ΑΡΧΙΚΗ

ΜΑΓΙΟ ΑΓΩΝΩΝ

POWERSKIN

Η νέα χιλιετία έφερε μαζί της μια νέα σημαδιακή εξέλιξη στα μαγιό αγώνων, καθώς έκαναν την εμφάνισή τους τα ολόσωμα μαγιό. Έχοντας κυκλοφορήσει για να χρησιμοποιηθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ, το Powerskin®, ένα προϊόν έρευνας άνω των δύο ετών έθεσε το πρότυπο, έχοντας σαν αποτέλεσμα ένα μαγιό που ήταν 30% ελαφρύτερο, με 15% μικρότερη απορρόφηση νερού συγκρινόμενο με άλλα ανταγωνιστικά μαγιό πολυαμίδης και ελαστομερούς πολυουρεθάνης και το οποίο συγχρόνως διέθετε ένα σχεδόν μηδενικό συντελεστή τριβής στο νερό.

POWERSKIN

Το αποτέλεσμα της έρευνας αποκάλυψε τέσσερις σημαντικούς τομείς εστίασης του ενδιαφέροντος όσον αφορά την κατασκευή ενός μαγιό αγώνων - ταχύτητα, συμπίεση μυών, ελευθερία κίνησης του γόνατου και εφαρμογή στο σώμα. Το μεγαλύτερο επίτευγμα ήρθε με τη μορφή μικρών ραβδώσεων οι οποίες εφαρμόζονται στην επιφάνεια του υφάσματος, επιτρέποντάς του να παγιδεύει μικροσκοπικά μόρια του νερού, μειώνοντας έτσι την αντίσταση στο νερό κατά περίπου 9% (σε σύγκριση με τα καλύτερα μαγιό αγώνων που κυκλοφορούν) και αυξάνοντας την ταχύτητα του κολυμβητή έως και 3%.

Το τελευταίο προϊόν που έκανε την εμφάνισή του το 2004 μετά από τέσσερα χρόνια έρευνας ήταν το Powerskin Xtreme®, το ταχύτερο και πλέον τεχνολογικά προηγμένο μαγιό που κατασκευάστηκε ποτέ. Σχεδιασμένο με βάση το Σύστημα Εξισορρόπησης της Arena – ένα σετ αρχών που έχουν αναπτυχθεί έτσι ώστε η σχεδίαση ενός μαγιό να εναρμονίζεται με τα εργονομικά χαρακτηριστικά και τη βιο-μηχανική ενός ανθρώπινου σώματος σε κίνηση – το μαγιό έκανε την υπέρβαση και εκτός από την ταχύτητα πέρασε με επιτυχία και όλες τις υπόλοιπες μετρήσεις εναρμόνισης με τις παραπάνω αρχές.

POWERSKIN R-EVOLUTION

Παρά το εντυπωσιακό αυτό επίτευγμα, η έρευνα της Arena συνεχίστηκε – μία ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου MOX (Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου) και του Πανεπιστημίου της Ρενς πραγματοποίησε μαθηματικές εξομοιώσεις και δοκιμές δυναμικής των ρευστών στη δεξαμενή νερού του Πανεπιστημίου της Λιέγης και στον υψηλής απόδοσης αγωγό νερού του Ολυμπιακού Κέντρου του Βερολίνου, επικυρώνοντας αποτελέσματα και έχοντας συλλογή δεδομένων σε κάθε βήμα από μία ομάδα Ελίτ της Arena, η οποία αποτελείτο από τους καλύτερους κολυμβητές του κόσμου. Οι προσπάθειές τους καρποφόρησαν το 2008 με την αποκάλυψη του Powerskin R-evolution. Το νέο μαγιό διέθετε δύο χαρακτηριστικά που το καθιστούσαν ξεχωριστό: τη μοναδική υφή υφάσματος και την επαναστατική σχεδίαση και κατασκευή του.

Το πρωτοποριακό ύφασμα Stealth® κατασκευάστηκε με τη μισή από την ποσότητα νήματος που χρησιμοποιείται συνήθως σε υφάσματα κανονικής πλέξης και δεδομένου ότι οι ίνες του ήταν τόσο λεπτές, πρόσφερε μεγαλύτερη πυκνότητα, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα μια βελτίωση 50% στη συμπίεση των μυών. Το αποτέλεσμα ήταν ένα εξαιρετικά ελαφρύ ύφασμα με βάρος μόνο 99 γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο, το οποίο πρόσφερε στους κολυμβητές βελτιωμένη ισορροπία σώματος και σταθερότητα μέσα στο νερό. Επιπλέον, το Powerskin R-evolution® δεν είχε βελονιές – ο νούμερο ένα εχθρός της ταχύτητας στο νερό – και είχε κατασκευαστεί με ένα μόνο κομμάτι ύφασμα. Η απουσία ραφών στο μπροστινό μέρος και η ύπαρξη μόνο 2 λιωμένων με θερμότητα ραφών χαμηλού προφίλ οι οποίες ήταν στρατηγικά τοποθετημένες μεταξύ των ποδιών και στην πλάτη είχε σαν αποτέλεσμα μια μείωση 20% στην αντίσταση στο νερό και παρείχε συνολικά ένα μεγαλύτερο κατά 24% προβλεπόμενο χρόνο κολύμβησης στο μέγιστο των δυνατοτήτων του κολυμβητή, παρέχοντας ένα πλεονέκτημα 0,54 δευτερολέπτων σε έναν αγώνα στα 50 μ. ελεύθερο.

POWERSKIN X-GLIDE

Το 2009 η πρωτοποριακή τεχνολογία άλλαξε για άλλη μια φορά με την κατασκευή του Powerskin X-Glide® της Arena, ενός ολόσωμου μαγιό πολλαπλών στρώσεων με μια επένδυση SCS/βιολάστιχου που παγίδευε τον αέρα, αύξαινε την πλευστότητα και μείωνε την αντίσταση στο νερό ακόμη περισσότερο από τους προκατόχους του. Χρησιμοποιώντας την πατενταρισμένη σχεδίαση του μονοκόμματου υφάσματος της Arena, καθώς και το εξαιρετικά ελαφρύ ύφασμα Stealth® στο εσωτερικό για βέλτιστη συμπίεση των μυών και άνεση, το X-Glide® χρησιμοποιούσε επίσης ένα κράμα από τιτάνιο μεταξύ των εσωτερικών και των εξωτερικών στρώσεων προκειμένου να σταθεροποιεί τη θερμοκρασία του σώματος, σε συνδυασμό με το Hoop Kompressor® της Arena, έτσι ώστε να προσφέρει ανώτερη σταθερότητα του σώματος κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε αγωνίσματος κολύμβησης.

Ήταν τέτοια η καινοτομία και ο αντίκτυπος του X-Glide® - ο Πωλ Μπίντερμαν το φόρεσε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2009 στη Ρώμη και «χάρισε» στο Μάικλ Φελπς την πρώτη του μεγάλη ήττα σε διάστημα 4 ετών στα 200μ. - που οδήγησε στο να συμπεριληφθεί στη λίστα με τις 50 Καλύτερες Εφευρέσεις του Περιοδικού Time για το 2009.

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Ωστόσο, μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2009 στη Ρώμη, στο οποίο κατερρίφθησαν 43 παγκόσμια ρεκόρ – περισσότερα από οποιοδήποτε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ή Ολυμπιακούς αγώνες του παρελθόντος – ο διαχειριστικός οργανισμός του κόσμου της κολύμβησης, η FINA, επέβαλλε πρόστιμο στα σύνθετα μαγιό υψηλής τεχνολογίας με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2010, περιλαμβάνοντας τις ακόλουθες απαιτήσεις: το υλικό των μαγιό θα πρέπει να περιορίζεται σε αναπνεύσιμα υφάσματα, τα αντρικά μαγιό δεν θα πρέπει να εκτείνονται πάνω από τη μέση ή κάτω από το γόνατο, τα γυναικεία μαγιό δεν θα πρέπει να εκτείνονται πάνω από το λαιμό (αορτήρες) ή κάτω από το γόνατο, το πάχος του υλικού θα πρέπει να μην υπερβαίνει το 1 χιλιοστό. Επιπλέον, η πλευστότητα ενός μαγιό περιορίστηκε σε προκαθορισμένα επίπεδα, απαγορεύτηκε τα μαγιό να παρέχουν οποιοδήποτε είδος διέγερσης ή ελάττωσης του πόνου, απαγορεύτηκε τα μαγιό να έχουν καλυμμένη παραπάνω από 50% της επιφάνειάς τους με μη διαπεραστικά υλικά ή να είναι καλυμμένο πάνω από το 25% του επάνω και το 25% του κάτω μέρους του μαγιό, ενώ απαγορεύτηκαν επίσης οι τεχνικές παγίδευσης του αέρα μέσω της χρησιμοποίησης διαφορετικών υλικών. Μετά από μια δεκαετία συνταρακτικών εξελίξεων στην τεχνολογία των μαγιό, ο κόσμος της κολύμβησης βρέθηκε να υπόκειται για άλλη μια φορά σε μια σημαντική αλλαγή.

POWERSKIN - Η ΕΠΟΧΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ

Παρότι οι νέοι κανονισμοί της FINA έδιναν εντολή για μια αλλαγή κατεύθυνσης για τον κόσμο της κολύμβησης, η ομάδα Έρευνας & Ανάπτυξης της Arena κατάφερε να εμπνευστεί και να δημιουργήσει με βάση τα θεμέλια που είχαν καθιερωθεί από πριν ακόμη μία σειρά μαγιό αγώνων ανώτερης ποιότητας, συμβατής με τις απαιτήσεις της FINA: Το Powerskin ST (X-Raptor), το XP (Z-Raptor+), το R-Evo+ (Z-Raptor+) και το X-Glide. Χρησιμοποιώντας υφάσματα απλής πλέξης, καθώς και υφασμένα υφάσματα με ελάχιστο βάρος (125 γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο), η νέα αυτή σειρά μαγιό προσφέρει υδρο-απωθητική επεξεργασία της επιφάνειας, άριστη συμπίεση, ελάχιστη αντίσταση στην επιφάνεια, καθώς και πλεγμένες ραφές χαμηλού προφίλ που παρέχουν εξαιρετική σταθερότητα, ευθυγράμμιση του σώματος και ομαλότερο γλίστρημα μέσα στο νερό. Με ένα νέο καθεστώς που καθιερώθηκε από τη FINA και καλά καθορισμένες παραμέτρους για εργασία σε νέα προϊόντα, θα μπορούσε να πιστέψει κανείς ότι οι επιλογές για εξέλιξη στο πεδίο των μαγιό θα ήταν περιορισμένες... εάν δεν είχε εμπλακεί η ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης της Arena. (Να ενημερώνεστε τακτικά για νέες εξελίξεις στα μαγιό κορυφαίας ποιότητας της Arena).