ΑΡΧΙΚΗ

ΟΜΑΔΑ ΕΛΙΤ / ΧΑΝΑ ΜΑΙΛΙ

ΧΑΝΑ ΜΑΙΛΙ

Η Χάνα Μάιλι (8 Αυγούστου 1989) είναι μια Βρετανίδα κολυμβήτρια της μικτής ατομικής η οποία κατατάσσεται στα κορυφαία επίπεδα της ιεραρχίας του αγωνίσματος παγκοσμίως.

Η πρώτη βράβευση της Χάνα σε βάθρο διεθνούς διοργάνωσης ήταν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων του 2005 στη Βουδαπέστη, όπου κέρδισε αργυρό μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής. Ακολούθησε αργότερα την ίδια χρονιά μια 6η θέση στο ίδιο αγώνισμα, στην πρώτη διεθνή εμφάνισή της σε διοργάνωση ενηλίκων, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε στην Τεργέστη. Το ενθαρρυντικό ξεκίνημά της δεν μεταφράστηκε άμεσα σε κατάκτηση κάποιου μεταλλίου στην αρένα των διοργανώσεων ενηλίκων, καθώς το 2006 συμμετείχε σε τελικούς τόσο στους Αγώνες Κοινοπολιτείας της Μελβούρνης όσο και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, χωρίς όμως να κερδίσει κάποιο μετάλλιο.

Μετά από ένα πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα το 2008 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που διεξήχθη στο Μάντσεστερ – όπου κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής και χάλκινο στα 200 μ. μικτής ατομικής – η Χάνα πραγματοποίησε απογοητευτική εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και απέτυχε να κατακτήσει κάποιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων με δύο τερματισμούς στην 4η θέση, στο τέλος του έτους. Ένας αγωνιώδης τερματισμός στην 4η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης – όπου έχασε το χάλκινο μετάλλιο για λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο και έμεινε μόλις 0,6 δευτ. πίσω από τη 2η θέση – ακολουθήθηκε από ένα χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, όπου κέρδισε στα 400 μ. μικτής ατομικής και κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στα 200 μ. μικτής ατομικής. Μια εβδομάδα αργότερα στη Μονομαχία στην Πισίνα που έγινε στο Μάντσεστερ κατέρριψε το ρεκόρ Ευρωπαϊκών Αγώνων Μικρών Αποστάσεων, τερματίζοντας στην 3η θέση στα 400 μ. μικτής ατομικής.

Τα βραβεία που άξιζε να λάβει η Χάνα για τη σκληρή της προσπάθεια ήρθαν τελικά το 2010, όταν κέρδισε για πρώτη φορά στα 400 μ. μικτής ατομικής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, κάνοντας επίδοση ρεκόρ πρωταθλήματος, ενώ επίσης κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στα 200 μ. μικτής ατομικής. Δύο μήνες αργότερα, στο Νέο Δελχί, κατέκτησε ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής, στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας. Οι προσπάθειές της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα απέφεραν την ταχύτερη επίδοση της χρονιάς στα 400 μ. μικτής ατομικής.

Καθώς πλησιάζουμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2011 στη Σανγκάη, η προετοιμασία της Μάιλι αφήνει πολλές υποσχέσεις. Μέχρι και τα μέσα του Ιουνίου είχε σημειώσει την 3η καλύτερη επίδοση του έτους στα 400 μ. μικτής ατομικής, ενώ στο τουρνουά Μάρε Νόστρουμ που έγινε στο Μόντε Κάρλο κέρδισε τόσο στα 200 μ. όσο και στα 400 μ. μικτής ατομικής, κερδίζοντας δύο φορές την Κίρστι Κόβεντρι, την οποία άφησε στη 2η θέση. Εάν πάρουμε σαν βάση την πρόοδό της την περασμένη χρονιά, τότε η Μάιλι μπορεί να είναι η κολυμβήτρια μικτής ατομικής στην οποία θα στραφούν τα βλέμματα αυτή τη χρονιά στη Σανγκάη, αλλά και την επόμενη χρονιά στο Λονδίνο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Για τη Χάνα Μάιλι, η κολύμβηση είναι μια οικογενειακή υπόθεση. Εκτός του ότι ο πατέρας της Πάτρικ είναι ο προπονητής της, οι δύο μικρότεροι αδελφοί της είναι επίσης κολυμβητές και η μητέρα της η Καρμέλ αποτελεί την κολώνα της οικογένειας, με την υποστήριξη που της παρέχει και επίσης με το να είναι πολύ στενά συντονισμένη με αυτήν όσον αφορά την υγεία και τις διατροφικές ανάγκες της κολυμβήτριας κόρης της. Έχοντας μια οικογένεια ιδιαίτερα δεμένη και υποστηρικτική έχει ζωτική σημασία για τη Χάνα, με δεδομένο ότι τον περισσότερο χρόνο προπονείται μόνη της, κολυμπώντας σε μια μικρή πισίνα 25 μ. με μόνο τέσσερις λωρίδες στην Ινβερνούριε, τη μικρή Σκωτσέζικη πόλη όπου διαμένει με την οικογένειά της. Τις μέρες που ζωηροί κολυμβητές μοιράζονται την πισίνα με τη Χάνα, το κυματώδες νερό μπορεί να μοιάζει με τη Βόρεια Θάλασσα - η οποία δεν απέχει πολύ από εκείνη – κατά τη διάρκεια μιας μέρας όπου επικρατούν ισχυροί άνεμοι.

Είναι η ίδια πισίνα στην οποία η Χάνα έδειξε για πρώτη φορά σε ηλικία 3 ετών την αγάπη της για το νερό και ξεκίνησε να κολυμπά τακτικά στην ηλικία των 6 ετών, επιδεικνύοντας ήδη από πολύ νωρίς ένα καταπληκτικό εργασιακό ηθικό που συνόδευε το ταλέντο της. Οι μέθοδοι του πατέρα της, του Πάτρικ δεν είναι κάτι λιγότερο από ανορθόδοξες – συχνά προπονείται με μια ζώνη δεμένη γύρω από τη μέση της, τραβώντας σφουγγάρια από πίσω της. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 εφηύρε το Aquapacer, το οποίο μεταδίδει ένα ηχητικό μπιπ σε ένα δέκτη που είναι προσαρτημένος στα ειδικά γυαλιά κολύμβησης που φορά ο κολυμβητής προκειμένου να μπορούν οι κολυμβητές να παρακολουθούν και να ρυθμίζουν την επίδοσή τους στο αγώνισμα που συμμετέχουν. Όταν δεν προπονεί την κόρη του, ο πρώην στρατιωτικός είναι πιλότος ελικοπτέρων, κάνοντας τη διαδρομή μεταξύ του κοντινού Αμπερντίν και των υπεράκτιων εξεδρών άντλησης πετρελαίου. Το 2010 ανακηρύχθηκε ως ο Κορυφαίος Προπονητής της Χρονιάς από την Ένωση Βρετανών Προπονητών Κολύμβησης.

Η καριέρα της Χάνα είχε τα πάνω της και τα κάτω της και αποτελεί απόδειξη της αφοσίωσής της το ότι συνεχίζει να ανακάμπτει από τις άσχημες στιγμές προκειμένου να αναζητήσει τρόπους βελτίωσης. Η πεποίθησή της ότι τα πάντα γίνονται για ένα σκοπό και ότι μπορεί κανείς να βρει θετικά στοιχεία σε κάθε εμπειρία – ακόμη και τις δυσάρεστες – είναι κεντρικό στοιχείο του χαρακτήρα της. Πιστεύει ότι η επιτυχία στην κολύμβηση αφορά εφαρμογή στην πράξη, καθώς και μια στάση ζωής, στοιχεία που χρειάζεται να υπάρχουν σε μεγάλες δόσεις όταν ξυπνά για να τρέξει μια απόσταση 3 μιλίων, περνώντας μέσα από την παχιά παράκτια ομίχλη της Σκωτίας για να πάει στις προπονήσεις της στις 6 π.μ. Κατά συνέπεια, ο Ευρωπαϊκός τίτλος της το 2010 στα 400 μ. μικτής ομαδικής ήταν μια κατάκτηση που άξιζε με το παραπάνω. Το 2008 σημείωσε την 5η καλύτερη επίδοση της χρονιάς στα 400 μ. μικτής ατομικής, το 2009 την 4η καλύτερη επίδοση και το 2010 την 1η καλύτερη επίδοση (στον αγώνα της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα).

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 να είναι προγραμματισμένοι να διεξαχθούν στη χώρα της, γίνονται αρκετές συζητήσεις σχετικά με τις δυνατότητες των Βρετανών αθλητών να κερδίσουν μετάλλια, το οποίο είναι φυσικό να δημιουργεί πίεση. Αλλά για τη Χάνα, πρόκειται για το απόλυτο όνειρο, το να κερδίσει ένα Ολυμπιακό μετάλλιο μπροστά στο κοινό της χώρας της. Και αυτό πιθανότατα θα αποτελέσει μια μεγάλη πηγή ώθησης. Τώρα που έχει κερδίσει το πρώτο διεθνές της χρυσό μετάλλιο στις μεγάλες αποστάσεις και νιώθει πιο ήρεμη, σε συνδυασμό και με την καθοδήγηση του πατέρα της και τη δική της θετική στάση, ποιος ξέρει πόσα ακόμη επιτεύγματα την περιμένουν στο μέλλον, πόσο μάλλον με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου να την περιμένουν …

Όνομα / Επώνυμο: Χάνα Μάιλι

Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
Ημερομηνία γέννησης / Τόπος γέννησης: 8 Αυγούστου 1989 - Σουίντον

Ηλικία: 21
Ύψος: 167 εκατοστά
Βάρος: 53 κιλά

Ομάδα / Σύλλογος: Garioch ASC
Αγώνισμα: 200 μ. και 400 μ. μικτής ατομικής
Προπονητής: Πάτρικ Μάιλι
Τόπος προπόνησης: Αμπερντίν

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ - ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

2011
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Σανγκάη
Αργυρό μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής

2010
Αγώνες Κοινοπολιτείας
Χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - Βουδαπέστη
Χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής
Χάλκινο μετάλλιο στα 200 μ. μικτής ατομικής
Χάλκινο μετάλλιο στα 4x200 μ. ελεύθερο

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Μικρών Αποστάσεων) - Κωνσταντινούπολη
Χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής
Χάλκινο μετάλλιο στα 200 μ. μικτής ατομικής

2008
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Μικρών Αποστάσεων) - Μάντσεστερ
Αργυρό μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής
Χάλκινο μετάλλιο στα 200 μ. μικτής ατομικής