ομάδας Ελίτ της Arena, ο Περέιρα μετακόμισε στη Νότια Καλιφόρνια για να προπονηθεί με την ομάδα Τρόγιανς του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, υπό την καθοδήγηση του προπονητή Ντέιβ Σάλο.

Η αλλαγή αυτή έφερε άμεσα οφέλη τα οποία φάνηκαν μετά το πέρασμα 2 ήσυχων ετών από πλευράς σημαντικών διεθνών διακρίσεων. Το 2010 ήταν κάθε άλλο παρά μια ήσυχη χρονιά, με την κατάκτηση μεταλλίων σε όλον τον κόσμο. Μετά τα χάλκινα μετάλλια στα 200 μ. και τα 400 μ. μικτής ατομικής στους Πανειρηνικούς Αγώνες που έγιναν στο Ιρβάιν, ο Τιάγκο ολοκλήρωσε τη χρονιά με ένα σημαντικό επίτευγμα καθώς πήρε στη συνολική κατάταξη την 1η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο FINA/Arena, κερδίζοντας 20 χρυσά μετάλλια σε επτά διοργανώσεις, σε τρεις διαφορετικές ηπείρους, μέσα σε μια περίοδο δύο μηνών.

Πηγαίνοντας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2011 στη Σανγκάη, με κατάταξη μεταξύ των 3 κορυφαίων τόσο στα 200 μ. όσο και στα 400 μ. μικτής ατομικής, ο Περέιρα έκανε τον ταχύτερο χρόνο στα προκριματικά των 200 μ. Δυστυχώς, μια ασθένεια είχε σαν αποτέλεσμα να καταταγεί 6ος στον τελικό και τον ανάγκασε να αποσύρει τη συμμετοχή του από το αγώνισμα των 400 μ.

Έχοντας ήδη πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, ο Τιάγκο θα δουλέψει σκληρά για να βελτιώσει τις Ολυμπιακές του επιδόσεις και να καταλήξει να κάνει πραγματικότητα το όνειρο κάθε αθλητή: να κατακτήσει ένα Ολυμπιακό μετάλλιο.

Όνομα / Επώνυμο: Τιάγκο Ματσάδο Βιλέλα Περέιρα
Χώρα: Βραζιλία
Ημερομηνία γέννησης / Τόπος γέννησης: 26 Ιανουαρίου 1986, Βόλτα Ρεδόνδα (RJ)

Ηλικία: 26
Ύψος: 185 εκατοστά
Βάρος: 77 κιλά

Αγώνισμα: Μικτή ατομική
Προπονητής: Ντέιβ Σάλο

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ - ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

2010
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης FINA/Arena
Νικητής στη συνολική κατάταξη των αντρών

Πανειρηνικοί Αγώνες - Ιρβάιν
Χάλκινο μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής
Χάλκινο μετάλλιο στα 200 μ. μικτής ατομικής

2007
Παναμερικανικοί Αγώνες - Ρίο ντε Τζανέιρο
Χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. ύπτιο
Χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. πρόσθιο
Χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. μικτής ατομικής

Αργυρό μετάλλιο στη μικτή ομαδική
Χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. ύπτιο

2006
Πανειρηνικοί Αγώνες - Βικτώρια
Χάλκινο μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής

2004
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Μικρών Αποστάσεων) - Ιντιανάπολη
Χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. μικτής ατομικής
Αργυρό μετάλλιο στα 4x100 μ. ελεύθερο
Χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. μικτής ατομικής
Χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. μικτής ατομικής
Χάλκινο μετάλλιο στα 4x200 μ. ελεύθερο