ΑΡΧΙΚΗ

ΟΜΑΔΑ ΕΛΙΤ / ΤΌΜΑΣ ΛΟΥΡΤΖ

ΤΌΜΑΣ ΛΟΥΡΤΖ

O Τόμας Λουρτζ (28 Νοεμβρίου 1979) είναι ένας Γερμανός κολυμβητής ανοικτής θαλάσσης ο οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους στην ιστορία του αθλήματος στις αποστάσεις 5 και 10 χλμ.

Ο Λουρτζ ήρθε στο διεθνές προσκήνιο το 2005 όταν κέρδισε το πρώτο του παγκόσμιο πρωτάθλημα 5 χλμ. στο Μόντρεαλ και έχει πραγματοποιήσει ένα αξιοθαύμαστο σερί, καθώς δεν έχει ηττηθεί στην απόσταση αυτή από τότε μέχρι και τα μέσα του 2011 σε παγκόσμια διοργάνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κολύμβησης (FINA). Τα έξι συνεχόμενα χρυσά μετάλλιά του στα 5 χλμ. περιλαμβάνουν τις δύο πιο πρόσφατες επιτυχίες του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2009 στη Ρώμη και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοικτής Θαλάσσης που έλαβε χώρα στο Ρόμπερβαλ του Καναδά τον Ιούλιο του 2010.

Οι επιδόσεις του στο αγώνισμα των 10 χλμ. δεν είναι λιγότερο εντυπωσιακές. Κατέκτησε χρυσά μετάλλια στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2004 και του 2006 που έγιναν στο Ντουμπάι και στη Νάπολη αντίστοιχα, πήρε χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2009 στη Ρώμη, καθώς και αργυρά μετάλλια στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του Μόντρεαλ (2005) και της Μελβούρνης (2007). Το 2009 αποτέλεσε ένα εξαιρετικό έτος για το Λουρτζ καθώς κέρδισε επίσης το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μαραθωνίου Κολύμβησης 10 χλμ. Ανοικτής Θαλάσσης της FINA, τερματίζοντας πρώτος σε όχι λιγότερα από 9 στα 13 σκέλη του πρωταθλήματος. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 δεν κατάφερε να πάρει μία από τις τρεις πρώτες θέσεις στη συνολική κατάταξη. Κολύμπησε σε μόνο 3 από τους 8 αγώνες του πρωταθλήματος αλλά σε αυτούς τους τρεις αγώνες τερμάτισε πρώτος στους δύο και δεύτερος στον τρίτο. Μέχρι και τον Ιούλιο του 2011, ήταν πρώτος στη συνολική βαθμολογία στο Παγκόσμιο Κυπέλλο του 2011 με διαφορά από τους υπόλοιπους, έχοντας τερματίσει πρώτος στο Σάντος της Βραζιλίας, δεύτερος στο Κανκούν του Μεξικού και τρίτος στο Σετούμπαλ της Πορτογαλίας.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι επιδόσεις του στην Ευρώπη είναι ασύγκριτες, καθώς κέρδισε τόσο στο αγώνισμα των 5 χλμ. όσο και σε αυτό των 10 χλμ., στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2006 στη Βουδαπέστη. Επιπλέον, κέρδισε στα 10 χλμ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανοικτής Θαλάσσης του 2006 που έγινε στο Ντουμπρόβνικ, ενώ κέρδισε για άλλη μια φορά τόσο στα 5 χλμ. όσο και στα 10 χλμ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κολύμβησης (LEN) που έγινε το 2010 στη Βουδαπέστη. H νίκη του στα 10 χλμ. στη Βουδαπέστη τον Αύγουστο του ίδιου έτους ήταν ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα μετά τον τερματισμό του στην έκτη θέση, δύο εβδομάδες νωρίτερα, στο Πρωτάθλημα Ανοικτής Θαλάσσης του Καναδά, καθώς ένας τεχνικός όρος απαίτησε από αυτόν να αγωνιστεί φορώντας απλό μαγιό, ενάντια στους υπόλοιπους αντιπάλους του που φορούσαν μαγιό με ολόσωμη επένδυση (όπως όριζαν οι κανονισμοί στον Καναδά).

Ta εκπληκτικά επιτεύγματα του Λουρτζ ανταμείφθηκαν με τρία βραβεία Κολυμβητή Ανοικτής Θαλάσσης της Χρονιάς από το περιοδικό «Ο Κόσμος της Κολύμβησης» (Swimming World Magazine), για τα έτη 2005, 2006 και 2009, καθώς επίσης και με δύο βραβεία Ευρωπαίου Κολυμβητή Μεγάλων Αποστάσεων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κολύμβησης (LEN), για τα έτη 2007 και 2009. Πέρα από τις επιδόσεις του στις μεγάλες αποστάσεις, κατάφερε επίσης με κάποιο τρόπο να κερδίσει και ένα πλήθος γερμανικών τίτλων στα 1.500 μ. και στα 800 μ., καταρρίπτοντας μάλιστα και το εθνικό ρεκόρ στα 800 μ. το 2008.

Το ημερολόγιο του 2011 περιλαμβάνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης στη Σανγκάη, όπου θα υπερασπιστεί τους τίτλους του στα 5 χλμ. και στα 10 χλμ., καθώς επίσης και την ολοκλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 10 χλμ. της FINA. Αλλά είναι το 2012 το έτος στο οποίο έχει στραμμένο το βλέμμα του ο Τόμας και στο μοναδικό επίτευγμα που εξακολουθεί μέχρι στιγμής να λείπει από την απίστευτη συλλογή του: ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Έξι παγκόσμια πρωταθλήματα στη σειρά. Και όλα αυτά μόνο σε ένα αγώνισμα κολύμβησης, τα 5 χλμ. ανοικτής θαλάσσης , στα οποία – μέχρι και τον Ιούνιο του 2011 – δεν έχει ηττηθεί σε παγκόσμιο πρωτάθλημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κολύμβησης (FINA) για 6 χρόνια. Αυτό δεν είναι ένα μέσο επίτευγμα και υπάρχουν λίγοι αθλητές (σε οποιοδήποτε αγώνισμα) που μπορούν να πουν ότι έχουν καταφέρει κάτι παρόμοιο. Με ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα που απαιτεί 11 προπονητικές περιόδους που καλύπτουν μια εκπληκτική απόσταση 110 χλμ. το να παραμείνει κανείς στην κορυφή για τόσο μεγάλο διάστημα είναι κάτι αξιοθαύμαστο. Παρόλα αυτά, όταν τον ρωτούν πώς τα καταφέρνει – σχεδόν σε όλες τις συνεντεύξεις – ο Τόμας Λουρτζ δίνει τη χαρακτηριστικά μετρημένη και προσγειωμένη απάντηση ότι πάντοτε το απολαμβάνει.

Πέρα από τη ρουτίνα της μοναχικής προπόνησης, η κολύμβηση ανοικτής θαλάσσης είναι ένα πολύ διαφορετικό άθλημα από τα πιο λαμπερά αγωνίσματα της πισίνας. Εκτός από τη μεγαλύτερη απόσταση, οι κολυμβητές έχουν να αντιμετωπίσουν δύο πρόσθετες προκλήσεις: τους αντιπάλους τους και τις συνθήκες. Χωρίς λωρίδες που να χωρίζουν τους κολυμβητές, πρόκειται για ένα άθλημα που απαιτεί άριστη φυσική κατάσταση και οι κολυμβητές σπρώχνονται μεταξύ τους για μια θέση, συχνά χτυπώντας και διακόπτοντας τους αντιπάλους τους. Μερικές φορές αυτό μπορεί να προχωρήσει παραπέρα από την «ακούσια» επαφή, απαιτώντας ένα μεγαλύτερο βαθμό επιτήρησης από πλευράς των κριτών απ’ ότι στην κολύμβηση σε εσωτερικούς χώρους. Επιπλέον, υπάρχουν οι προκλήσεις του φυσικού περιβάλλοντος – κύματα, υψηλή ή χαμηλή θερμοκρασία νερού, μέδουσες, ακόμη και καρχαρίες.

Στον τελευταίο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 της FINA που έγινε στη Φουτζάιρα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - σε έναν αγώνα στον οποίο κέρδισε ο Λουρτζ – οι συνθήκες εν τέλει είχαν σαν αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του Αμερικανού κολυμβητή Φραν Κρίπεν, ο οποίος υπέκυψε λόγω της υπερβολικής ζέστης που επικρατούσε. Ο Τόμας είχε δηλώσει ότι ο αγώνας δεν θα έπρεπε να είχε γίνει ποτέ υπό αυτές τις συνθήκες και σε μια χειρονομία αλληλεγγύης τέθηκε στη συνέχεια επικεφαλής μιας ομάδας κολυμβητών που απαιτούσαν βελτιώσεις στους κανονισμούς και τον έλεγχο των αγώνων ανοικτής θαλάσσης. Μόλις τρεις μήνες πριν το θάνατό του ο Κρίπεν έκανε το τελευταίο κομπλιμέντο στον Τόμας, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης Ανοικτής Θαλάσσης που έγινε στο Ρόμπερβαλ του Καναδά, δηλώνοντας ότι: «Ο Λουρτζ είναι ο ταχύτερος κολυμβητής ανοικτής θαλάσσης στον κόσμο και εγώ θέλω να γίνω ο ταχύτερος κολυμβητής ανοικτής θαλάσσης στον κόσμο. Θαυμάζω τον Τόμας, είναι σκληρός αλλά πάντοτε δίκαιος, αγωνίζεται πάντα σκληρά και με κάνει καλύτερο κολυμβητή». Πρόκειται για μια κοινότητα αθλητών με στενούς δεσμούς, που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και πάθη. Και, όπως λέει ο Τόμας, «Είμαστε λίγο άγριοι». Σαν αποτέλεσμα των στενών δεσμών μεταξύ των μελών της κοινότητας αυτής, αναρωτήθηκε για την απουσία τήρησης ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Κρίπεν, στον πρώτο αγώνα της FINA μετά το θάνατό του στο αγώνισμα της κολύμβησης ανοικτής θαλάσσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Σάντος της Βραζιλίας.

Όταν βρίσκεται εκτός νερού, ο Τόμας έχει ένα πλήθος ενδιαφερόντων και ίσως το πιο σημαντικό μεταξύ αυτών να είναι η αγάπη του για το σκέιτμπορντ. Αυτό είναι ένας εφιάλτης για τον αδελφό του και προπονητή του Στέφαν – έναν πρώην επιτυχημένο κολυμβητή ανοικτής θαλάσσης – ο οποίος στην προσπάθειά του να κρατήσει τον Τόμας μακριά από τραυματισμούς κατάφερε τουλάχιστον να τον πείσει να αποφεύγει τους ριψοκίνδυνους ελιγμούς, εάν όχι να παρατήσει τελείως αυτό το χόμπι. Ο Τόμας απολαμβάνει επίσης στον ελεύθερο χρόνο του το ψάρεμα, χρησιμοποιώντας τις ήσυχες στιγμές για να βοηθηθεί να βελτιώσει τις αγωνιστικές του τακτικές, η ύπαρξη των οποίων αποτελούν μια ακόμη από τις σημαντικές και διαφορετικές πτυχές του αθλήματος όταν συγκριθεί με τα αγωνίσματα της πισίνας. Διαθέτει επίσης πτυχίο Κοινωνιολογίας και σαν θέμα της διπλωματικής του εργασίας είχε την επίδραση του κοινωνικού περιβάλλοντος στα ανταγωνιστικά αθλήματα, αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία του σε διεθνείς αγώνες σε όλον τον κόσμο.

Στο αριστερό του μπράτσο έχει ένα τατουάζ της ημερομηνίας γέννησης του πατέρα του, το οποίο έκανε λίγο μετά το θάνατο του πατέρα του, ο οποίος ήταν και ο ίδιος κολυμβητής και αποτέλεσε πρωταρχική πηγή έμπνευσης για αυτόν. Στο άλλο μπράτσο υπάρχει ένα ρητό μιας Γερμανικής ομάδας κολύμβησης της οποίας ήταν μέλος και το οποίο γράφει: «Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε». Ο αδελφός του Στέφαν που ήταν μέλος της ίδιας ομάδας την ίδια περίοδο έχει ακριβώς το ίδιο τατουάζ.

Κατ΄ ασυνήθιστο τρόπο, ένα από τα γαστρονομικά του πάθη είναι τα McDonalds και μια φιλοδοξία που έχει για όταν αποσυρθεί από την κολύμβηση είναι να ανοίξει ένα μαγαζί αυτής της αλυσίδας φαστ-φουντ. «Πρόκειται για ένα απλό μέρος που δουλεύει και στο οποίο ξέρεις τι θα πάρεις», δηλώνει με τον τυπικό άμεσο τρόπο του.

Αλλά σίγουρα κάτι τέτοιο δεν θα υλοποιηθεί προτού να του δοθεί η δυνατότητα για ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ως επιβράβευση της γνωστής του τιτάνιας προσπάθειας.

Όνομα / Επώνυμο: Τόμας Λουρτζ

Χώρα: Γερμανία
Ημερομηνία γέννησης / Τόπος γέννησης: 28 Νοεμβρίου 1979
Ηλικία: 31

Ύψος: 183 εκατοστά
Βάρος: 76 κιλά
Ομάδα / Σύλλογος: SV Würzburg 05
Αγώνισμα: Κολύμβηση ανοικτής θαλάσσης 5 χλμ. και 10 χλμ.
Τόπος προπόνησης: Γερμανία

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ - ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

2011
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Σανγκάη
Χρυσό μετάλλιο στα 5 χλμ.
Αργυρό μετάλλιο στα 10 χλμ.
Χάλκινο μετάλλιο στα 5 χλμ. στο ομαδικό αγώνισμα

2010
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - Βουδαπέστη
Χρυσό μετάλλιο στα 5 χλμ.

2009
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Ρώμη
Χρυσό μετάλλιο στα 5 χλμ.
Χρυσό μετάλλιο στα 10 χλμ.

2008
Ολυμπιακοί Αγώνες - Πεκίνο
Χάλκινο μετάλλιο στα 10 χλμ.

2007
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Μελβούρνη
Χρυσό μετάλλιο στα 5 χλμ.
Χρυσό μετάλλιο στα 10 χλμ.

2006
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - Βουδαπέστη
Χρυσό μετάλλιο στα 5 χλμ.
Χρυσό μετάλλιο στα 10 χλμ.

2005
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Μόντρεαλ
Χρυσό μετάλλιο στα 5 χλμ.
Αργυρό μετάλλιο στα 10 χλμ.