ΑΡΧΙΚΗ

ΟΜΑΔΑ ΕΛΙΤ / ΛΟΤΕ ΦΡΙΙΣ

ΛΟΤΕ ΦΡΙΙΣ

Η Λότε Φρίις (9 Φεβρουαρίου 1988) είναι μια Δανή κολυμβήτρια μεγάλων αποστάσεων που αγωνίζεται στο ελεύθερο και η οποία σταθερά διεκδικεί - και κερδίζει - τις κορυφαίες διακρίσεις του αθλήματος στις αποστάσεις των 400 μ., 800 μ. και 1.500 μ.

Η πρώτη επιτυχία της Λότε σε διεθνές επίπεδο ήταν σε ηλικία 15 ετών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης Εφήβων του 2003 στη Γλασκώβη, όπου κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στα 800 μ. ελεύθερο. Το 2004, επανέλαβε την προσπάθειά της στο τουρνουά της Βουδαπέστης και κέρδισε και το πρώτο της διεθνές μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση, ένα αργυρό στο ίδιο αγώνισμα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων στη Βιέννη. Το πρώτο της διεθνές χρυσό μετάλλιο ήρθε λίγο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2005, στο τουρνουά που έγινε στη Στοκχόλμη, στα πλαίσια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FINA, όπου κέρδισε στα 800 μ. ελεύθερο, ενώ τερμάτισε 2η λίγες μέρες αργότερα στο αντίστοιχο τουρνουά του Βερολίνου.

Μετά από ένα χρονικό διάστημα στο οποίο υποβλήθηκε σε διορθωτική χειρουργική επέμβαση, η Λότε επέστρεψε στις νίκες το 2007, κατακτώντας χρυσά μετάλλια στα 400 μ. και τα 800 μ. ελεύθερο στο τουρνουά που έγινε στη Στοκχόλμη στα πλαίσια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FINA/Arena, ενώ ένα μήνα αργότερα πήρε τον πρώτο της τίτλο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων, τερματίζοντας 1η στα 800 μ. ελεύθερο στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας.

Το 2008 ήταν η χρονιά-ορόσημο κατά την οποία η Φρίις καθιερώθηκε ως σοβαρή διεκδικήτρια στο παγκόσμιο προσκήνιο. Το Μάρτιο κέρδισε το πρώτο της μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μεγάλων Αποστάσεων, ένα χάλκινο στα 1.500 μ. ελεύθερο, ενώ έφτασε επίσης στον τελικό στα αγωνίσματα των 400 μ. και 800 μ. Τέσσερις μήνες αργότερα, στην πρώτη της εμφάνιση σε Ολυμπιάδα, κατέκτησε στο Πεκίνο το χάλκινο μετάλλιο στα 800 μ. ελεύθερο. Ωθούμενη από αυτήν την επιτυχία ολοκλήρωσε τη χρονιά με εμφατικό τρόπο, κερδίζοντας στα 800 μ. ελεύθερο στα τουρνουά της Στοκχόλμης και του Βερολίνου που έγιναν στα πλαίσια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FINA / Arena και τερματίζοντας 1η και 2η αντίστοιχα στα αγωνίσματα των 400 μ., στις ίδιες διοργανώσεις. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε στη Ριέκα της Κροατίας τερμάτισε 3η στα 800 μ. ελεύθερο.

Εάν το 2008 είχε προαναγγείλει τη συμμετοχή της στους πλέον διακεκριμένους αγώνες κολύμβησης στον κόσμο, το 2009 επιβεβαίωσε τις σοβαρές της προθέσεις για αυτούς τους αγώνες. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης κατέρριψε το ρεκόρ πρωταθλήματος κερδίζοντας στα 800 μ. ελεύθερο (κατακτώντας στην πορεία τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο στην κολύμβηση για τη Δανία, στις μεγάλες αποστάσεις), πήρε αργυρό στα 1.500 μ. με επίδοση που αποτέλεσε νέο Σκανδιναβικό ρεκόρ, ενώ έφτασε και στον τελικό στο αγώνισμα των 400 μ. Για άλλη μια φορά, πρωταγωνίστησε στο Παγκόσμιο Κύπελλο FINA/Arena, κερδίζοντας στα 800 μ. ελεύθερο στα τουρνουά που έγιναν στη Μόσχα, στη Στοκχόλμη και στο Βερολίνο και καταφέρνοντας σχεδόν το ίδιο στα 400 μ., με χρυσά στη Μόσχα και το Βερολίνο και αργυρό στη Στοκχόλμη. Δύο εβδομάδες αργότερα κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 1.500 μ. ελεύθερο (μικρών αποστάσεων) στο Μπίρκερεντ της Δανίας, με επίδοση 15:28,65 και ολοκλήρωσε τη χρονιά με ένα χρυσό και ένα αργυρό, στα 800 μ. και 400 μ. ελεύθερο αντίστοιχα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε στην Κωνσταντινούπολη.

Το 2010 έφερε νέες επιτυχίες για τη Φρίις καθώς κατέκτησε τους πρώτους της τίτλους Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με νίκες στα 800 μ. και τα 1.500 μ. ελεύθερο, ενώ τερμάτισε 3η στα 400 μ. Αργότερα, την ίδια χρονιά, συνέχισε το τριετές σερί επιτευγμάτων στο τουρνουά που έγινε στη Στοκχόλμη, στα πλαίσια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FINA/Arena, κερδίζοντας στα 800 μ. ελεύθερο και τερματίζοντας 2η στα 400 μ.

Η εντυπωσιακή φόρμα της Λότε συνεχίστηκε και το 2011, καθώς κέρδισε τον πρώτο της τίτλο στα 1.500 μ. ελεύθερο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σανγκάης με μια πειστική επίδοση (15:49,59), η οποία άφησε την 2η σε απόσταση άνω των 6 δευτερολέπτων πίσω από εκείνη. Ήταν η καλύτερη ατομική της επίδοση στα 1.500 μ. με υφασμάτινο μαγιό και συγχρόνως η 4η ταχύτερη επίδοση όλων των εποχών. Δεν κατάφερε, για λίγο, να υπερασπιστεί τον τίτλο της στα 800 μ. που είχε κατακτήσει στη Ρώμη (έχασε για λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο την 1η θέση, όντας σε θέση οδηγού στην κούρσα μέχρι τον τελευταίο γύρο) και επίσης έφτασε στον τελικό των 400 μ. ελεύθερο, χάνοντας για κλάσματα του δευτερολέπτου μια θέση στο βάθρο. Η μοναδική της εμφάνιση στο τουρνουά του Βερολίνου, στα πλαίσια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FINA/Arena συνοδεύτηκε από την κατάκτηση χρυσού στα 800 μ. και αργυρού μεταλλίου στα 400 μ. ελεύθερο, ενώ το ίδιο ακριβώς πέτυχε έξι εβδομάδες αργότερα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε στο Στσέσιν της Πολωνίας. Ολοκλήρωσε τη χρονιά με μια επίδοση 8:04,77 και τη νίκη στα 800 μ. ελεύθερο στη Μονομαχία στην Πισίνα στην Ατλάντα, μία επίδοση που ήταν η δεύτερη ταχύτερη επίδοση της ιστορίας στις μικρές αποστάσεις και συγχρόνως η ταχύτερη (με διαφορά άνω των 3 δευτερολέπτων) επίδοση που έχει γίνει ποτέ με υφασμάτινο μαγιό.

Καθώς πλησίαζαν χρονικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, υπήρχε απίστευτη ανυπομονησία για την αναμέτρηση στο αγώνισμα μεγάλων αποστάσεων στο ελεύθερο μεταξύ της Φρίις και της τοπικής ηρωίδας Ρεμπέκα Άντλινγκτον, τις αθλήτριες που κατέκτησαν στα 800 μ. ελεύθερο αργυρό και χρυσό μετάλλιο ένα χρόνο νωρίτερα στη Σανγκάη. Οι δύο αθλήτριες δεν απογοήτευσαν, αφού προκρίθηκαν και οι δύο στον τελικό με τις ταχύτερες επιδόσεις, όμως η Φρίις δεν κατόρθωσε να επαναλάβει την επίδοση της προηγούμενης χρονιάς, τερματίζοντας 5η. Η Φρίις λυτρώθηκε εν μέρει στα 400 μ. ελεύθερο, όπου παρότι κατέρριψε δύο φορές το εθνικό ρεκόρ Δανίας, τερμάτισε τελικά 4η και με διαφορά λίγων κλασμάτων του δευτερολέπτου δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο.

Ακόμη κι αν είχε κάποια απογοήτευση για τα αποτελέσματά της στην Ολυμπιάδα, η Λότε δεν το έδειξε στις μετέπειτα εμφανίσεις της το 2012, ανεβαίνοντας εκ νέου στο βάθρο τρεις φορές, καθώς ολοκλήρωσε τη χρονιά δυναμικά. Πρώτα κέρδισε χρυσό στα 800 μ. ελεύθερο και αργυρό στα 400 μ. ελεύθερο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έγινε στη Σαρτρ, ενώ στη συνέχεια κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 800 μ. ελεύθερο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μικρών Αποστάσεων που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη.

Από τις αρχές του 2013 η Λότε ζει στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας, όπου προπονείται στον κολυμβητικό σύλλογο «Olympic Nice Natation».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η πρώτη ένδειξη ότι η ζωή της Λότε θα ήταν συνυφασμένη με το νερό φάνηκε σε νεαρή ηλικία και είχε να κάνει με ένα δραματικό γεγονός, το ότι σε ηλικία τεσσάρων ετών, έσωσε την αδελφή της από πνιγμό σε μια παιδική πισίνα. (Φαίνεται ότι η εμπειρία επηρέασε επίσης την αδελφή της με ένα θετικό τρόπο, καθώς και εκείνη ακολούθησε καριέρα κολυμβήτριας με κάποια αναγνωρισιμότητα στη Δανία). Τελικά, ωστόσο, ήταν η εμπειρία της από την πισίνα στην πίσω αυλή του πατρικού της (στη μικρή πόλη Μπλόβστρεντ, στα βόρεια της Κοπεγχάγης) που την ενθάρρυνε να ενταχθεί στον τοπικό κολυμβητικό σύλλογο σε ηλικία πέντε ετών. Μέσα σε λίγα χρόνια έγινε μέλος μιας ομάδας ιδιαίτερων ταλέντων και σε ηλικία μόλις 15 ετών επελέγη για πρώτη φορά για την εθνική ομάδα της Δανίας. Τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι ιστορία, καθώς στην πορεία έγινε η πρώτη Δανή κολυμβήτρια που κέρδισε τίτλο παγκόσμιας πρωταθλήτριας μεγάλων αποστάσεων, ενώ επίσης κέρδισε τον τίτλο της Δανής αθλήτριας της χρονιάς.

Τα επιτεύγματα της Λότε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης σηματοδότησαν μία σημαντική χρονιά και εκτός πισίνας. Έγινε Πρέσβειρα του Ιδρύματος Δανέζικη Καρδιά, καθώς και Πρέσβειρα για τους Ναυαγοσώστες των Δανέζικων Ακτών, ενώ βρέθηκε και στο προσκήνιο σε ένα τελείως διαφορετικό ανταγωνιστικό περιβάλλον, το χορό. Όχι μόνο χόρεψε θαυμάσια στο πλευρό του παρτενέρ της και επαγγελματία χορευτή Μαντς Βαντ στη δανέζικη έκδοση του «Dancing with the stars» (Vild med dans), αλλά ανακάλυψε επίσης μια πιθανή καριέρα, αυτήν της τηλεοπτικής παραγωγού, με την οποία θα μπορούσε να ασχοληθεί όταν αποσυρθεί από την κολύμβηση. Για πολλά χρόνια έτρεφε την επιθυμία να σπουδάσει νομική, αλλά μετά τη συμμετοχή της στο «Dancing with the Stars», έμεινε γοητευμένη από όλη τη δουλειά που χρειάζεται για μια τηλεοπτική παραγωγή και σαν αποτέλεσμα αυτού ανυπομονεί πλέον να ασχοληθεί με αυτόν τον τομέα όταν δεν θα ασχολείται πια με την κολύμβηση. Αλλά ανεξάρτητα από το αν θα επιδιώξει να ασχοληθεί με τη νομική ή με τις τηλεοπτικές παραγωγές, με το συνδυασμό της από τη φύση της αισιόδοξης προσωπικότητας, της αντοχής που πηγάζει από τις εξαντλητικές της προπονήσεις και τους έντονους αγώνες, καθώς και της αποφασιστικότητας παγκοσμίου πρωταθλητή που διαθέτει, είναι δύσκολο να μην γνωρίσει παρά μόνο επιτυχίες σε οτιδήποτε κι αν κάνει μετά το τέλος της κολυμβητικής της καριέρας.

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η Λότε είναι ένα πολύ προσγειωμένο άτομο. Αγαπά το διάβασμα και πιο συγκεκριμένα τα αστυνομικά μυθιστορήματα, τις βιογραφίες και πολλά άλλα λογοτεχνικά είδη, ενώ στον ελεύθερο χρόνο της αγαπά τη χαλάρωση, τα ψώνια, τον κινηματογράφο και το να περνά καλά συντροφιά με την οικογένειά της και τους φίλους της. Όποτε έχει την ευκαιρία (κάτι που συμβαίνει σπάνια), της αρέσει να ταξιδεύει σε διάφορες πόλεις για διακοπές γεμάτες δράση ή απλά για χαλάρωση. Η αγαπημένη της χώρα είναι η Ιταλία, ως αγαπημένες της πόλεις ξεχωρίζει τη Ρώμη και τη Νέα Υόρκη ως τις δύο κορυφαίες για εκείνη.

Το να αναγνωρίσει κανείς τη Λότε είναι εύκολο - είναι η ψηλή Δανή με το πλατύ, ελκυστικό χαμόγελο από το οποίο χαρακτηρίζεται τον περισσότερο καιρό. Και φυσικά, τα δύο χαρακτηριστικά τατουάζ της, οι Ολυμπιακοί δακτύλιοι στο ισχίο της (το οποίο έκανε μετά το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στο Πεκίνο) και ένα άλλο τατουάζ στο πλευρό της με ένα σλόγκαν που σημαίνει: «Πίστεψε στον εαυτό σου» (το οποίο έκανε μετά το χρυσό της μετάλλιο στη Ρώμη). Μπορεί να μην κατέκτησε κάποιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου αλλά μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται στα υψηλότερα επίπεδα του αθλήματος ... με αυτό το αξέχαστο χαμόγελο.

Name / Lastname: Lotte Friis

Country: Denmark
Place / Date of Birth: Blovstrød. February 09, 1988
Age: 24
Height: 184 cm
Weight: 72 Kg

Discipline: Freestyle
Coach: Paulus Wildeboer
Place of training: Copenaghen

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ - ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

2012
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Μικρών Αποστάσεων) - Κωνσταντινούπολη
Αργυρό στα 800 μ. ελεύθερο

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Μικρών Αποστάσεων) - Σαρτρ
Χρυσό στα 800 μ. ελεύθερο
Αργυρό στα 400 μ. ελεύθερο

2011
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Σανγκάη
Χρυσό στα 1.500 μ. ελεύθερο
Αργυρό στα 800 μ. ελεύθερο

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - Στσέσιν
Χρυσό στα 800 μ. ελεύθερο
Χάλκινο στα 400 μ. ελεύθερο

2010
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - Βουδαπέστη
Χρυσό στα 1.500 μ. ελεύθερο
Χρυσό στα 800 μ. ελεύθερο
Χάλκινο στα 400 μ. ελεύθερο

2009
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Ρώμη
Χρυσό στα 800 μ. ελεύθερο
Αργυρό στα 1.500 μ. ελεύθερο

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Μικρών Αποστάσεων) - Κωνσταντινούπολη
Χρυσό στα 800 μ. ελεύθερο
Αργυρό στα 400 μ. ελεύθερο

2008
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - Αϊντχόφεν
Χάλκινο στα 1.500 μ. ελεύθερο

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Μικρών Αποστάσεων) - Ριέκα
Χάλκινο στα 1.500 μ. ελεύθερο

2007
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Μικρών Αποστάσεων) - Ντέμπρετσεν
Χρυσό στα 800 μ. ελεύθερο