ΑΡΧΙΚΗ

ΝΕΑ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
18/1/2013
Το φαινόμενο κολύμβησης Ruta Meilutyte στην ομάδα της Arena

Tolentino, 18 Ιανουαρίου 2013 – Η Arena, ένα από τα κορυφαία σήματα μαγιό στον κόσμο, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει μια νέα συμφωνία χορηγίας με την εντυπωσιακή Ruta Meilutyte από τη Λιθουανία. Η 15 χρονη, που εξέπληξε τον κόσμο της κολύμβησης με τη κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου στα 100μ πρόσθιο, ξεκινά άμεσα να κολυμπά με το έμβλημα των τριών διαμαντιών της Arena.

Η Meilutyte γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου 1997, στο Κάουνας, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας, και ως παιδί ήταν υπερκινητική και είχε μεγάλη φυσική δύναμη. Ξεκίνησε την κολύμβηση στην ηλικία των επτά ετών και μετά από διακοπή ενός έτους για να παίξει μπάσκετ, επέστρεψε στην πισίνα, λίγους μήνες πριν κλείσει τα 11 χρόνια της.

Δεν της πήρε καθόλου πολύ καιρό να αρχίσει να φέρνει καλά αποτελέσματα. Στην ιταλική Ακαδημία Κολύμβησης της Μπρέσια Luciana Memorial κέρδισε το 2008 το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ ελεύθερο και ήρθε τέταρτη στα 100μ πρόσθιο, και το 2009 έσπασε τρια ρεκόρ Λιθουανίας κάτω των 13 ετών, δύο εκ των οποίων (200μ ελεύθερο και 100μ IM) είναι ακόμη δικά της. Ένα χρόνο αργότερα κέρδισε το καλύτερο γυναικείο βραβείο κολύμβησης, αγωνιζόμενη στην νεότερη δυνατή ηλικιακή ομάδα στο Διεθνές Sprint Φεστιβάλ στο Anyksciai, καθώς και σε Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες στη Μανάμα, στο Βασίλειο του Μπαχρέιν, κερδίζοντας δύο χρυσά μετάλλια (στα 50μ και 100μ πρόσθιο), ένα ασημένιο (50μ ελεύθερο) και ένα χάλκινο (400μ μικτή ατομική ρελέ).

Το 2010, μετακόμισε με τον πατέρα της και τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια της στο Πλύμουθ της Αγγλίας, όπου συνεργάστηκε με τον νυν προπονητή Jon Ραντ στο πρόγραμμα κολύμβησης Πλύμουθ Leander. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, στο Εθνικό Πρωτάθλημα κατά Ηλικία ASA της British Gas κέρδισε χρυσό μετάλλιο στα 100μ πρόσθιο, ασημένιο στα 100μ ελεύθερο και το χάλκινο στα 200μ IM, κολυμπώντας τα 100μ πρόσθιο σε χρόνο καλύτερο του Εθνικού ρεκόρ της Μεγάλης Βρετανίας και κάνοντας νέο ρεκόρ Λιθουανίας, που κατείχε η φημισμένη Λίνα Kaciusyte από το 1978.

Αυτά τα εκπληκτικά αποτελέσματα ήταν μόνο η αρχή, καθώς τον Ιανουάριο του 2011 σε Euro-Meet στο Λουξεμβούργο κέρδισε επτά χρυσά μετάλλια, πέντε στην ομάδα της ηλικίας της και δύο στην ανοικτή κατηγορία (50μ και 100μ πρόσθιο). Αργότερα το ίδιο έτος στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Νέων Θερινών Ολυμπιακών στη Τραπεζούντα στη Τουρκία, κέρδισε το χρυσό στα 100μ πρόσθιο, το ασημένιο στα 50μ ελεύθερο και το χάλκινο στα 100μ ελεύθερο, σπάζοντας τα δικά της ρεκόρ Λιθουανίας σε κάθε αγώνα.

Το νικηφόρο σερί της συνέχισε το 2012 όταν κέρδισε το χρυσό στα 50μ και στα 100μ πρόσθιο, τόσο στον αγώνα Nancy Long (Ιανουάριος) όσο και στο Mare Nostrum στο Μονακό (Ιούνιος), ενώ κέρδισε επίσης τα 100μ πρόσθιο στο Βρετανικό Πρωτάθλημα Κολύμβησης της British GAS τον Μάρτιο. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - ως η νεότερη αθλήτρια σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιστορία της Λιθουανίας - έσπασε για άλλη μια φορά το εθνικό ρεκόρ στα 100μ ελεύθερο, έθεσε ένα νέο όριο στην απόσταση των 200μ και έσπασε το εθνικό ρεκόρ στα 50μ πρόσθιο μόλις έξι εβδομάδες πριν από τους Αγώνες.

Πήγε στο Λονδίνο σε ηλικία 15 χρονών για να αγωνιστεί τόσο στα 50μ όσο και στα 100μ ελεύθερο, αλλά ποτέ δεν προχώρησε πέρα από τα προκριματικά, αν και έκανε νέο εθνικό ρεκόρ στο σπριντ των 50μ. Ωστόσο, ήταν η προσπάθειά της στα 100μ πρόσθιο που έκανε τον κόσμο της κολύμβησης να τρίβει τα μάτια του. Η Meilutyte κολύμπησε τους ταχύτερους χρόνους σε δύο προκριματικά και στα ημιτελικά, μειώνοντας κατά σχεδόν δύο δευτερόλεπτα την καλύτερη προσωπική της επίδοση και σπάζοντας το ευρωπαϊκό ρεκόρ με χρόνο 1:05.21 στον ημιτελικό. Στον τελικό, οδήγησεαπό την αρχή και κράτησε μέχρι το τέλος τη πολύ ισχυρή επίθεση μιας άλλης αθλήτριας της Arena, της Rebecca Soni, για να κερδίσει το χρυσό. Ήταν το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο της Λιθουανίας σε πισίνα και μάλιστα χρυσό.

Το Ολυμπιακό κατορθωμα της Meilutyte δεν ήταν το τελευταίο των μεταλλίων της για το 2012, καθώς συνέχισε κερδίζοντας και τα 50μ και τα 100μ πρόσθιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο FINA / Arena της Στοκχόλμης και κυριαρχήσει τον Δεκέμβριο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SC στην Κωνσταντινούπολη. Στα 50μ πρόσθιο έσπασε τα ρεκόρ Λιθουανίας, Αγώνων και Ευρώπης και στα προκριματικά, και στα ημιτελικά και στον τελικό, ενώ στη συνέχεια έκανε το ίδιο και στον τελικό 100μ πρόσθιο κατακτώντας το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στο πρωτάθλημα. Κατέκτησε επίσης το ασημένιο μετάλλιο στα 100μ IM.

Η είσοδος της Ruta του στις τάξεις της ομάδας Elite της Arena κάνει ακόμη πιο δυνατή την πανίσχυρη ομάδα πρόσθιου, η οποία περιλαμβάνει ακόμη τρεις κατόχους χρυσών μεταλλίων από το Λονδίνο (και κατόχους παγκόσμιων ρεκόρ) – τους Rebecca Soni (USA), Κάμερον van der Burgh (Νότια Αφρική) και Daniel Gyurta (Ουγγαρία). Η Arena είναι επίσης χορηγός της Λιθουανικής Ομοσπονδίας Κολύμβησης. Η Meilutyte με το χρυσό της στο Λονδίνο χτίζει πάνω σε μια περήφανη ιστορία της Λιθουανίας στο πρόσθιο, που περιλαμβάνει χρυσά μετάλλια στη Μόσχα των Λίνα Kaciusyte και Robertas Zulpa (στα 200μ πρόσθιο) κολυμπώντας τότε κάτω από τη σημαία της ΕΣΣΔ.

«Είμαστε πραγματικά κατενθουσιασμένοι που μπήκε στην ομάδα μας η Ruta, ένα από τα πιο απίστευτα ταλέντα στο κόσμο στη πισίνα», δήλωσε ο Giuseppe Musciacchio, Γενικός Διευθυντής Arena - Ανάπτυξης Brand. "Μετά την εκπληκτική εμφάνιση της στους Ολυμπιακούς του 2012, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι έχει ακόμα τέσσερα χρόνια για να γίνει έφηβος! Στην Arena, θα ενταχθεί σε μια ισχυρή ομάδα στο πρόσθιο μαζί με τους Rebecca, Cameron, Daniel και Yuliya, αλλά όπως η ίδια έχει ήδη αποδείξει στο Λονδίνο, θα είναι ένα πολύ δυνατό μέλος της ομάδας. Είναι επίσης ενθαρρυντικό να βάζουμε στην ομάδα μας ένα άτομο που ανήκει σε μία ομοσπονδία που ήδη χορηγούμε. Έτσι σε συνέχεια της εξαιρετικής εμφάνισης της ομάδας μας στους Ολυμπιακούς και των πρόσφατων συμφωνιών της Arena με τις Ομοσπονδίες Κολύμβησης των ΗΠΑ και της Ολλανδίας, είμαστε βέβαιοι ότι βρισκόμαστε σε μια αξιοσημείωτη περίοδο για την ιστορία της εταιρείας μας. Είμαι βέβαιος ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Ruta μας επέλεξε σε μια τέτοια έντονη στιγμή στην ιστορία Arena - Είμαι πεπεισμένος ότι με τα τρία διαμάντια που προχωρήσει για να γράψει το όνομά της με χρυσά γράμματα στα βιβλία των ρεκόρ και ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε την πρόοδο της τα επόμενα χρόνια. "

«Η Ruta Meilutyte είναι μια εκπληκτική αθλήτρια και μια πραγματικά εξαιρετική περίπτωση στην ιστορία κολύμβησης της Λιθουανίας, δήλωσε ο Tomas Kucinskas, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Λιθουανίας, Δεν είναι μόνο μια εξαιρετικά πειθαρχημένη και αφοσιωμένη κολυμβήτρια, αλλά είναι επίσης ένας υπέροχος άνθρωπος, που νοιάζεται πολύ για πολλά θέματα που αφορούν την πατρίδα της. Λόγω των αθλητικών επιδόσεων της και του υπέροχου τρόπου επικοινωνίας της, η Ruta έχει γίνει πολύ γρήγορα ένας πραγματικός ήρωας στη Λιθουανία. Είχε ένα πολύ επιτυχημένο 2012, και πιστεύουμε ότι είναι μόνο η αρχή μιας μακράς και θαυμάσιας πορείας στο μέλλον.

Θέλουμε να συγχαρούμε τόσο την Arena όσο και τη Ruta για τη νέα σχέση τους, η οποία θα βοηθήσει τη μελλοντική ανάπτυξη της Ruta και της Κολύμβησης στη Λιθουανία.»

"Είμαι πραγματικά ευχαριστημένη που θα συνεργαστώ με την Αρένα - είναι ένα σήμα που σέβομαι και εκτιμώ ιδιαίτερα τα αγωνιστικά μαγιό τους πάνω από κάθε άλλο», είπε η Ruta Meilutyte. «Δουλεύω σκληρά με τον προπονητή μου, Jon Rudd για την προετοιμασία για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αυτό το καλοκαίρι και ελπίζουμε ότι όλοι θα με δείτε στη Βαρκελώνη, αγωνιστικά σε ένα μαγιό από την Arena έχοντας την υποστήριξή σας σε όλη μου τη διαδρομή»